Dansk Erhverv: Høje afgifter og grænsehandlen giver danske butikker kamp til stregen

Hos Dansk Erhverv mener man, at de høje afgifter er med til at lokke folk til grænsen. Det betyder, at danske butikker går glip af en betydelig omsætning.

Slik, chokolade, marcipan, sodavand, spiritus, vin og øl. Syd- og sønderjyderne tager gerne til grænsen, når julehandlen skal overstås.

Tal fra brancheorganisationen Landbrug og Fødevare viser, at hver tredje husstand forventes at tage et smut forbi grænsehandlen.

Nå danskerne tager til grænsen for at handle, så gør de det på grund af høje afgifter herhjemme på nydelsesmidler – og det tager en betydelig omsætning fra de danske butikker, mener politisk konsulent Lisa Gundsø fra Dansk Erhverv.

- Det helt grundlæggende problem er, at vi har så høje afgifter herhjemme på nydelsesmidler. Det høje afgiftsniveau skaber et incitament for at køre ned over grænsen og handle. Det er det, vi mener, der helt klart skal kigges på, hvis man vil forsøge at trække noget handel hjem til Danmark, siger Lisa Gundsø.

Det er ikke kun syd- og sønderjyderne, som kører til grænsen for at handle. I Region Midtjylland kører 20 procent, mens 7 procent fra Region Hovedstaden tager turen over Storebælt og ned til grænsen.

I november indgik Regeringen en aftale om en erhvervspakke, som vil nedsætte en række afgifter, der har betydning for grænsehandlen. Det skal få flere danskere til at handle i Danmark frem for at køre til Tyskland.

- Vi er meget positiver overfor, at politikerne har vist villighed til at gå ind og gøre noget ved grænsehandelsproblem, som vi i Dansk Erhverv har italesat de seneste mange år. Det er klart et positivt skridt i den helt rigtige retning. Vi mener stadig, at der er en hel masse afgifter, vi også skal have kigget på, så det slutter altså ikke her. Vi har en masse arbejde foran os, hvis vi vil gøre op med grænsehandlen, siger Lisa Gundsø.

Se her hvilke varer, der bliver billigere.