Endnu mere genåbning: Se hvad der åbner i det syd- og sønderjyske

Steder som Lalandia i Billund åbner, medarbejdere må skrotte hjemmekontoret og elever og studerende må vende tilbage til uddannelsesstederne.

Fredag er der blevet lempet på coronarestriktionerne endnu en gang.

Det betyder blandt andet, at man ikke behøver hive coronapasset frem som adgangskort, når man skal på biblioteket.

Samtidig kan flere vende fysisk tilbage til uddannelser, ligesom der er anbefalinger til trinvis udfasning af hjemmekontorer.

Få et overblik over den nye genåbningsaftale her:

Hjemmearbejde

Udfasningen af hjemmekontorer sker i tre faser, og første fase er fredag 21. maj, hvor det anbefales, at 20 procent kan vende fysisk tilbage til arbejdspladsen.

Det bliver efter planen sat op til 50 procent 14. juni, hvor alle over 50 år ventes at have modtaget mindst et stik mod coronavirus.

Fra 1. august er det planen, at 100 procent vil kunne vende tilbage til arbejdspladsen.

Idræts- og kulturliv

Alle resterende idræts-, fritids- og foreningsaktiviteter må genåbne helt med krav om fremvisning af coronapas. Der åbnes også for sangaktiviteter i blandt andet foreningslivet og på musik- og kulturskoler.

Desuden åbnes der for indendørs faciliteter i forlystelsesparker, zoologiske haver, aftenskoler samt lege- og badelande.

Det drejer sig blandt andet om Lalandia og Lego Movie i Legoland i Billund, som er forlystelsesparkens splinternye indendørs forlystelse.

Lego Movie World åbner i dag.
Lego Movie World åbner i dag.

Ungdoms- og voksenuddannelser

Der er åbnet for 100 procent fremmøde for de resterende elever på landets ungdoms- og voksenuddannelser og for studerende på videregående uddannelser. Genåbningen sker på samme vilkår som tidligere genåbninger.

Det gælder blandt andet University College Lillebælt i Vejle og Horsens og UC Syd i Esbjerg, Aabenraa, Kolding og Haderslev.

Arkivfoto.
Arkivfoto.

Større arrangementer

Hidtil har det været forbudt at holde større arrangementer som eksempelvis koncerter med stående eller gående publikum. Det kan man fra fredag.

Det skal dog fortsat være udendørs, og der må maksimalt være 2000 deltagere inddelt i sektioner med maksimalt 200 i hver.

Der er også lempelser for kræmmermarkeder og større indendørs arrangementer.

Forsamlingsforbud

Det er fra fredag lovligt at samles 50 personer indenfor og 100 personer udenfor.

Forbuddet mod at samles flere gælder ikke i private boliger og tilknyttede haver.

11. juni hæves forsamlingsloftet efter planen til 100 indendørs og droppes udendørs, og 1. august afskaffes det helt - dog ikke for særligt store arrangementer.

Coronapas

Regler lempes, så man ikke længere behøver at vise sit coronapas ved indgangen til biblioteket eller til foreningsidræt. Man vil dog stadig skulle have et gyldigt coronapas, og der vil være stikprøvekontroller.

Coronapas
Foto: Lasse Lund Hansen, TV SYD

Det er kun i forbindelse med idræt i foreningslivet og på biblioteker, at reglerne er lempet. Der skal stadig vises et gyldigt coronapas, inden man skal ind øvrige steder såsom restauranter, barer og fitnesscentre.

Første vaccinestik

Hidtil har det først været efter andet vaccinestik, at vaccinationen ville tælle i coronapasset. Det er fredag ændret.

14 dage efter første vaccinationsstik vil vaccinationen give gyldigt coronapas.

Disse restriktioner gælder stadig