Milepæl nået for nye F-35-kampfly på vej til Skrydstrup

I 1997 gik Danmark med i industrisamarbejde omkring F-35, og onsdag modtager Flyvevåbnet det første kampfly af i alt 27, der får base på Flyvestation Skrydstrup fra 2023.

Det danske flyvevåben vil nå en milepæl i dag, når det får overleveret sit første F-35-kampfly ved en ceremoni på flyvestationen NAS Fort Worth i den amerikanske delstat Texas.

Det siger generalmajor og chef for Flyvevåbnet Anders Rex, der ser frem til onsdagens ceremoni, hvor han selv er til stede.

- Det er højtideligholdelsen af overleveringen. Der er nok også lidt fanfare og lidt Hollywood-stemning.

- Man kan kalde det her kulminationen på en rigtig lang proces og rigtig meget arbejde i alle afkroge af Forsvaret, siger Anders Rex.

Processen med at få det nye kampfly kan dateres helt tilbage til 1997, hvor Danmark gik med i industrisamarbejdet omkring udviklingen af F-35-kampflyet.

Støj og erstatning

I juni 2016 blev det endeligt besluttet, at F-35-kampflyene skulle have hjemme i Skrydstrup, hvilket udløste en årelang debat og strid med flyvestationens naboer om støjgener og kompensation.

Først i 2023 vil den komplette flåde af fly få base i Skrydstrup.

Når flyet onsdag er overleveret til de danske repræsentanter er næste skridt at få flyet i luften med en dansk pilot i cockpittet. Det forventes at ske i maj.

To danske piloter har allerede fløjet i en F-35. Men på daværende tidspunkt var flyet ikke danskejet.

Danmark har i alt indkøbt 27 F-35-kampfly, der løbende vil blive overleveret frem til 2026.

Indkøbet af flytypen, der på sigt skal erstatte de nuværende F-16-fly, er det største militære indkøb i dansk forsvarshistorie.

Svær at sammenligne med F-16

Ifølge Anders Rex er det svært at sammenligne F-16 med F-35.

- Piloterne, jeg har talt med, som har fløjet begge, siger, det er svært at forklare, hvad forskellen er. Men de siger, at noget af det første man skal, det er at glemme alt, man ved.

- Flyet er selvfølgelig meget mere avanceret. Når man ser på det, kan man forstå, at der er gjort en hel masse ting for at gøre det sværere at se på radar og sværere at se med varmesøgende sensorer. Der hænger ikke noget udenpå, for alt, der hænger udenpå, er med til at gøre, at det er lettere at se på en radar, siger Anders Rex.

Selv om det første fly onsdag overdrages til danske hænder, er det først i efteråret 2023, at et F-35 vil stå på dansk jord.

Syv første fly skal bruges til træning

De første syv fly vil nemlig blive i USA på Luke Air Force Base i Arizona, hvor danske piloter skal oplæres. Det sker i samarbejde med amerikanere og hollændere, og sammen vil de hjælpe hinanden med blandt andet træning og udvikling.

Onsdag vil en række højtrangerende personer fra det amerikanske militær være til stede, og så vil der også være danske firmaer repræsenteret ved ceremonien.

For eksempel har den danske virksomhed Terma produceret komponenter til kampflyet siden 2004. Selve flyet er produceret af amerikanske Lockheed Martin.

Tidsplan for F-35 - Danmarks nye kampfly

Onsdag får Danmark overleveret det første af i alt 27 indkøbte F-35-kampfly.


Flyene vil blive overleveret frem til 2026.


21 af dem vil operere fra Flyvestation Skrydstrup, mens seks af dem vil være permanent i USA, hvor det første fly også vil befinde sig til at starte med.


I USA vil de blive brugt til træning, omskoling og uddannelse. Her er tidsplanen i Danmark:


2021: Danmarks første F-35 er flyveklar i USA og bliver overdraget til Danmark. I maj ventes den første danske pilot at sætte sig i cockpittet efter overdragelsen. Danskere har dog tidligere fløjet F-35.


2022: Piloter og personale skal omskoles og uddannes.


2023: Et nyt såkaldt F-35 Campus i Skrydstrup er færdigbygget, og de første danske F-35 skal efter planen lande i Danmark.


2024: F-16 udfases i Danmark.


2025: F-35 kan deltage i internationale missioner.


2027: F-35 ventes at være implementeret i Danmark.


* Status internationalt: I alt er over 625 fly verden over blevet leveret til 27 forskellige baser. Over 1300 piloter verden over er blevet trænet i at flyve F-35.


Kilder: Forsvarsministeriet, Lockheed Martin, Ritzau.