Tre nummerplader gav regning på 766.500 kroner

Mand fik kæmperegning fra forsikringsfonden DFIM. Tre motorcykler fra hans fortid kan koste ham en formue.

766.500 kroner. Så meget blev en mand afkrævet af forsikringsfonden DFIM, fordi han stod som ejer af tre uforsikrede motorcykler. Kravet var på 255.500 for hver motorcykel.

Torsdag kørte sagen ved Fogedretten, hvor DFIM satte det samlede krav ned til 75.000 kroner. Altså en samlet ”rabat” på 691.500 kroner. Efter en række TV SYD-historier valgte DFIM nemlig før jul at sætte et loft over de verserende sager, så de højst kan koste 25.000 kroner pr. styk.

Men det er stadig et uacceptabelt krav, siger hans advokat, Mogens Broe-Andersen fra Buch Advokatfirma i Haderslev.

quote

En regning på trekvart million kan jo vælte enhver omkuld

Mogens Broe-Andersen, advokat

- En regning på trekvart million kan jo vælte enhver omkuld, og 75.000 er også rigtigt mange penge. Især når alt tyder på, at kravet er uretmæssigt, siger Mogens Broe-Andersen.

Han har tidligere ført en sag for Kim Nielsen fra Haderslev, som DFIM afkrævede 252.500 kroner. Da TV SYD gik ind i sagen, blev kravet annulleret. Hans nye klient har ikke ønsket at stå frem i offentligheden. 

Ingen ejerafgift

Sagen er endnu ikke afgjort, og advokaten kommer med flere argumenter for, at hans klient ikke anerkender DFIM’s krav.

- Min klient er glad for gamle motorcykler, og så er det jo ikke usædvanligt at have et par stykker, også til reservedele. Han fik stjålet en nummerplade på en rasteplads, så han kontaktede politiet, og de to andre er afmeldt i 2015. Men han har desværre ikke papir på det, og det kan han ikke skaffe så lang tid efter, siger Mogens Broe-Andersen.

Desuden lægger han vægt på, at hans klient ikke har hørt fra myndighederne i alle de år.

- Min klient har ikke fået opkrævninger for ejerafgift for nogen af motorcyklerne i årevis, og det understreger jo, at de var afmeldt. Dermed bør der heller ikke være grund til at tro, at motorcyklerne har haft plader på. Derfor afviser vi kravet, siger advokaten.

DFIM sendte en regning på tre gange 255.500 kroner. Retten har endnu ikke afgjort sagen.
DFIM sendte en regning på tre gange 255.500 kroner. Retten har endnu ikke afgjort sagen.

Manglende information

Hans klient siger, at han ikke har set DFIM's breve, så han kendte først kravet, da han via e-Boks blev indkaldt til fogedretten. Der gik næsten tre år, inden DFIM sendte sagen til retten. Dermed løb der dagsgebyrer på hver eneste dag, så det samlede beløb kunne vokse sig meget stort.

Det samme mønster er set i mange andre sager. Ved udgangen af 2021 havde DFIM 5573 aktive retssager med et samlet krav på 611 millioner kroner, hvilket er 109.636 kroner i gennemsnit. DFIM informerede kun pr. papirbrev, ikke pr. anbefalet brev eller i e-Boks.

Mogens Broe Andersen henviste i retssagen til en ny dom fra retten i Holbæk, som afviste et stort krav fra DFIM på grund af passivitet. Denne sag er anket.

- DFIM har intet foretaget sig for at inddrive gebyrerne, men har bare ladet stå til, indtil sagen kom for fogedretten. Uden i den mellemliggende periode overhovedet at fremsende opgørelser eller lignende til min klient, siger advokaten.

Afviser afmeldinger

DFIM hører under brancheorganisationen Forsikring & Pension, som ikke vil kommentere på konkrete sager.

- Men vi vil selvfølgelig gå i dialog med den pågældende advokat og borger og sikre, at alle forhold er fuldt belyst. Jeg kan entydigt afvise, at der er sager med dagsgebyrer, som hidrører fra motorkøretøjer afmeldt før januar 2019, hvor ordningen blev etableret, svarer Thomas Brenøe, som er vicedirektør i Forsikring & Pension, i en mail til TV SYD.

Tema på Christiansborg

DFIM’s opkrævningsmetoder har mødt kraftig kritik fra blandt andet Forbrugerrådet Tænk, som før lovens vedtagelse anbefalede at informere borgerne hver dag og på flere platforme. Netop for at undgå at gebyrerne løb op i astronomiske beløb.

quote

Sagsbehandlingen har i en række ældre sager været for lang i forhold til den lille gruppe borgere, som ikke reagerer

Thomas Brenøe, vicedirektør, Forsikring & Pension

- Som vi tidligere har erkendt, har sagsbehandlingen i en række ældre sager været for lang i forhold til den lille gruppe borgere, som ikke reagerer, selv om myndighederne og DFIM har kontaktet dem. Det er årsagen til, at vi har lavet et nyt sagsforløb, hvor vi sikrer en tæt og langt tidligere opfølgning til borgerne, hvis de ikke reagerer, siger Thomas Brenøe.

Han oplyser, at DFIM har sendt breve til alle berørte borgere og erhvervsdrivende med information om, at de stadig har en sag hos DFIM, og at det skyldige beløb er nedskrevet til henholdsvis 25.000 kroner for private og 60.000 kroner for erhvervsdrivende. Nye og kommende sager kan løbe op i 60.000 kroner, også for private.

Forløbet giver debat på Christiansborg, hvor transportminister Thomas Danielsen (V) skal svare på spørgsmål fra både SF og DF.