Pludselig klippede politiet pladerne på Pias Panda - måtte låne penge af datteren

Pia Friis Jensen fik krav på 62.250 kroner og måtte låne penge af sin datter. Hun kendte ikke til galopperende dagsgebyrer fra forsikringsbranchen.

I december 2020 var Pia Friis Jensen på julegaveindkøb i Vejle i sin Fiat Panda. Pludselig rullede en politibil med blink ind foran hende, så hun måtte stoppe bilen.

- Jeg havde ingen anelse om hvorfor. De fortalte, at deres scanner havde registreret min nummerplade, og at jeg ikke var forsikret. Så de klippede pladerne på min bil. Det var virkelig pinligt for en pæn ældre dame som mig, siger Pia Friis Jensen til TV SYD.

Hun forklarer, at hun i god tro havde kørt uforsikret rundt i otte måneder år.

Lånte formue af sin datter

Politiet var i sin gode ret til at klippe pladerne. Pia Friis Jensens bil var registreret som uforsikret, så derfor var hun pålagt et krav på 250 kroner i dagsgebyrer fra forsikringsselskabernes garantifond, DFIM.

Der løb et gebyr på hver dag i 249 dage, indtil politiet klippede pladerne, så kravet endte på 62.250 kroner.

quote

Jeg skammede mig, for jeg kunne aldrig drømme om at køre uden forsikring

Pia Friis Jensen, skolelærer, Hedensted

- Så meget havde jeg ikke, så jeg lånte 25.000 af min datter og skyndte mig at betale. Jeg skammede mig, for jeg kunne aldrig drømme om at køre uden forsikring. Men da skammen havde lagt sig, skrev jeg til DFIM for at klage over sagsgangen. Det ville de ikke forholde sig til, og de svarede ikke på mit spørgsmål om, hvor jeg kunne klage, siger Pia Friis Jensen.

Ude af proportioner

Hun erkender, at hun har begået en fejl, men at sanktionen er urimelig.

- Det gik galt, da jeg skiftede forsikring og overså, at jeg skyldte et mindre beløb. Så jeg indrømmer, at dét var min fejl, selvfølgelig. Men det er helt urimeligt, at DFIM pålagde mig løbende dagsgebyrer uden at informere mig. Man burde løbende have sendt mig rykkere, siger Pia Friis Jensen.

Dropper krav for 400 millioner

TV SYD har bragt en række historier om borgere, som blev pålagt løbende dagsgebyrer, der løb op i fem- og sekscifrede beløb. 

Rekorden var Robert Hansen fra Fredericia, som blev indkaldt til Fogedretten med et krav om 325.000 kroner.

DFIM’s seneste årsrapport viser, at der for et år siden var 5573 aktive sager ved Fogedretten med et samlet krav på 611 millioner kroner. Det er knap 110.000 kroner i gennemsnit pr. sag.

Efter TV SYD’s fokus har DFIM erkendt, at mange borgere fik urimeligt høje regninger, og derfor har DFIM anmodet transportministeren om at måtte sætte et gebyrloft på 25.000 kroner i alt. Det vil sige, at DFIM fraskriver sig krav for godt 400 millioner kroner samlet.

Straffes for hurtig betaling

Men loftet skal kun gælde i verserende og kommende sager, så kursændringen hjælper ikke Pia Friis Jensen og de tusindvis af andre borgere, som allerede har lagt pengene.

quote

Faktisk straffes jeg for at betale straks

Pia Friis Jensen, skolelærer, Hedensted

- Jeg har jo betalt, så det kommer næppe mig til gode. Faktisk straffes jeg for at betale straks, for ellers havde min sag måske verseret endnu, og så havde kravet været 37.000 mindre. Når de nu vil sætte loftet ned til 25.000 kroner, er det jo også en erkendelse af, at de høje krav har været urimelige, også mod mig, siger Pia Friis Jensen.

Ønsker kompensation i gamle sager

Hun har søgt rådgivning hos advokat Mogens Broe-Andersen. Han har tidligere repræsenteret Kim Nielsen fra Haderslev, som fik slettet et krav på 252.500 kroner, efter TV SYD fortalte hans historie. 

Advokaten mener, at DFIM bør lave tilbagebetalinger til alle, som har betalt over 25.000 kroner.

quote

DFIM bør behandle alle lige

Mogens Broe-Andersen, advokat

- Det er fint, at DFIM har lyttet til kritikken og vil sætte et gebyrloft på 25.000 i alt. Men DFIM bør også kompensere alle dem, som i god tro allerede har betalt over 25.000. For reglerne har været mangelfulde fra dag ét. Og Folketinget har givet DFIM noget, der ligner en myndighedsopgave, og så bør DFIM behandle alle lige, siger Mogens Broe-Andersen.

DFIM afviser ønsket

DFIM er ikke umiddelbart villig til at opfylde ønsket, oplyser garantifondens direktør Maria Clausen i en mail til TV SYD.

- Vi har erkendt, at vi har uafsluttede sager, som har været meget længe undervejs, uden at vi har haft tilstrækkelig dialog med borgeren. Derfor besluttede vi, at alle verserende sager skal nedskrives til 25.000 kroner - dog 60.000 for erhvervsdrivende. Det gælder ikke bagudrettet for de mange sager, hvor borgerne allerede har betalt de gebyrer, som de er pålagt efter loven, uden at det var nødvendigt med inkasso. I de situationer har gebyrerne netop virket efter hensigten, så borgerne fik en klar tilskyndelse til at få tegnet deres lovpligtige forsikring, skriver hun.