Det har olien betydet for Esbjerg

Oliefundet i 1966 satte gang i en udvikling, der skaffede Esbjerg i tusindvis af arbejdspladser.

I 1867 bestod Esbjerg af to gårde og tre huse, byen havde 23 indbyggere.

I dag er byen centrum for den danske offshorebranche, og hjemby for et utal af små og store virksomheder, der på den ene eller den anden måde lever af at producere energi. 

Morten Hahn-Pedersen fortæller om oliefundets betydning for Esbjerg.

Udviklingen tog for alvor fat i 70'erne og 80'erne, da olien begyndte at strømme ind fra Nordsøen, og siden havmølleparken Hors Rev blev færdig i 2002, har også vindindustrien fået solidt fodfæste i den vestjyske vadehavsmuld.

- Oliefundet i 1966 har betydet uendeligt meget for Esbjerg. Byen er gået fra at være en fiskeriby til at blive en olieby, fortæller historiker Morten Hahn-Pedersen til TV SYD.

quote

Oliefundet i 1966 har betydet uendeligt meget for Esbjerg.

Morten Hahn-Pedersen, historiker

 

Han har forsket i byens olieeventyr siden slutfirserne, og har som den eneste historiker fået fuld adgang til Mærsks arkiver.

Hvis vi kigger på, hvad det har betydet af arbejdspladser, så har vi omkring 11.000 arbejdspladser i den sorte offshore i Esbjerg, og en milliardomsætning omkring 10 milliarder om året, forklarer Morten Hahn-Pedersen.

Han forklarer at man både taler om "den sorte offshore" - altså offshorevirksomhed, der relaterer til olie og gas, og så "den grønne offshore", der betegner de mange virksomheder, der nu lever af at servicere, producere og udskibe havvindmøller.

 - Der er et par hundrede virksomheder, der agerer i Esbjerg i forhold til den internationale offshore. Nordsøen blev kravlegård for at man kunne komme videre ud i verden, forklarer Morten Hahn-Pedersen.

Gense portræt af Henning Kruse - manden bag Esbjerg Oilfield Services også kaldet EOS, som var med til at gøre Esbjerg til landets førende offshore-by.