Endnu mere genåbning: Se hvad der åbner i det syd- og sønderjyske

Steder som Lalandia i Billund åbner, medarbejdere må skrotte hjemmekontoret og elever og studerende må vende tilbage til uddannelsesstederne.

Fredag er der blevet lempet på coronarestriktionerne endnu en gang.

Det betyder blandt andet, at man ikke behøver hive coronapasset frem som adgangskort, når man skal på biblioteket.

Samtidig kan flere vende fysisk tilbage til uddannelser, ligesom der er anbefalinger til trinvis udfasning af hjemmekontorer.

Få et overblik over den nye genåbningsaftale her:

Hjemmearbejde

Udfasningen af hjemmekontorer sker i tre faser, og første fase er fredag 21. maj, hvor det anbefales, at 20 procent kan vende fysisk tilbage til arbejdspladsen.

Det bliver efter planen sat op til 50 procent 14. juni, hvor alle over 50 år ventes at have modtaget mindst et stik mod coronavirus.

Fra 1. august er det planen, at 100 procent vil kunne vende tilbage til arbejdspladsen.

Idræts- og kulturliv

Alle resterende idræts-, fritids- og foreningsaktiviteter må genåbne helt med krav om fremvisning af coronapas. Der åbnes også for sangaktiviteter i blandt andet foreningslivet og på musik- og kulturskoler.

Desuden åbnes der for indendørs faciliteter i forlystelsesparker, zoologiske haver, aftenskoler samt lege- og badelande.

Det drejer sig blandt andet om Lalandia og Lego Movie i Legoland i Billund, som er forlystelsesparkens splinternye indendørs forlystelse.

Lego Movie World åbner i dag.
Lego Movie World åbner i dag.

Ungdoms- og voksenuddannelser

Der er åbnet for 100 procent fremmøde for de resterende elever på landets ungdoms- og voksenuddannelser og for studerende på videregående uddannelser. Genåbningen sker på samme vilkår som tidligere genåbninger.

Det gælder blandt andet University College Lillebælt i Vejle og Horsens og UC Syd i Esbjerg, Aabenraa, Kolding og Haderslev.

Arkivfoto.
Arkivfoto.

Større arrangementer

Hidtil har det været forbudt at holde større arrangementer som eksempelvis koncerter med stående eller gående publikum. Det kan man fra fredag.

Det skal dog fortsat være udendørs, og der må maksimalt være 2000 deltagere inddelt i sektioner med maksimalt 200 i hver.

Der er også lempelser for kræmmermarkeder og større indendørs arrangementer.

Forsamlingsforbud

Det er fra fredag lovligt at samles 50 personer indenfor og 100 personer udenfor.

Forbuddet mod at samles flere gælder ikke i private boliger og tilknyttede haver.

11. juni hæves forsamlingsloftet efter planen til 100 indendørs og droppes udendørs, og 1. august afskaffes det helt - dog ikke for særligt store arrangementer.

Coronapas

Regler lempes, så man ikke længere behøver at vise sit coronapas ved indgangen til biblioteket eller til foreningsidræt. Man vil dog stadig skulle have et gyldigt coronapas, og der vil være stikprøvekontroller.

Coronapas
Foto: Lasse Lund Hansen, TV SYD

Det er kun i forbindelse med idræt i foreningslivet og på biblioteker, at reglerne er lempet. Der skal stadig vises et gyldigt coronapas, inden man skal ind øvrige steder såsom restauranter, barer og fitnesscentre.

Første vaccinestik

Hidtil har det først været efter andet vaccinestik, at vaccinationen ville tælle i coronapasset. Det er fredag ændret.

14 dage efter første vaccinationsstik vil vaccinationen give gyldigt coronapas.

Disse restriktioner gælder stadig

  • Forsamlingsforbud:

Indendørs er der et forsamlingsloft på 50 personer. Udendørs må man samles 100 personer.

Forbuddet mod at samles flere gælder ikke i private boliger og tilknyttede haver.

  • Skoler og uddannelser:

Der er fuldt fremmøde, men elever fra og med 12 år opfordres kraftigt til at have fået taget en test inden for de seneste 72 timer - altså to gange om ugen.

På videregående uddannelser er der et krav om mundbind og et negativt testsvar, der er maksimalt 72 timer gammelt.

  • Sport og fritid:

Alle idræts-, fritids- og foreningsaktiviteter samt fitnesscentre må holde åbent, men der er for voksne et krav om gyldigt coronapas.

  • Kulturlivet og professionel sport:

Spillesteder, teatre og biografer må have tilskuere i sektioner med 500, hvor der siddes ned. For indendørs kulturaktiviteter må der åbnes for op til 2000 tilskuere.

Til fodboldkampe må der lukkes fans af hjemmebaneholdet ind. De må sidde i sektioner á 500 personer - med egen indgang til hver sektion. Det gælder dog ikke til for eksempel håndboldkampe.

Konferencer med erhvervsmæssige formål må have 1000 deltagere, hvis de hovedsageligt sidder ned.

Festivaler må afholdes for op til 2000 personer frem til 1. august, hvor det efter planen hæves til 5000. Der gælder også andre krav - blandt andet om coronapas.

  • Restauranter og barer:

Der er krav om gyldigt coronapas ved besøg på restauranter og barer. Kunder skal bruge mundbind, bortset fra når de sidder ned.

Der skal lukkes for gæster mellem klokken 23 og 05. Sidste udskænkning af alkohol er klokken 22.

Der må dog holdes åbent for private arrangementer, hvor deltagerne kender hinanden i forvejen, efter klokken 23.

Natklubber og diskoteker skal fortsat holde lukket.

  • Butikker:

Der er arealkrav, så der kun må være et vist antal mennesker, alt efter hvor stor butikken er. Der er også krav om brug af mundbind.

For liberale serviceerhverv - for eksempel frisører - gælder krav også om coronapas.

Der må ikke sælges alkohol efter klokken 22.

  • Dagtilbud:

Forældre og andre besøgende over 12 år skal bære mundbind indendørs.

  • Arbejdsplads:

Der opfordres til, at 20 procent af de ansatte møder fysisk ind på arbejdspladsen. Resten anbefales dermed at arbejde hjemmefra.

Møder man fysisk på arbejde, anbefales man at blive testet ugentligt.

  • Offentlig transport:

Regionaltoge må blive fyldt, mens fjerntog - intercitytog og lyntog - og fjernbusser må sælge billetter til 70 procent af pladserne.

Det skal bruges mundbind i den offentlige transport, og der er krav om pladsbillet flere steder - for eksempel i regionaltog.


Kilde: Coronasmitte.dk