Han har gået legendarisk rute 33 gange - hun skal med for første gang

Foto: Privatfoto/Grafik: Lasse Lund Hansen, TV SYD
Udgivet

For 50. gang begiver 150 vandrere fra hele verden sig ud på de 300 kilometer ad den gamle Hærvej med vandreforeningen Fodslaw. På syv dage går de turen fra Slesvig til Viborg.

Kurt Vingborg vandrede for første gang på Hærvejen i 1975 med vandreforeningen Fodslaw. Søndag går han sin 33. tur på den legendariske vandrerute.

- Jeg kan ikke forklare, hvad det gør ved en at gå så langt. Men jeg nyder det, og jeg kan bare godt lide at bevæge mig og har altid gjort det, fortæller den 73-årige pensionerede tømrer fra Nørre Snede.

Hærvejen også kendt som Oksevejen

  • Hærvejen er kendt som en gammel vej ned gennem Jylland fra Viborg til Dannevirke.

  • De jyske hærveje eller alfarveje forbandt Danmark med Tyskland og dermed det øvrige Europa over land. I middelalderen blev de bl.a. benyttet af mange pilgrimme.

  • Inden for handelen var det okseeksporten (se studehandel), der fra 1400-tallet satte sit præg på ruterne (drivvejene) langs den jyske højderyg, hvoraf flere fik navne som Oksevejen og Studevejen.

Kilde: Den Store Danske

Pernille Westergaard har aldrig før gået hærvejsruten. Men søndag morgen klokken 07 snører hun og Kurt Vingborg sammen med 148 andre vandrere støvlerne foran A. P Møller skolen i Slesvig, for at begive sig ud på den 300 kilometer lange tur, som de skal gå på syv dage.

- Jeg glæder mig virkelig meget. Det er så skønt at komme ud og bare nyde naturen og bare gå, fortæller Pernille Westergaard, der bor i Vojens.

Pernille Westergaard begyndte at gå i 2021. Hun ville være sundere. Her er hun på vandretur i Harzen i 2023.

Begyndte at gå for at blive sundere

Det er første gang, hun skal gå turen. Og det med at gå langt er også forholdsvis nyt for den 49-årige kvinde.

- Jeg begyndte at gå i 2021 under corona, fordi jeg gerne ville bevæge mig mere og trængte til at tabe mig. Jeg havde set det ene tv-program efter det andet med folk, der lagde deres livsstil om, og det ville jeg også, fortæller Pernille Westergaard.

Pernille Westergaard gennemførte 50 kliometer-vandreturen 'over stok og sten' sammen med sine venner i 2023. Foto: Privatfoto

Hun tog først en måned i et træningscenter og fik en coach til at hjælpe med træningen.

- Jeg har en diskusprolaps i nakken, som genererede mig meget, så jeg skal passe med, hvad jeg laver. Men jeg kan gå uden problemer.

Et hold venner fik lokket Pernille med på nogle af deres vandreture, og så var hun 'hooked', og begyndte at gå jævnligt.

- De første to kilometer var forfærdelige, fortæller den efterhånden erfarne vandrer.

- Men nu går jeg snildt mellem en tur på mellem 10 og 20 kilometer to og tre gange i ugen. Og nu her op til hærvejsturen, hvor nogle af de længste dagsvandringer er op mod 50 kilometer, har jeg trænet lidt mere intensivt, forklarer hun.

Pernille Westergaard går mellem 10 og 20 kilometer flere gange om ugen. At gå får hende til at tømme hovedet og bare nyde naturen. Foto: Privatfoto

Pernille går nogle gange med sin datter, som ikke kan forstå, hvorfor moren ikke sætter propper med musik i ørene under turene.

- Det kommer ikke til at ske, for så kan man ikke tømme hovedet og bare nyde naturen og se den hare, der hopper på marken, rådyret med kid, eller høre fuglene synge, lyder fra Pernille Westergaard.

Kurt har gået langt hele livet

Også Kurt Vingborg har de seneste måneder været i skarp træning til turen på den berømte Hærvej, hvor de længste dagsture nærmer sig 50 kilometer.

- Sidste fredag gik jeg 50 kilometer. Det tog 12 timer, fortæller han.

Kurt Vingborg er en erfaren vandrer, der har gået langt det meste af voksenlivet.

- Jeg har ikke noget fast gå-program, men jeg er ofte ude at gå 10 kilometer, og jævnligt bliver det også til 18-20 kilometer.

73-årige Kurt Vingborg (th) gå den 300 kilometer lange tur på Hærvejen for 33. gang i år. Hans bror Ib Vingborg (tv) deltager en gang i mellem på den årligt tilbagevendende tur. Foto: Privatfoto

Han tager også gerne Danmark på tværs eller langs. Alene eller med en af sine brødre og med sin lille trækvogn med telt og sovepose i.

- Jeg har gået ture fra Blåvandshuk til Helsingør og fra Gedser til Skagen. Så spænder jeg den lille trækvogn med fornødenheder i, og så går jeg bare.

Kurt Vingborg gik de 300 kilometer på Hærvejen med vandreforeningen Fodslaw første gang i 1975.

Kurt Vingborg nummer to bagerst th på billedet, der er taget af en fotograf ved Vejle Amts Folkeblad i 1975. Her gik Kurt turen for første gang. Foto: Privatfoto

- På turen er det, udover glæden ved at gå, også det at slå følgeskab med nogle mennesker og dele det at gå med dem. Flere af dem kender jeg fra de tidligere år.

I år gå han med sin 81-årige bror Ib Vingborg.

Kurt Vingborg bagerst th under en frokost, han havde arrangeret under vandreturen for sin bror, Ib, da han fyldt 80 år i 2023. Ib Vingborg sidder i midten tv. Foto: Privatfoto

Pernille Westergaard glæder sig bare til at opleve, hvordan det er at gå turen. Og hvis du nu er nysgerrig på, om det med at gå langt har fået betydning for Pernilles vægt og sundhed, så er hun klar i mælet.

- Jeg har tabt 30 kilo og har det fremragende. Jeg mærker stort set ikke noget til diskusprolapsen i nakken, så det med at gå og træne har bare været livsændrende for mig.

Udover de danske vandrere er der i år også deltagere fra USA, Belgien, Tyskland, Italien, Israel, Luxembourg, Holland, Tjekkoslovakiet, Litauen, England, Frankrig, Østrig og Norge.

To kommuner har nu fået ét års regn - 'meget usædvanligt'

Foto: Michael Nielsen, TV SYD
M
Udgivet

Som de eneste kommuner i landet, har Vejen og Vejle Kommune nu rundet det gennemsnitlige årsnedbør i Danmark.

Den gældende klimanormal for årsnedbør hedder 759,1 millimeter. Mandag ligger det fast, at to kommuner i Danmark for året nu har passeret denne mængde.

Det er Vejen Kommune, som har fået 781,3 millimeter nedbør og Vejle med 768,9 millimeter, fortæller DMI.

- Det er meget usædvanligt, at klimanormalen for årsnedbør overgås allerede nu. Hvis man ser på sidste år, der var det vådeste år registreret af DMI, så skulle man helt hen i anden halvdel af september, før årets vådeste kommune, Billund, passerede de 759,1 millimeter, fortæller Frans Rubek, Klimatolog ved DMI.

Dog skal man have for øje, at disse områders årsnedbør generelt ligger over landsgennemsnittet.

Hos DMI har man ikke på nuværende tidspunkt aktuelle rapporter, der viser klimanormalen fordelt på kommuner.

Dog viser en ældre rapport fra DMI, at Vejen kommunes årsnedbør gennemsnitligt lå på 960 millimeter i perioden 2006-15, mens Vejles i samme periode lå på 919 millimeter.

Derfor rammes Syd- og Sønderjylland hårdt

Klimatologisk set, har Syd- og Sønderjylland altid været et vådt område. Det er ikke taget ekstra til i særligt dette område, men derimod hele landet, de senere år fortæller Sebastian Pelt, Meteorolog DMI.

Men årsagen til, at Syd- og Sønderjylland er mere våd end andre landsdele, findes der en god forklaring på.

- En del byger dannes ind over land i sommerperioden, hvilket medfører regn i området. Derudover kommer der, særligt i vinterperioden, en del regn ind fra havene i vest, hvor Syd- og Sønderjylland tager i mod størstedelen af den, hvorefter det aftager, som bygerne bevæger sig østpå, siger Sebastian Pelt.

Endvidere forklares det, at den regn, som bevæger sig nordpå fra Tyskland ikke forstyrres af hav, som ofte får regnbyger til at aftage, og derfor uforstyrret rammer Syd- og Sønderjylland, i modsætning til eksempelvis Fyn.

Stor mængde regn søndag og mandag

Billund har til dato fået 745,7 millimeter nedbør, og lå sidste år på hele 1228,6 millimeter. De ventes dog ikke at overgå klimanormalen i dag, da regnvejret, der faldt mandag morgen, er på vej mod nordøst.

Særligt det seneste døgn har vandet silet ned. Ved Horsens/Bygholm har man fået mest nedbør i Syd- og Sønderjylland, da der er faldet 36,7 millimeter.

Rekordkommunerne Vejen og Vejle har søndag og mandag indtil kl. 9:00 sammenlagt fået henholdsvis 29,9 og 27,2 millimeter, hvorfor de altså har passeret klimanormalen.

Om kommunerne kommer op og rammer samme eller større nedbørsmængde som Billund gjorde sidste år, tør Sebastian Pelt ikke spå om. Dog er det sandsynligt, at de runder 1000 millimeter.

- Jeg tør godt spå, at Vejen og Vejle kommer over 1000 millimeter, medmindre noget går helt galt. Oktober og dernæst august plejer at være de vådeste måneder, og får vi den normale mængde regn resten af året, så når vi den mængde, siger Sebastian Pelt.

Livreddere advarer om farlig vind og revlehuller

Foto: Pressefoto, TrygFondens Kystlivreddere
Udgivet

TrygFonden Kystlivredning opfordrer badegæster og udøvere af vandaktiviteter til at være opmærksomme på pålandsvind og fralandsvind, inden de begiver sig ud i vandet.

Opfordringen kommer, efter at livreddere flere steder i landet havde travlt i weekenden, hvor det varme sommervejr trak mange mennesker til strandene.

- Vi kigger ind i en periode med vind, der kommer relativt kraftigt for årstiden fra alle mulige hjørner, og derfor skal vi have råbt vagt i gevær, siger Anders Myrhøj, der er kystlivredningschef i TrygFonden Kystlivredning.

Kan skabe revlehuller

Fralandsvind er en betegnelse for vind, der blæser fra land og ud over havet. Pålandsvind er et udtryk for vind, som blæser fra havet og ind over land.

- Pålandsvind er der, hvor man oplever, at der kommer liv i vandet og større bølger. Det øger strømmen i vandet, og det kan man blive fanget i - de her såkaldte revlehuller. De er globalt set den største årsag til, at folk omkommer i vand, lyder det fra Anders Myrhøj.

Han tilføjer, at TrygFondens kystlivreddere anviser til områder på stranden, hvor der ikke er aktive revlehuller. Derfor er det en god idé at søge ned til de områder, hvor der er livreddere, hvis man vil i vandet, siger Anders Myrhøj.

Travl weekend - uden livredninger

Ifølge Anders Myrhøj var der ingen livstruende situationer ved de sydjyske strande. Men især på Lakolk Strand - som er en af Nordeuropas største strande - skabte sommervejret stor travlhed hos livredderne, som blandt andet måtte hjælpe med at bringe børn og forældre sammen.

I løbet af uge 29 har livredderne blandt andet haft travlt med at bringe børn i baderinge i land og behandle badegæster for skader.

De seneste uger har livredderne på landsplan været i vandet flere end 600 gange for at advare folk, når de så farlig adfærd på vandet.

TrygFondens kystlivreddere til stede på 34 strande og havnebade rundt omkring i landet.

Dit digitale aftryk

Vi bruger cookies for at gøre din oplevelse bedre. Vi klatter ikke med dine data, og du kan altid trække dit samtykke tilbage. Klik på detaljer, hvis du vil vide mere.

Du kan altid ændre dine præferencer senere.

Her kan du finde en oversigt over hvilke cookies vi potentielt sætter.
Du kan se flere detaljer om vores cookies her

Nødvendig cookies

Navn Udbyder
CookieConsent tvsyd.dk
__whplayCrate tvsyd.dk
__whseenVerticalVideosCrate tvsyd.dk
frequencyCategoryV2 tvsyd.dk
recencyCategoryV2 tvsyd.dk
recencyLastVisitV2 tvsyd.dk
visitHistoryFrequencyV2 tvsyd.dk
visitedPagesV2 tvsyd.dk

Funktionelcookies

Navn Udbyder
JSESSIONID LinkedIn
bcookie LinkedIn
bscookie LinkedIn
csrftoken instagram.com
lang LinkedIn
li_gc LinkedIn
lidc LinkedIn

Markedsføringcookies

Navn Udbyder
LAST_RESULT_ENTRY_KEY YouTube

Præferencercookies

Navn Udbyder
NID Google

Statistikcookies

Navn Udbyder
_cb Chartbeat
_cb Chartbeat
_cb_expires Chartbeat
Chartbeat
_cb_svref Chartbeat
_cb_svref Chartbeat
_cb_svref_expires Chartbeat
_cbt Chartbeat
Chartbeat
_chartbeat2 Chartbeat
_chartbeat2 Chartbeat
_chartbeat2_expires Chartbeat
_chartbeat4 Chartbeat
_chartbeat4 Chartbeat
_chartbeat4_expires Chartbeat
_v__cb_cp Chartbeat
_v__cb_cp Chartbeat
_v__cb_cp_expires Chartbeat
_v__chartbeat3 Chartbeat
_v__chartbeat3 Chartbeat
_v__chartbeat3_expires Chartbeat
ebx_webtag_ Echobox
userId tvsyd.dk

Brugeroplevelsecookies

Navn Udbyder
sp_landing spotify.com
sp_t spotify.com
tableau_locale public.tableau.com
tableau_public_negotiated_locale public.tableau.com