Horsens-sejler går efter medaljer: Presset kommer mest fra mig selv

Horsens-sejleren Anne-Marie Rindom vandt i 2015 VM-guld i Laser-jollen. Nu mærker hun et forventningspres frem mod OL, der kan være svært at håndtere for en ung atlet.

Som verdensmester i 2015 og tidligere OL-deltager har hun selv været ude at proklamere, at ”nu er det nu”, og hun har derfor trænet intenst frem mod sommerens store begivenhed, så formen topper netop der.

- Der er jo kun OL hvert fjerde år. Det er det ypperste indenfor sportsgrenen, og det er selvfølgelig en stor motivationsfaktor.

Første heat i Laser Radial bliver sejlet mandag, og medaljerne bliver uddelt en uge senere. Måske med en tilfreds – og lettet – Horsens-sejler blandt bronze-, sølv- og guld-modtagerne. 

Indenfor de sidste to år er det blevet til syv ture til Rio, og i alt fire og en halv måned er blevet brugt i Brasiliens næststørste by. Og siden verdensmesterskabet i 2015, hvor Anne-Marie Rindom steg op på det øverste trin på sejrsskamlen, er forventningerne blot steget til den unge sejler.

- Det er et stort show, og der er en stigende interesse og opmærksomhed om mig, desto tættere vi kommer på legene. Det er klart, der er et pres. Men presset kommer vidst i virkeligheden mest fra mig selv, siger sejleren og uddyber:

- Jeg har jo trænet frem mod det her i flere år, og jeg vil gerne leve op til det potentiale, jeg har. Det siger sig selv, at jeg helst ikke vil floppe ved OL.

OL-drøm

Anne-Marie Rindom startede som bare femårig i Horsens Sejlklub. Som tiden gik blev lysten til at sejle bare større, og ved 15-års alderen besluttede Anne-Marie Rindom at satse på sejlsporten. Her skiftede hun til at sejle Europa jolle, hvor man sejler alene. I 2008 blev Europa-jollen dog udskiftet med Laser Radial som disciplin ved de olympiske lege, og Anne-Marie Rindom skiftede samtidig.

- Jeg var 18 år, og der fandt jeg ud af, at jeg godt kunne tænke mig at deltage ved OL. Så jeg begyndte at sejle Laser Radial.

I 2012 gik drømmen om OL i opfyldelse. 21 år gammel drog hun til London, hvor hun kæmpede i de danske farver og tog en flot 13. plads i disciplinen. Oplevelserne i London vil hun nu bruge til at optimere sin præstation i Rio.

- Jeg har været med før, og jeg kan tænke tilbage på de ting, jeg oplevede i 2012. Når vi er på vandet, så er det samme procedure som altid. Det kender vi, men inde på land er det helt anerledes. Der er stor opmærksomhed og mange praktiske ting at tage stilling til, siger Anne-Marie Rindom.

Medaljekandidat

Flere ting peger derfor også på, at Anne-Marie Rindom kan tage en af de medaljer, som danskerne så gerne ser. Og selvom den unge sejler håber på en medalje, så er det ikke ensbetydende med, at en placering uden for medaljerækken er utilfredsstillende.

- Jeg vil gerne være med i medaljekampen helt til det sidste. Så må vi se, om det bliver til en medalje. Så længe jeg har mulighed for at få en medalje sidst på konkurrenceugen, så er jeg tilfreds med min præstation.

Horsens-sejleren vurderer, at i alt 10 kvinder kan ende på medaljeskamlen, når konkurrencen i Laser Radial er ovre.

Samme båd og taktik

Laser-jollen er et såkaldt one-design, og det betyder, at alt udstyr er det samme for de deltagende atleter ved OL. På den måde adskiller disciplinen sig fra andre sejlsportsdiscipliner. Det betyder dog også, at der bliver stillet ekstra store krav til atleterne.

- Her er det den bedste sejler, der vinder. Det handler ikke om penge, eller hvem der har det bedste grej. Det er selvfølgelig tilfredsstillende, når man så præsterer godt, mener Anne-Marie Rindom.

Det betyder også, at Anne-Marie Rindom har kunnet træne med Fredericia-sejleren Michael Hansen, der også sejler Laser. Eneste forskel på de to discipliner er nemlig, at mændenes sejl er lidt større.

- Al det tekniske og det taktiske har vi kunnet vidensdele omkring. Det har vi brugt hinanden til, og det vil vi også gøre ved OL.