Beredskabsstyrelsen sender alle pumper til Sønderjylland

Kraftig regn har skabt massive problemer med oversvømmelser i Sønderjylland.

Sønderjylland er anden juledag blevet ramt af voldsomme regnskyl, og det har fået Beredskabsstyrelsen til at sende alle tilgængelige pumper med det sydvestlige Danmark. 

- Vi har sendt ni tyvefodscontainere med højkapacitetspumper. Det er alle de enheder, vi har i Jylland og alle de enheder, vi har på Sjælland, fortæller vagthavende ved Beredskabsstyrelsen Thorbjørn Nesjan til Ritzau.

Tilbage er kun en enkelt pumpecontainer på Bornholm.

- Den kan vi ikke flytte før i morgen tidlig, hvor færgen går. Hvis der fortsat er behov til den tid, så flytter vi også den, forklarer den vagthavende.

Dagen igennem er der faldet kraftig regn i den sydlige del af landet. DMI's officielle målinger viser, at det har regnet mest i det sydvestlige Jylland, hvor der flere steder er faldet over 45 millimeter regn siden morgenstunden.

På Als, i Tinglev, Aabenraa, Sønderborg, Gråsten og Haderslev hjælper Beredskabsstyrelsen de kommunale beredskab med at pumpe vand væk. 

Og det er ikke hver dag, at styrelsen sender alle pumper af sted.

- Det er ikke så normalt, men det sker, når vi har større oversvømmelser som skybruddet i København og på Sjælland (i 2011, red.), siger Thorbjørn Nesjan.

Regnvejret har især ramt den sydlige del af landet, og på Lolland-Falster er der flere steder målt over 30 millimeter regn, mens regnmængderne på Sjælland har været værst i den vestlige del, hvor der er faldet mellem 20 og 30 millimeter.

Meldingerne fra politiet rundt omkring i landet er, at regnvejret foruden vandskader har ført til enkelte trafikuheld samt lukkede veje.

I Odense har politiet måtte lukke Østre Ringvej, mens Brovejen i Vordingborg ligeledes er spærret. 

Lørdag aften og nat bevæger uvejret sig til Nordjylland, hvor der forventes at falde en del regn i Vendsyssel, som en overgang kan blive til slud og sne. 

/ritzau/