Behandlingspakke er positivt nyt for 'overset gruppe'
I den nye sundhedsreform er der godt nyt til danske kronikere, der får udsigt til behandlingspakker. For KOL-ramte er det tiltrængt nyt.
Med den nye sundhedsreform får kronikere krav på behandlingspakker, som man kender det fra kræftramte.
Det betyder en klar behandlingsplan samt tidsfrister. Og det er noget, som der vækker glæde og har været brug for på KOL-området.
- Vi er meget begejstrede over, at man fokuserer på kronikerområdet. At man starter med mennesker med KOL er der brug for, for det er en overset gruppe, som selv har skullet finde rundt i behandlingssystemet, siger direktør i Lungeforeningen Ann Leistiko.
En analyse fra Lungeforeningen viser, at KOL i 2021 var den enkeltsygdom, der forårsagede flest dødsfald i Danmark. Med behandlingspakken håber en af de KOL-ramte, at stærkere strukturer kommer til at styrke og ensrette processen, når diagnosen stilles.
- Det er rigtigt, at man selv skal opsøge meget i processen. I mit eksempel ville min læge ikke lave den årlige lungefunktionsprøve under coronanedlukningen, og jeg måtte blive hysterisk, før jeg blev sendt til en lungelæge. Det skulle helst ikke være meningen, fortæller 77-årige Ina Juhl fra Tinglev, der fik diagnosen i 2019.
Hvad er KOL?
KOL står for Kronisk Obstruktiv Lungesygdom og opstår oftest som konsekvens af tobaksrygning. Sygdommen kendetegnes ved:
KOL er en kronisk sygdom i lungerne, hvor luftvejene bliver forsnævret, og lungevævet bliver ødelagt
KOL udvikler sig snigende over mange år
Sygdommen viser sig ved
tiltagende åndenød
hoste
slim
hyppige infektioner i lungerne
Behandlingen består af rygestop, medicin og fysisk aktivitet/træning
Personer med svær KOL har gavn af at deltage i specielle kurser - kaldet KOL-rehabilitering/genoptræning
Sygdommen fører til nedsat livskvalitet hos mange mennesker
Kilde: Sundhed.dk
Ina Juhl indkaldes aktuelt én gang om året til en undersøgelse, men med behandlingspakken håber hun, at undersøgelserne kan blive hyppigere samt medicineringen forbedret.
Brug for struktur
Ifølge Lungeforeningens direktør, er der mange af foreningens medlemmer, der oplever, at tilfældigheder afgør om og hvornår de kommer i et rehabiliteringsforløb.
- Vi hører fra mange medlemmer, at det har været tilfældigt om de har fået afklarende samtaler, som får dem i rehabiliteringsforløb. Medlemsundersøgelser viser tilmed, at medlemmer med forværringer ikke engang har kontakt til sundhedsområdet, da de ikke vil være til besvær og ikke ved, hvor de skal ringe hen, fortæller Ann Leistiko, som håber, at behandlingspakkerne vil afhjælpe dette.
Den gennemsnitlige alder for KOL-diagnosen er 67. Ina Juhl var 72, da hun ved en tilfældighed fornemmede, at noget var galt.
- Jeg skulle op ad nogle trapper sammen med mit barnebarn, men som jeg gik op ad dem, blev jeg voldsomt forpustet. Derfor tog jeg til en undersøgelse og endte med at få diagnosen, fortæller hun.
Bliver KOL opdaget i en tidlig alder, vil mulighederne for behandling og at leve med sygdommen forbedres.
Derfor opfordrer Lungeforeningen borgere til at være opmærksomme på symptomer, mens opmærksomhed mod diagnosen også bør fremmes i sundhedsvæsenet.
- Vi oplever, at man ofte behandler symptomer, fremfor at undersøge potentielle diagnoser. Vi mener, at man fremadrettet skal gennemføre lungefunktionsmålinger mere systematisk, siger Ann Leistiko.
Lungeforeningen inddrages
Hos Lungeforeningen er dagens nyhed om behandlingspakker ikke bare blevet modtaget med stor glæde, men også med udsigt til, at foreningens viden og erfaringer bringes i spil.
- I regeringens udspil står der, at de vil inddrage patientforeninger som os, og vi glæder os til at bidrage, fortæller Ann Leistiko.
Et øget fokus på KOL-området regner direktøren med vil have klare positive virkninger i fremtiden.
- Jeg regner med, at det kommer til at give flere leveår og bedre livsvilkår for de diagnosticerede, afslutter direktøren for Lungeforeningen.