TV der bevæger dig

Personale og landsforening frygter for patienterne

Region Syddanmark vil nedlægge 15 sengepladser på den nye psykiatriske afdeling i Vejle. Det bekymrer personale og landsforening.

01:13

Det vil gå ud over personale og patienter, hvis Region Syddanmark nedlægger 15 sengepladser på den nye psykiatriske afdeling i Vejle.

Region Syddanmark vil spare 15 psykiatriske pladser væk.

1 af 2

Det vil gå ud over personale og patienter, hvis Region Syddanmark nedlægger 15 sengepladser på den nye psykiatriske afdeling i Vejle, der står klar om et år. Det mener medarbejdere fra den nuværende afdeling Kolding-Vejle.

Som det er i dag, er der samlet set plads til 99 psykiatriske patienter i Kolding og Vejle. Men som en del af Region Syddanmarks sparekatalog, er der lagt op til at spare 15 pladser, så der i alt kun er plads til 84.

Bekymringen ligger i, at antallet af retspsykiatriske patienter stiger. Altså patienter der er dømt eller sigtet for kriminalitet. Derfor frygter personalet, at færre sengepladser vil betyde, at andelen af den type patienter vil stige. Patienterne burde bo på den retspsykiatriske afdeling i Middelfart, men på grund af overbelægning er de flyttet til almindelige psykiatriske afdelinger – heriblandt  Kolding og Vejle.

Det svarer til, hvis man gjorde det på kræftområdet, at nogle folk ville dø.

Landsforeningen er bekymret

Hos landsforeningen Sind er de også bekymrede for besparelsen.

- Hvis vi havde nogle flere sengepladser, ville folk få bedre behandling. I dag er det sådan, at når folk skal udskrives, så handler det om, hvem der bedst kan udskrives, og ikke hvem der er rask, siger næstformand i landsforeningen Sind, Kristian Bennedsen, til TV SYD.

Han sammenligner med kræft, hvor besparelsen ville være utænkelig.

- Når man nedlægger 15 pladser, kommer der til at gå syge folk rundt på gaden. Det er jo ikke sådan, at der bliver færre psykiatriske patienter af den grund. Det svarer til, hvis man gjorde det på kræftområdet, at nogle folk ville dø.

Udvalgsformand tager kritikken alvorligt

Politikerne vil i løbet af den næste måned tage stilling om sengepladserne skal nedlægges. Formanden for Psykiatriudvalget i Region Syddanmark, Thies Mathiasen (DF), tager kritikken alvorligt.

- Jeg forstår udmærket, at de er bekymrede. Derfor har regionsrådet afsat fem millioner kroner, så der kan komme flere hænder. Det er vi allerede i gang med. Men jeg forstår bekymringer, og tager det meget alvorligt, siger Thies Mathiasen til TV SYD.

Konstitueret psykiatridirektør i Region Syddanmark, Torben Kyed larsen, fortæller til TV SYD, at der hvert år bliver indlagt mellem 85 og 95 retspsykiatriske patienter. De 70 af dem bliver placeret på retspsykiatrisk afdeling i Middelfart. Resten bliver fordelt mellem de øvrige psykiatriske afdelinger i regionen.

Medarbejderne fra psykiatrisk afdeling Kolding-Vejle har ikke ønsket at fremlægge deres holdninger til TV SYD.

Mest sete på tvsyd.dk