Olieudslip i Aabenraa Fjord: Mere omfattende end forventet

Mængden af olie i Aabenraa Fjord er større, end man først havde antaget. Derfor øger beredskabet torsdag aften indsatsen og får hjælp af forsvaret.

Det antages, at der er ligger cirka 200.000 liter dieselolie i Aabenraa Fjord. Olieudslippet er dermed mere omfattende, en myndigheder først havde antaget.

Det skriver Syd- og Sønderjyllands Politi i en pressemeddelelse.

Udslippet kommer fra en lækage i et tankanlæg på havnen, der tilhører virksomheden Dan-Balt.

Indsatsen til havs
Beredskabet øger nu indsatsen for at få bekæmpet udslippet af diselolie og får hjælp af to af forsvarets miljøskibe. De er klar til at hjælpe fredag morgen.

Mængden af olie får dog ikke betydning for myndighedernes hidtidige strategi i forhold til at løse opgaven. Myndighederne vurderer fortsat, at den bedste løsning er at lade dieselolien fordampe, da en indsats med olieopløsende kemikalier vil belaste havmiljøet yderligere.

Desuden står det klart, at det tidligere i dag lykkedes redningsberedskabet at inddæmme olieudslippet på havnen, og der siver således ikke længere olie ud.

Hjemmeværnskutteren Hjortø nåede klokken 14.50 frem til området og gik i gang med at gennemsejle en pøl af dieselolie, der befinder sig i Aabenraa Fjord 2,5 kilometer uden for havneindløbet, for at få dieselolien til at fordampe.

Indsatsen på land
Området vest for Aabæk, på den nordlige del af kysten, er forurenet med dieselolie, ligesom myndighederne har fået de første meldinger om fugle, der er skadet af dieselolie. Naturstyrelsen har været ude og aflive dem.

Myndighederne følger udviklingen tæt. Men som situationen er nu, hvor dieselolien på fjorden endnu ikke er fordampet, vil det endnu ikke have den fornødne effekt at begynde at rense strande m.m.

Den samlede indsats fra myndighedernes side bliver indstillet, når mørket falder på, men vil blive genoptaget fredag morgen. Det er endnu uklart, hvor lang tid der går, før miljøsituationen er normal, men myndighederne venter, at der kan gå flere dage.

I nat vil Hjemmeværnet stille med mandskab, som i tæt dialog med politiet vil reagere på eventuelle opkald fra borgere om skadede fugle og udslip af dieselolie i de kystnære områder