Bagland om Lose: Hun kan skifte fokus fra personer til politik

Et par stykker peger desuden på, at det er en styrke, at hun ikke folketingspolitiker.

Overskrifterne om Venstre i de danske medier har de seneste måneder blandt andet handlet om uenigheder mellem formand i Venstre, Jakob Ellemann-Jensen, og den nu tidligere næstformand, Inger Støjberg. Men også om et parti der er nået et historisk lavpunkt i meningsmålingerne, som lyder på 13,3 procent af de danske stemmer ifølge Epinion. 

Men det er et fokus, som nu ændrer sig med Stephanie Lose som næstformand. Det mener flere i Venstres bagland her i Syd- og Sønderjylland: 

- Det handler om at vise internt, at der er ro på, og vi er fælles om retningen. Det her med at det stikker i forskellige retninger, når Inger (Støjberg red.) går ud og modsiger Jakob (Ellemann-Jensen red.), så bliver det jo svært for medlemmerne at vide, hvilke retning vi går i. Det kommer Stephanie Lose ikke til at gøre, siger kommuneforeningsformand i Varde, Lotte Højmark Tang. 

Hun bakkes op af både Leif Krarup, der er formand for Venstre i Region Syddanmark, og Kredsbestyrelsesformand i Vejle Syd, Jacob Bogh Nielsen.

- Jeg tror, vi kan forhindre, at vi skal have avishistorier om, at der er uenigheder mellem formand og næstformand. Det er jeg ret sikker på, at det bliver der ikke noget af med Stephanie Lose, siger Leif Krarup.

- Det er vigtigt, at vi ikke har mere intern fnidder, for det sælger ikke billetter, siger Jacob Bogh Nielsen.

Den nye næstformand pointerer også selv, at hun vil diskutere politik og ikke personer, og at hun nok ikke kommer til at trække de store overskrifter i medierne.

- Det er så fint, at hun ikke bare vil stille op til alverdens interview. Vi skal i gang med at snakke om politik, siger Maria Lunddahl Kørschen, Kredsbestyrelsesformand i Haderslev.

Kender sit bagland

Venstres bagland, der består af alt fra frivillige i vælgerforeninger til byrådspolitikere, er et netværk, der i 2019 talte 31.152 medlemmer ifølge Venstres hjemmeside. 

På trods af at Stephanie Lose kalder Venstre for ét parti, så mener hun alligevel, at en af hendes opgaver bliver at bygge bro mellem de forskellige ståsteder og geografiske ophav i partiet, og det mener to af hendes partifæller, at hun er den rigtige til at gøre.

- Hun er god til at være i baglandet. Det er en kæmpe styrke. Hvis hun har tid, siger hun ikke nej, hvis man spørger, om hun kan komme, siger Lotte Højmark Tang fra Varde.

I Haderslev giver Maria Lunddahl Kørschen udtryk for, at hun er spændt på at se sin nye næstformand i aktion. 

- Jeg noterer mig særligt det her med, at hun jo ved, hvad Venstre er. Hun har siddet i både de mindre og større kredse, og derfor ved hun også, at det frivillige arbejde er en vigtig del af Venstre. 

En styrke Lose ikke er folketingspolitiker

Stephanie Lose er foruden sin nyerhvervede post som næstformand i Venstre også formand for Region Syddanmark og Danske Regioner - men ikke folketingsmedlem. 

- Hun kommer fra en helt anden politisk verden, og der er godt at få det kommunale repræsenteret bedre inden på Christiansborg, siger Keld Jensen, der er Kredsbestyrelsesformand i Vejle Nord.

Kim Lilliendahl Thygesen, Kommuneforeningsformand i Tønder, mener, at det er en styrke med en næstformand, der ikke er folketingspolitiker.  

- Hun kan få politikken ned på kommune- og regionsniveau, og det er den bro, hun kan bygge, fordi hun netop ikke sidder i Folketinget, siger han og fortsætter optimistisk:

- Når det her er overstået, så går vi fremad i meningsmålingerne. Det er jeg sikker på. Det var sådan set uanset, hvem der var blevet valgt som næstformand. Så længe vi snakker personer, så gør vi ikke det, vi er sat i verden for - nemlig politisk arbejde, siger han.