De store forureninger er med i spillet på Christiansborg

Statsministerens svar til TV SYD inviterer til forhandling.

- Lige nu indgår de  tre store generationsforureninger i Syd- og Sønderjylland i et strategisk politisk spil på Christiansborg, siger Kim Dahl Nielsen, nyhedsredaktør på JydskeVestkysten og politisk analytiker på TV SYD. 

Det konkluderer han efter at have lyttet til, hvordan statsminister Mette Frederiksen, Socialdemokratiet, tirsdag svarede på TV SYDs spørgsmål om, hvorfor der ikke står et ord om forureningerne i regeringens forslag til næste års finanslov.
Spørgsmålet er relevant, fordi regeringen skriver i sit såkaldte forståelsespapir forud for regeringsdannelsen sidste år, at det er en "prioritet at håndtere og rejse de store generationsforureninger".

quote

Jamen der er jo masser af ting, der ikke bliver prioriteret direkte på en finanslov, og det må jo også komme an på forhandlingerne nu

Mette Frederiksen, statsminister, Socialdemokratiet.

Det kommer an på...

Her er Mette Frederiksens svar:
- Der er andre vigtige, grønne emner, men de store generationsforureninger er en af dem...vi står midt i en global pandemi, og derfor fremlægger vi en finanslov, hvor det vil være muligt for partierne at prioritere også på miljøområdet, men vi har ikke uanede mængder af penge. 
Men der står ikke en krone (på finanslovforslaget, red.), er det ikke et lidt skidt signal?
- Jamen der er jo masser af ting, der ikke bliver prioriteret direkte på en finanslov, og det må jo også komme an på forhandlingerne nu, svarede statsministeren.

En stor sejr på vej

- Sådan et svar giver mening fra en mindretalsregering, der har brug for støttepartier for at få sin finanslov vedtaget, siger Kim Dahl Nielsen:

 Kim Dahl Nielsen, nyhedsredaktør, JydskeVestkysten.
 Kim Dahl Nielsen, nyhedsredaktør, JydskeVestkysten.
Foto: TV SYD

- Statsministeren er klar til at spille en stor sejr i hænderne på f.eks. SF, som er blandt dem, der har kæmpet for at få penge afsat til de store forureninger. Netop her kan en af partiets store sejre vise sig at ligge ved de kommende forhandlinger, siger Kim Dahl Nielsen og tilføjer endnu et argument:

- Danfoss er så meget inde i billedet nu, efter at de har betalt cirka fem millioner kroner til forundersøgelser og detailprojektering af Himmark forureningen på Nordals. Netop der er en af de kommende års store turistsatsninger sat til at åbne i 2023, og jeg har svært ved at se, det ikke kommer igang, fordi statsministeren ikke sætter penge af på finansloven, siger Kim Dahl Nielsen. 
 

I direkte tv

Onsdag den 7. oktober er der samråd på Christiansborg om generationsforureningerne. Det kan følges direkte på Folketingets tv-kanal klokken 13. 

Generationsforureninger