Godt 16.000 syd- og sønderjyder har meldt sig som hjerteløbere

Første år med hjerteløberordningen i Region Syddanmark har været en succes. På et år er der sket en firedobling af folk, der melder sig til at smide alt, hvad de har i hænderne, for at løbe til et hjertestop.

Siden Region Syddanmark 1. maj 2020 blev en del af Trygfonden Hjerteløber, er der sket en firedobling af antallet af frivillige, der kan sendes til et hjertestop. Det viser evalueringen, som politikerne i regionens præhospitaludvalg fik præsenteret på deres møde onsdag.

Der betyder, at der nu er 16.122 syddanskere, som er klar til at smide, hvad de har i hænderne, når hjerteløberappen på deres telefon begynder at bippe.

Hurtig hjælp er vigtigt for overlevelse

Formanden for Præhospitaludvalget Mads Skau (Venstre), der selv er hjerteløber, siger i en pressemeddelelse, at han er glad og taknemmelig over syddanskernes frivillige indsats:

- Jeg synes, det er fantastisk, at der er så mange hjerteløbere, der har tilmeldt sig ordningen, da det uden tvivl forbedrer overlevelsesmulighederne for en person med hjertestop. 

Evalueringen viser, at der i ordningens første år er 842 hjerteløbere, der angiver, at de var fremme før ambulancen.

Sådan er man hjerteløber

Hjerteløberappen giver besked til de 20 nærmeste hjerteløbere. De første fem, der via appen siger ja til opgaven, får forskellige opgaver. Fire bliver sendt efter en hjertestarter, mens den sidste bliver sendt afsted til patienten.

Hjerteløberne kan dermed hjælpe med hjertelungeredning, med at bruge hjertestarteren og med at tage sig af de pårørende eller guide akutlægebilen.

I alt er 4.027 hjerteløbere i løbet af det sidste år blevet sendt afsted til hjertestop. Det er i gennemsnit 4,3 hjerteløber pr. udkald, og den tilslutning er Mads Skau godt tilfreds med:

- Det er rigtig godt. Fordelen ved, at der sendes flere afsted, er, at der alt andet lige kommer flere hurtigt frem. Det kan vi også se på de 842 hjerteløbere, som var fremme før ambulancen. 120 af dem var de første på stedet, der begyndte at give hjertelungeredning. Det er virkelig flot, mener han.