Her er ventetiden kortere på en operation for brystkræft

Både Region Syddanmark og Region Midtjylland har kortere ventetid på operationer for brystkræft end landsgennemsnittet. Indbyrdes er der dog stor forskel på regionerne.

Der kan være forskel på, hvor længe man skal vente på en operation for brystkræft, alt efter om postnummeret hedder 8700 Horsens eller 7100 Vejle.

Nye tal fra Sundhedsstyrelsen viser, at der er store regionale forskelle på, hvor ofte man opereres som brystkræftpatient indenfor de anbefalede 27 dage i et kræftpakkeforløb.

I Region Syddanmark er det 65 procent af forløbene, der bliver gennemført til tiden, mens det i Region Midtjylland er 79 procent.

Ifølge Jesper Fisker, administrerende direktør i Kræftens Bekæmpelse, har det i årevis været et problem for brystkræftpatienter med for lang ventetid.

- Tid er afgørende for kræftoverlevelse. Der er en god grund til, at der er sat lægefagligt begrundede max tider på kræftpakkeforløbene, siger han i en pressemeddelelse.

Sådan klarer regionerne sig

Andelen, der er blevet opereret indenfor 27 dage i fjerde kvartal 2021:

  • - Region Nordjylland, 90 procent
  • Region Midtjylland, 79 procent
  • Region Syddanmark, 65 procent
  • Region Hovedstaden, 64 procent
  • Region Sjælland, 22 procent
  • Landsgennemsnit, 63 procent

Kilde: Sundhedsstyrelsen

Manglende hænder

I Kræftens Bekæmpelse peger man på for få ansatte som en væsentlig årsag til, at ikke flere bliver behandlet for brystkræft til tiden.

- Regionerne har givet hinanden håndslag på, at 90 procent af kræftpatienterne skal behandles til tiden. Men uden nok medarbejdere på kræftområdet kan den flotte målsætning ikke føres ud i livet, siger Jesper Fisker, der er administrerende direktør i Kræftens Bekæmpelse.

Derfor har organisationen forhåbninger til forhandlingerne om en sundhedsreform, hvor regeringen med sit udspil lægger op til et mere robust sundhedsvæsen - blandt andet ved at stoppe personaleflugten fra sektoren og tiltrække mere sundhedspersonale.

Brystkræft er den hyppigste kræftform for kvinder.

Hvert år er der cirka 4700 kvinder, der får kræftsygdommen herhjemme.