Ansatte skal afholde sig fra bestemte typer af kød til arrangementer ude i byen

Af Jeppe Lykke Hansen
Udgivet
I samarbejde med TV 2 Nyheder

Flere partier i Region Syddanmark bakker op om tiltaget.

Opdatering klokken 14.28: Det fremgik tidligere af denne artikel, at ansatte i Region Syddanmark ikke må bestille bestemte former for kød, når de var til arrangementer ude af huset. Det er ikke korrekt. De må gerne bestille kød. Tiltaget fra regionen er en opfordring til at tænke mere klimabevidst.

Opdatering klokken 17.46: Tilføjet citat fra Region Syddanmarks koncerndirektør Jørgen Bjelskou.

Hvis du elsker at sætte tænderne i en saftig bøf, er det måske ikke Region Syddanmark, du skal arbejde i.

Et nyt tiltag fra regionens direktion betyder, at de ansatte skal undgå at bestille okse-, kalve,- eller lammekød til arrangementer ude i byen af klimamæssige hensyn. Et tiltag, der har sat sindene i kog.

Særlig en udtalelse i Fyens Stiftstidende fra regionens koncerndirektør Jørgen Bjelskou er faldet flere for brystet.

- Det redder ikke verden, men det er mange bække små, og her kan vi med en lille indsats opnå en lille, men ikke uvæsentlig effekt, og de fleste kan nok overleve en dag til et kursus eller et møde uden en bøf, siger Jørgen Bjelskou, koncerndirektør i Region Syddanmark til Fyens Stiftstidende.

Jeg synes faktisk, at det er flabet af ham at sige, at de fleste nok vil kunne overleve ikke at få oksekød i forbindelse med kurser.

Regionens 2. næstformand Morten Weiss-Pedersen (K)

Regionens 2. næstformand Morten Weiss-Pedersen fra Det Konservative Folkeparti mener, at direktøren er gået over stregen.

- Jeg synes faktisk, at det er flabet af ham at sige, at de fleste nok vil kunne overleve ikke at få oksekød i forbindelse med kurser, siger han til TV 2.

Til TV Syd fortæller Lone Rasmussen, der er næstformand i hovedudvalget i Region Syddanmark, at der har været enkelte steder, hvor tiltaget har været mødt med kritik. Men hun mener, at der hovedsageligt er tale om misforståelser.

- Nogen har misforstået det som om, at de ikke må spise kød, når de er ude af huset, men det er ikke sådan, at det skal forstås. Der bliver lagt op til, at forplejningen er mere grøn, siger Lone Rasmussen.

Ifølge Region Syddanmarks koncerndirektør Jørgen Bjelskou så kan medarbejderne fortsat vælge bøffen til.

- Det handler om, at vi sammen med vores samarbejdspartnere som hoteller, restauranter og kursussteder gerne vil arbejde sammen om, at de laver en forplejning til os, som har et mindre klimaaftryk, end den de har i dag. Det er altså rammerne, som vi gerne vil påvirke. Det er ikke den enkelte medarbejders adfærd, siger Jørgen Bjelskou, koncerndirektør i Region Syddanmark til TV SYD. 

- Polemikken skyldes i høj grad, at vi ikke har været gode nok til at forklare, hvad det her handler om. Så derfor har debatten kørt på, at der skulle være et bøfpoliti ude ved buffeten. Det er selvfølgelig ikke det, der er tilfældet, tilføjer han.

Region Syddanmark har en målsætning om at sænke klimaaftrykket med 30 procent i 2030 i forhold til 2020, men de eksterne arrangementer tæller ikke med i dette tal.

2. næstformanden fortæller, at han og regionsrådsformand Bo Libergren fra Venstre er enige om, at tiltaget skal tages af bordet igen. Og umiddelbart mener han, at de har borgerlige stemmer nok bag sig til at få det gennemtrumfet efter sommerferien.

- At gå ud og sige til voksne mennesker, at ”det må I ikke”, det, synes jeg, er dybt stødende, siger han.

Det er ikke lykkedes at få en kommentar fra regionsformand Bo Libergren fra Venstre, men til Avisen Danmark siger han, at det er en fejl, at politikerne ikke er blevet spurgt.

Tror på mindre ko

1. næstformand Mette With Hagensen, Socialdemokratiet, maner imidlertid til besindelse. Hun kalder det et meget lille skridt i regionens samlede klimapolitik.

Uden sammenligning i øvrigt var der også store følelser, da vi begyndte at tale om rygepolitik på arbejdspladserne, ligesom der var stor polemik, da alkohol blev fjernet fra kantinerne, siger hun til TV 2.

Ifølge hende er der enighed om, at tiltaget kun er en retningslinje, og at der ikke vil blive indført kontrol og fyringer, hvis nogen spiser rødt kød, når de er ude med arbejdet.

Bred opbakning

Også Enhedslisten bakker op om tiltaget, der skal begrænse indtaget af det mest klimaskadelige kød. Det fortæller Lars Mogensen, der sidder i regionsrådet.

Han hæfter sig ved, at der trods kritiske røster ifølge ham er relativt bred opbakning til tiltaget fra medarbejdersiden.

- Vi synes, det er nogle fine retningslinjer, der ligger i forlængelse af den klimastrategi, vi har vedtaget, og som alle partier sådan set var enige om, siger han til TV 2.

Lars Mogensen har noteret sig, at blandt andre regionsrådsformanden efterfølgende har stillet sig meget skeptisk over for tiltaget.

- Altså, der er jeg jo så bare uenig. Andet kan jeg ikke sige. Langt hovedparten af medarbejderne bakker op om de her retningslinjer. Nu lægger formanden op til, at vi skal have en politisk diskussion af det, og så tager vi den, siger han.

Grænser og ordentlighed

Der er dog ingen grund til at yderligere diskussion, mener 2. næstformanden. Han vil bare have tiltaget trukket tilbage igen.

- Det er simpelthen uværdigt, at man som voksen ansat i Region Syddanmark skal finde sig i, at direktionen siger, at man ikke må spise oksekød eller lammekød i forbindelse med kursusdeltagelse. Det, synes jeg ikke, er ordentligt. Der er grænser for, hvor meget en arbejdsgiver kan blande sig i, siger Morten Weiss-Pedersen.

En rundringning TV 2 har lavet til de øvrige danske regioner viser, at der ikke overvejes lignende tiltag for regionsansatte andre steder i landet.

To kommuner har nu fået ét års regn - 'meget usædvanligt'

Foto: Michael Nielsen, TV SYD
M
Udgivet

Som de eneste kommuner i landet, har Vejen og Vejle Kommune nu rundet det gennemsnitlige årsnedbør i Danmark.

Den gældende klimanormal for årsnedbør hedder 759,1 millimeter. Mandag ligger det fast, at to kommuner i Danmark for året nu har passeret denne mængde.

Det er Vejen Kommune, som har fået 781,3 millimeter nedbør og Vejle med 768,9 millimeter, fortæller DMI.

- Det er meget usædvanligt, at klimanormalen for årsnedbør overgås allerede nu. Hvis man ser på sidste år, der var det vådeste år registreret af DMI, så skulle man helt hen i anden halvdel af september, før årets vådeste kommune, Billund, passerede de 759,1 millimeter, fortæller Frans Rubek, Klimatolog ved DMI.

Dog skal man have for øje, at disse områders årsnedbør generelt ligger over landsgennemsnittet.

Hos DMI har man ikke på nuværende tidspunkt aktuelle rapporter, der viser klimanormalen fordelt på kommuner.

Dog viser en ældre rapport fra DMI, at Vejen kommunes årsnedbør gennemsnitligt lå på 960 millimeter i perioden 2006-15, mens Vejles i samme periode lå på 919 millimeter.

Derfor rammes Syd- og Sønderjylland hårdt

Klimatologisk set, har Syd- og Sønderjylland altid været et vådt område. Det er ikke taget ekstra til i særligt dette område, men derimod hele landet, de senere år fortæller Sebastian Pelt, Meteorolog DMI.

Men årsagen til, at Syd- og Sønderjylland er mere våd end andre landsdele, findes der en god forklaring på.

- En del byger dannes ind over land i sommerperioden, hvilket medfører regn i området. Derudover kommer der, særligt i vinterperioden, en del regn ind fra havene i vest, hvor Syd- og Sønderjylland tager i mod størstedelen af den, hvorefter det aftager, som bygerne bevæger sig østpå, siger Sebastian Pelt.

Endvidere forklares det, at den regn, som bevæger sig nordpå fra Tyskland ikke forstyrres af hav, som ofte får regnbyger til at aftage, og derfor uforstyrret rammer Syd- og Sønderjylland, i modsætning til eksempelvis Fyn.

Stor mængde regn søndag og mandag

Billund har til dato fået 745,7 millimeter nedbør, og lå sidste år på hele 1228,6 millimeter. De ventes dog ikke at overgå klimanormalen i dag, da regnvejret, der faldt mandag morgen, er på vej mod nordøst.

Særligt det seneste døgn har vandet silet ned. Ved Horsens/Bygholm har man fået mest nedbør i Syd- og Sønderjylland, da der er faldet 36,7 millimeter.

Rekordkommunerne Vejen og Vejle har søndag og mandag indtil kl. 9:00 sammenlagt fået henholdsvis 29,9 og 27,2 millimeter, hvorfor de altså har passeret klimanormalen.

Om kommunerne kommer op og rammer samme eller større nedbørsmængde som Billund gjorde sidste år, tør Sebastian Pelt ikke spå om. Dog er det sandsynligt, at de runder 1000 millimeter.

- Jeg tør godt spå, at Vejen og Vejle kommer over 1000 millimeter, medmindre noget går helt galt. Oktober og dernæst august plejer at være de vådeste måneder, og får vi den normale mængde regn resten af året, så når vi den mængde, siger Sebastian Pelt.

Han er kåret til verdens bedste og har været verdens yngste, og nu skal han til OL for fjerde gang

Udgivet

Mandag tager Mads Hansen fra Vejle til Paris. Her skal han være en af de dommere, der skal dømme til OL i håndbold. Og om han glæder sig.

Byernes by, lysets by, kærlighedens by. Kært barn har mange navne, men i de næste tre uger er Paris også OL-by. Her skal en stor del af OL løbe af stablen, og håndbolddommer Mads Hansen fra Vejle skal med.

- Jeg glæder mig helt vildt, og det er der mange årsager til. Der er kun OL hvert fjerde år, og der er kun 12 hold med, så det er den bedste af alle turneringer, fortæller Mads Hansen i en telefon fra ferieudlandet, hvor han er sammen med sin familie, inden han mandag skal afsted tre uger til OL.

At kalde Mads Hansen en erfaren håndbolddommer er månedens, måske årets, underdrivelse. Han er 47 år og har været håndbolddommer, siden han var tolv, hvilket har bragt ham i Guinness Rekordbog.

Han er også blevet kåret til årets håndbolddommer i 2017. Og han har dømt et utal af store turneringer.

- Det er et arbejde at fortsætte med at være relevant. Man kan få en fornemmelse af, at det er sådan en automatik, at man er med, men det er et privilegium, og det arbejder jeg og min makker på at sætte pris på, fortæller Mads Hansen.

Mads Hansen i aktion i den hjemlige håndboldliga.

I 2012 blev Mads Hansen ramt af kræft og var i en hel sæson ukampdygtig. Både han og hans familie var overbeviste om, at han skulle dø. Men han overlevede.

- Der oplevede jeg, at det hele bare kørte videre uden mig, jeg kunne bare sidde på sidelinjen. Det har jeg brugt til at sætte pris på det, jeg har, siger han her 12 år senere.

Han har også brugt sin erfaring med alvorlig sygdom til at skabe sit eget firma, Cocuura, der hjælper virksomheder med at håndtere alvorlig sygdom blandt medarbejderne.

Et firma han har sammen med Lena Boel, der også er kræftoverlever.

Familien skal også med til Paris i forskellige omgange, og de glæder sig også.

- Mine børn er 15 og 18, og så er det meget lettere. Jeg kan godt forstå, at mange af mine yngre kolleger med små børn har det hårdt. Det her er jo nærmest en fultidshobby, fortæller Mads Hansen.

Mads Hansen med makkeren Jesper Madsen, der står med ryggen til.

Håndbold har altid haft førsteprioritet i hans liv, selvom han ikke har kunnet leve af det, som i overhovedet ikke. Pt er hans lønarbejde i Cocuura.

- Jeg har aldrig taget et job, der ikke kunne passes ind med håndbolden, lyder konstateringen.

Der er bestræbelser i gang på, at håndbolddommerne også kan få en aflønning som halvprofessionelle på samme måde som dommerne i fodboldens superliga.

- Ellers kan vi ikke skaffe nok nye og dygtige nok unge, mener Mads Hansen.

Lidt hovedregning fortæller, at Mads Hansen har været håndbolddommer i 35 år, mere end en menneskealder.

- Jeg er blevet dygtigere med alderen. Jeg er blevet bedre til at være i balance. Det at være håndbolddommer er et svært hverv, meget af det foregår oppe i hovedet. Alle mennesker laver fejl, men dem, der er gode, de kommer videre og kigger sig ikke tilbage. Man kan måske ikke sove et par nætter, men så er man videre, fortæller Mads Hansen.

Mads Hansen i en kammeratlig samtale med GOG træner Nicolej Krickau.

Nu vi har gang i posen med dramatiske underdrivelser, så skal vi da også lige have med, at topdommeren kommer fra en håndboldglad familie.

Hans far, Leif Hansen, var håndbolddommer i mange år og formand for Fredericia-Vejle Håndbolddommerklub i en årrække.

- Han skal nok ringe og skælde ud, hvis jeg har gjort det dårligt, fortæller Mads Hansen.

Så må man jo håbe på, at den gamle får så lidt som muligt at hidse sig op over i de kommende uger.

OL begynder 26. juli.

Dit digitale aftryk

Vi bruger cookies for at gøre din oplevelse bedre. Vi klatter ikke med dine data, og du kan altid trække dit samtykke tilbage. Klik på detaljer, hvis du vil vide mere.

Du kan altid ændre dine præferencer senere.

Her kan du finde en oversigt over hvilke cookies vi potentielt sætter.
Du kan se flere detaljer om vores cookies her

Nødvendig cookies

Navn Udbyder
CookieConsent tvsyd.dk
__whplayCrate tvsyd.dk
__whseenVerticalVideosCrate tvsyd.dk
frequencyCategoryV2 tvsyd.dk
recencyCategoryV2 tvsyd.dk
recencyLastVisitV2 tvsyd.dk
visitHistoryFrequencyV2 tvsyd.dk
visitedPagesV2 tvsyd.dk

Funktionelcookies

Navn Udbyder
JSESSIONID LinkedIn
bcookie LinkedIn
bscookie LinkedIn
csrftoken instagram.com
lang LinkedIn
li_gc LinkedIn
lidc LinkedIn

Markedsføringcookies

Navn Udbyder
LAST_RESULT_ENTRY_KEY YouTube

Præferencercookies

Navn Udbyder
NID Google

Statistikcookies

Navn Udbyder
_cb Chartbeat
_cb Chartbeat
_cb_expires Chartbeat
Chartbeat
_cb_svref Chartbeat
_cb_svref Chartbeat
_cb_svref_expires Chartbeat
_cbt Chartbeat
Chartbeat
_chartbeat2 Chartbeat
_chartbeat2 Chartbeat
_chartbeat2_expires Chartbeat
_chartbeat4 Chartbeat
_chartbeat4 Chartbeat
_chartbeat4_expires Chartbeat
_v__cb_cp Chartbeat
_v__cb_cp Chartbeat
_v__cb_cp_expires Chartbeat
_v__chartbeat3 Chartbeat
_v__chartbeat3 Chartbeat
_v__chartbeat3_expires Chartbeat
ebx_webtag_ Echobox
userId tvsyd.dk

Brugeroplevelsecookies

Navn Udbyder
sp_landing spotify.com
sp_t spotify.com
tableau_locale public.tableau.com
tableau_public_negotiated_locale public.tableau.com