Busser får millioner til coronaudgifter - men ingen energihjælp

Trafikselskaber får 125 millioner til at dække omkostninger efter corona, men må se langt efter hjælp til at dække de stigende brændstofpriser.

Klokken 8:30 tirsdag morgen gik en sammenslutning af regioner og kommuner til møde med transportminister Trine Bramsen (S). 

Mødet omhandler den pressede situation, som landets busselskaber befinder sig i. Særligt i Syd- og Sønderjylland er flere busruter i fare for at lukke

Resultatet af mødet er, at regeringen giver et coronatilskud på 125 millioner kroner til trafikselskaberne, der driver landets busser, og som har manglet passagerer efter coronakrisen.

-  Det skal ses som et helt ekstraordinært covid-19-tilskud, for det er mange måneder siden, at restriktionerne ophørte, og i månederne med restriktioner fik de kompensation, siger transportminister Trine Bramsen (S).

Med ved mødet var regionsrådsformand i Region Syddanmark og næstformand i Danske Regioner, Stephanie Lose (V), der ikke er helt tilfreds med resultatet. 

- Vi er selvfølgelig glade for de 125 millioner, men det adresserer kun halvdelen af vores underskud for de manglende passagerer, og vi har ikke fået mulighed for overhovedet at drøfte de stigende brændstofpriser. Derfor er det en uholdbar løsning, siger hun. 

Stephanie Lose (V) har været regionsrådsformand i Region Syddanmarks siden 2015, og har tidligere siddet som formand for Danske Regioner, hvor hun nu er næstformand.
Stephanie Lose (V) har været regionsrådsformand i Region Syddanmarks siden 2015, og har tidligere siddet som formand for Danske Regioner, hvor hun nu er næstformand.
Foto: Tais Tullin, TV SYD

Ingen energihjælp i sigte

Ved mødet havde kommunerne og regionerne håbet også at diskutere en mulig kompensation for de stigende brændstofpriser, men "det er en anden diskussion", som vil "blive diskuteret videre andetsteds", siger Bramsen.

- Det er er en anden krise, nemlig en energikrise. Tilskuddet, vi har diskuteret i dag, handler om følgerne efter coronakrisen, siger hun.

Stephanie Lose (V) vil sammen med de øvrige kommuner og regioner fortsat kæmpe for hjælp til at dække de stigende energiomkostninger. 

- Vi kommer til at forfølge at få et møde med regeringen om de stigende brændstofpriser, som er vores største problem. Og så kigger vi naturligvis sammen med selskaberne på andre mulige løsninger, siger hun.

Hun fortæller, at der er tale om et samlet underskud for alle regioner på cirka 300 millioner som følge af de manglende passagerer, mens de stigende brændstofpriser giver et samlet underskud på cirka 800 millioner.