Dansk Sygeplejeråd om 'sundhedsmilliard' - fastholder ikke sygeplejersker

Søndag aften blev regeringen og et politisk flertal enige om en 'coronavinterpakke', der sender en milliarder kroner ud til de fem regioner.

Sygeplejerskerne, der i månedsvis strejkede for en højere løn og bedre vilkår, kan nu se frem til, at der er penge på vej til sundhedsvæsenet. 

- Umiddelbart er det jo positivt, at politikerne nu har valgt at se, at sundhedsvæsenet er lidende, og at der mangler noget økonomi for både at få sygeplejersker til at blive og få rekrutteret nogle flere, lyder det fra Helle Kruse Hansen, der er næstformand for Dansk Sygeplejeråds kreds i Syddanmark.

Helt præcist, hvad pengene bliver brugt til, er endnu ikke bestemt, men der er lagt op til midlertidige løntillæg, der skal forsøge at fastholde sygehusenes personale og motivere til overarbejde. Det kan vise sig at have en effekt, mener Kjeld Møller Pedersen, der er professor i sundhedsøkonomi. 

- Det er jo for eksempel, hvis man skal afvikle en operationspukkel, jamen så kan man måske begynde at operere om lørdagen og så videre. Det er den slags ting, og det kan også bruges til almindeligt overarbejde i dagsarbejdstiden. Så der er rigtig mange muligheder, siger han.

Lose vil prioritere pressede afdelinger

Region Syddanmark forventer at modtage 210 millioner kroner af milliarden.

En af dem, der skal være med til at bestemme, hvordan de penge skal bruges, er formand for Region Syddanmark, Stephanie Lose (Venstre). Hun vil endnu ikke lægge sig fast på, hvordan pengene skal bruges, før hun har diskuteret det med sine kollegaer i regionen på onsdag. 

quote

Vi tror ikke på, at det her kan få os til at fastholde sygeplejerskerne på de pressede afdelinger.

Helle Kruse Hansen, næstformand for Dansk Sygeplejeråds kreds i Syddanmark.

Men hun håber på at kunne give en håndsrækning til personalet på de pressede afdelinger på syghusene i regionen. 

- For eksempel ved vi, at der er rigtig meget pres på vores akutmodtagelser. De har mange akutte patienter generelt, og det er også der, coronapatienterne kommer ind. Det fylder rigtig meget. Så er der også pres på vores intensivområde, som i en lang periode har kæmpet med at holde kapaciteten oppe. Det er to eksempler, hvor jeg mener, det er helt oplagt, at de skal kunne mærke, at der er kommet den her coronavinterpakke, siger Stephanie Lose (V). 

Det håber Helle Kruse Hansen på. 

- Jeg håber selvfølgelig på, at der kommer en aftale, som er til gavn for de afdelinger, der er mest belastede, og hvor vi kan se, at sygeplejerskerne har brug for at få det her ekstra skulderklap i form af højere løn, siger hun. 

Kortsigtet løsning

Milliarden til de fem regioner, der driver sygehusene, er som nævnt en vinterpakke, og der er altså ikke tale om et beløb, der strækker sig langt ud i fremtiden, fremhæver Kjeld Møller Pedersen. Han tror dog på, at pakken kan have den tilsigtede korte effekt ved at løse nogle af de problemer, der er lige nu. 

- Det afhænger af, hvordan milliarden bliver anvendt, men anvender man den på den måde, jeg tror den er tænkt, nemlig ved at honorere mere arbejde og ekstra arbejde, så vil den komme til at betyde noget. For det første er det jo ikke noget varigt, så det er noget, der skal gælde her i vintermånederne, siger han. 

Helle Kruse Hansen, næstformand, Kreds Syddanmark, Dansk Sygeplejeråd.
Helle Kruse Hansen, næstformand, Kreds Syddanmark, Dansk Sygeplejeråd.
Foto: Tais Tullin, TV SYD

Det tror Helle Kruse Hansen også, men det kommer formentlig ikke til at ændre på sygeplejersker, der flygter fra sundhedsvæsenet, påpeger hun. 

- Vi er så ikke sikre på, at det her kommer til at virke efter hensigten. Det kan godt være, at nogle sygeplejersker ikke rejser lige med det samme, fordi de i de næste par måneder kan få et ekstra tillæg. Men vi tror ikke på, at det her kan få os til at fastholde sygeplejerskerne på de pressede afdelinger, siger hun.