Hun skovler stemmer ind og er på få år kommet i politisk superliga

Næstformand i Venstre Stephanie Lose blev igen formand for Region Syddanmark, men mistede formandsposten for Danske Regioner, selvom hun fik rekordmange stemmer. Torsdag blev det offentliggjort, at hun skal være økonomiminister.

Opdatering 9. marts 2023: TV SYD genudgiver dette portræt fra november 2021 af Stephanie Lose, da det netop er offentliggjort, at hun bliver økonomiminister for at aflaste Troels Lund Poulsen.

Når Stephanie Lose kommer ud i sit køkken i hjemmet i Esbjerg, lyser en skærm rummet op. Hendes mand, kommunalpolitiker og it-direktør Jakob Lose, har sat den op til et bestemt formål. 

På skærmen er hele familiens ugeplan. Hvem der er hjemme med de to døtre Sofie på otte år og Mie på 11 år, hvem der er optaget af møder, hvem som kører pigerne til gymnastik, hvad aftensmaden er, hvornår barnepigen kommer og mange andre ting. Det er Stephanie Lose, som planlægger familiens uge ned til mindste detalje.

quote

Det har givet os problemer, og der er uro i Venstre

Stephanie Lose

Det er hun nødt til. Som regionsformand i Syddanmark og formand for Danske Regioner er Stephanie Lose ansvarlig for et område af Danmark med 1,2 millioner mennesker. Det kræver struktur i familiens dagligdag at få arbejdsliv og privatliv til at gå op.

- Jeg har en pligt til at være tilgængelig i min funktion, og jeg har et ansvar for at stille op. Men min tid er dyrebar og planlagt, så jeg siger nej, hvis det er meget kort varsel, siger Stephanie Lose.

Snart bliver der i højere grad brug for struktur og skærmen i køkkenet.

Stephanie Lose med sine to døtre Sofie på 11 år og Mie på otte år i hjemmet i Esbjerg.
Stephanie Lose med sine to døtre Sofie på 11 år og Mie på otte år i hjemmet i Esbjerg.
Foto: Tais Tullin, TV SYD

Søndag den 24. januar blev hun udpeget til næstformand i Venstre på et ekstraordinært landsmøde. Det sker, da hun var den eneste kandidat, som meldte sig til posten, efter den tidligere næstformand Inger Støjberg trak sig efter opfordring fra formanden, Jakob Ellemann-Jensen. 

STEMMESLUGEREN

Stephanie Lose satte rekord for flest stemmer ved dette kommunal- og regionrådsvalg. 

Hun fik 147.485 stemmer. Det er knap ti gange så mange, som Mette With Hagensen fra Socialdemokratiet, der endte med næstflest. Hun fik 15.619 stemmer.

Ved sidste valg fik Stephanie Lose 89.583 stemmer. Dengang fik hun også flest. 

Hun overtog posten i regionerne efter Carl Holst, som i 2013 fik 94.197 stemmer.

Dermed bliver hun næstkommanderende i et Venstre, som skraber sin egen politiske bund. Den seneste måling lavet af Megafon for TV 2 og Politiken viser en tilslutning på 15 procent. Til sammenligning fik Venstre 23,4 procent af stemmerne ved valget i sommeren 2019.

Så er Stephanie Lose det, som Venstre har brug for?

Læsehesten

Stephanie Lose kommer fra Løgumkloster i Sønderjylland, hvor hendes forældre stadig bor. Hendes far arbejdede i Forsvaret, og moren arbejdede på plejehjem.

Som barn sugede hun bogstaver og tal til sig og havde nemt ved de boglige fag i folkeskolen. Når hun havde gået sin avisrute med Jyllands-Posten, tog hun en avis med hjem og læste den fra ende til anden. Det meste forstod hun ikke, men hun følte, at det trængte ind, når øjnene hvilede på historier om samfund, politik og historie.

Stephanie Lose elsker at læse, men kan have svært ved at lægge en god bog fra sig igen. Hun læser hurtigt. Hun kan læse en gennemsnitlig bog på cirka seks timer.
Stephanie Lose elsker at læse, men kan have svært ved at lægge en god bog fra sig igen. Hun læser hurtigt. Hun kan læse en gennemsnitlig bog på cirka seks timer.
Foto: Tais Tullin, TV SYD

Da hendes mor læste til plejehjemsassistent, stimulerede hun sin datters lyst til ord og tal ved at lade hende udfylde hæfter på sidelinjen.

På den må lærte hun sig selv at læse. Det overraskede hendes mor.

- Jeg læste et Rasmus Klump-blad for min mor, før jeg begyndte i skole. Hun troede, at jeg bare havde lært det udenad, siger Stephanie Lose.

I klassen blev hun også set som en læsehest, der hellere ville forsvinde ind i bøgerne end lege med vennerne.

quote

Jeg havde svært ved det sociale og at forstå, hvem der var venner med hvem

Stephanie Lose

- Jeg havde svært ved det sociale og at forstå, hvem der var venner med hvem. Mit sociale liv havde jeg ikke med klassekammeraterne, men med min familie. Men jeg var glad for skolen og fik gode karakterer, siger Stephanie Lose.

Som 14-årig meldte hun sig ind i Venstre. Hun var dog ikke motiveret af politiske diskussioner fra familiens middagsbord. Det var derimod hendes morfar, som elskede politik og ofte snakkede med Stephanie om de politiske vinde på Christiansborg.

De mange timer med bøgerne gennem barndommen lærte Stephanie Lose at læse hurtigt og bemærke detaljer. Hun blev en pragmatiker, som hurtigt så sammenhænge og effekter af beslutninger.

En egenskab, som politiske fæller og modstandere fremhæver ved hende i dag.

Poul-Erik Svendsen, Socialdemokratiet, tidligere næstformand i regionsrådet i Syddanmark om Stephanie Lose:

- Hun er meget pragmatisk og driftigt orienteret. Hun prøver virkelig at inddrage alle til et bredt samarbejde. Hun er skarp på detaljer og tal.


- Hun har klaret at bevare sine rødder, selvom hun på kort tid har bevæget sig fra menigt medlem af Venstre til næstformand. Hun er kendt for at være pragmatisk og ikke ideologisk. Der bliver hun udfordret, når hun indtager næstformandsrollen og kommer ind på den landspolitiske scene.

Talknuseren

Stephanie Lose blev færdiguddannet med en kandidat i nationaløkonomi fra Syddansk Universitet som 23-årig i 2006. Men allerede inden hun færdiggjorde den sidste eksamen, fik hun arbejde i Jyske Bank som makroanalytiker. En stilling, hvor hun i høj grad brugte sin evne til at læse tal og detaljer.

Året før blev hun valgt ind som regionsmedlem i Region Syddanmark, hvor hun arbejdede under den daværende formand Carl Holst fra Venstre.

Carl Holst fra Venstre nåede kun at være forsvarsminister og minister for nordisk samarbejde i 93 dage i 2015. Han gik af efter sager om eftervederlag og ulovlig bistand under valgkamp.
Carl Holst fra Venstre nåede kun at være forsvarsminister og minister for nordisk samarbejde i 93 dage i 2015. Han gik af efter sager om eftervederlag og ulovlig bistand under valgkamp.
Foto: Linda Kastrup/Scanpix 2016

Men i 2015 ændrede Stephanie Loses arbejdsliv sig markant. Carl Holst trak sig som formand for at prøve kræfter med det politiske arbejde på Christiansborg. Dermed skulle Regionsrådet i Syddanmark have en ny formand.

Stephanie Lose var på det tidspunkt blot 32 år, men havde allerede siddet i regionsrådet i ni år. Hun blev opfordret til at gå efter posten som formand, men hun var i tvivl, om hun kunne klare det.

Hun var bange for, om hun kunne sove om natten for de trælse sager, som kunne opstå, fortalte hun dengang til Dagens Medicin.

Men efter en snak med daværende gruppeformand for Venstre i Syddanmark, Thyge Nielsen, stillede Stephanie Lose op og blev valgt. Og så kom de trælse sager, som hun frygtede.

Bios vandt et udbud om ambulancedrift i Region Syddanmark i 2014. Efterfølgende formidlede Falck, ifølge Konkurrencerådet, negative historier om Bios for at presse virksomheden i dens drift og for at påvirke ambulancereddere, så de ikke skiftede fra Falck til Bios. I 2016 blev Bios erklæret konkurs af Region Syddanmark med Stephanie Lose i spidsen. Falck betalte erstatning til Bios.
Bios vandt et udbud om ambulancedrift i Region Syddanmark i 2014. Efterfølgende formidlede Falck, ifølge Konkurrencerådet, negative historier om Bios for at presse virksomheden i dens drift og for at påvirke ambulancereddere, så de ikke skiftede fra Falck til Bios. I 2016 blev Bios erklæret konkurs af Region Syddanmark med Stephanie Lose i spidsen. Falck betalte erstatning til Bios.
Foto: Pernille Keller Sand, TV SYD

I løbet af sit første år som formand politianmeldte hun sin forhenværende chef, Carl Holst, for at have modtaget bistand til valgkamp af en regionsansat, lavede besparelser for 200 millioner kroner i regionsbudgettet og begærede det hollandske ambulanceselskab Bios konkurs efter en større skandale. I årene efter kunne hun genkende de tidligere Bios-ambulancer ud fra lygternes placering på taget.

Regionen havde aldrig holdt et pressemøde før, men Stephanie Lose måtte holde pressemøder om det hele.

Thies Mathiasen, Dansk Folkeparti og tidligere medlem af regionsrådet i Syddanmark om Stephanie Lose:

- Stephanie Lose lægger mærke til, hvad der sker i baglandet. I forhandlinger kan hun pludselig huske, at Dansk Folkeparti engang havde et ønske og fletter det ind i aftalen. Hun har et skarpt blik og er meget loyal over for sit parti. Hun er lynhurtig til at overskue konsekvenser af beslutninger og fremlægger dem med det samme.


- Hendes største force er, at hun favner hele regionsrådet og deler sol og vind lige. Hun kan også blive hård og klar i spyttet, men hendes temperament er afdæmpet og præcist.

Tættere på toppen

Søndag middag bliver Stephanie Lose så valgt som ny næstformand i et parti, hvor det ikke er uhørt, at næstformanden er et lige så kendt ansigt som formanden. Ofte har betegnelser som kronprinsesse eller kronprins hæftet sig til den næstkommanderende i Venstre.

- Det har givet os problemer, og der er uro i Venstre. Næstformandsposten skal normaliseres, siger Stephanie Lose.

Med de ord mener den kommende næstformand, at hun ikke vil tegne de politiske linjer for partiet i pressen. Det vil hun lade formanden gøre. I stedet vil Stephanie Lose bruge sin erfaring for pragmatisk drift fra Jylland. 

- Det vil være en styrke at rykke næstformandsposten ud af Christiansborg og have et internt fokus. Jeg synes, at drift er spændende. Min rolle i Jylland bliver ikke ændret med mig som næstformand, siger hun.

Stephanie Lose blev meget påvirket af billeder fra Italiens hospitaler under pandemiens begyndelse i Europa i foråret 2020. Da gik det for alvor op for hende, hvad pandemien gjorde.
Stephanie Lose blev meget påvirket af billeder fra Italiens hospitaler under pandemiens begyndelse i Europa i foråret 2020. Da gik det for alvor op for hende, hvad pandemien gjorde.
Foto: Tais Tullin, TV SYD

Kan du være regionsformand og næstformand på samme tid?

- Hvis man kan være statsminister og formand for et parti, så kan man også være regionsformand og næstformand, svarer Stephanie Lose.

Det skulle være efter flere interne opfordringer, at hun gik efter næstformandsposten. I 2019 var hendes navn også i spil som en mulig kandidat til næstformandsposten, da Lars Løkke Rasmussen og Kristian Jensen gik af. Dengang mente hun ikke, at hun havde nok timer i døgnet til familie og arbejdet i region Syddanmark og Danske Regioner. Men det mener hun altså, at hun har tid til nu.

Stephanie Lose siger, at hun har en svaghed for søde sager og elsker at bage.
Stephanie Lose siger, at hun har en svaghed for søde sager og elsker at bage.
Foto: Tais Tullin, TV SYD

- Jeg var ikke klar dengang. Der var også andre, som var i søgelyset til posten. Men jeg er et andet sted i dag og vil gerne bidrage, når jeg bliver spurgt, siger Stephanie Lose og understreger, at hun ikke stiller op til folketinget.

Men hun siger også, at hun ikke har en krystalkugle, og at ting kan ændre sig.

En af de helt store knaster for Venstre i øjeblikket er de lave meningsmålinger, hvor den mest dystre viser en vælgertilslutning på 11,3 procent. Faktisk viser den meningsmåling, at Det Konservative Folkeparti er det største i blå blok.

Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Noget må gøres i Venstre, og det ved Stephanie Lose godt. Men hun mener ikke, at det er hende som næstformand, der kan gøre en forskel. Den opgave ligger hos formanden og medlemmerne i partiet.

Spørgsmålet er så, om hun kan bruge sine organisatoriske og driftssikre kompetencer fra regionspolitik til at få styr på Venstre? Det vil tiden vise efter søndag aften, hvor Stephanie Lose vil være til stede i studiet i Roskilde, hvorfra Venstre sender sit virtuelle landsmøde. 

Men måske vil der være én ting, som modarbejder hende.

Vibeke Syppli Enrum, Enhedslisten og tidligere medlem af regionsrådet i Syddanmark om Stephanie Lose:

- Selvom vi er uenige om det meste, så er Stephanie Lose altid lydhør og fair. Det var befriende, da hun kom til efter tidligere formand Carl Holst. Han trynede dem, som han var uenig med. Hun klarede det kæmpe oprydningsarbejde efter ham rigtig godt.

- Hun virker altid uhyre velforberedt, og det er sjældent, at man kan fange hende på et spørgsmål. Men jeg synes, det er bekymrende alt det, hun skal arbejde med. Jeg tvivler på, at hun kan få tid til sin formandspost i region Syddanmark, som det ser ud i Venstre lige nu.

Ingen smalltalker

Som barn havde hun svært ved at gennemskue, hvordan sociale relationer fungerer. I politik må det være helt afgørende at kunne manøvre sig socialt gennem det politiske farvand.

- Jeg bliver aldrig ekstrovert af natur, og jeg er elendig til at smalltalke. Det falder mig ikke naturligt. Min mand Jakob er enormt udadvendt og taler med alle. Han har været den vigtigste person til at vise mig, hvordan det sociale liv virker. Jeg har arbejdet med det i 15 år, men især de sidste fem år, siger Stephanie Lose.

Jakob Lose er gift med Stephanie Lose og har siddet i Esbjerg byråd i en årrække.
Jakob Lose er gift med Stephanie Lose og har siddet i Esbjerg byråd i en årrække.
Foto: Bjarne Lüthcke/Ritzau Scanpix

Som kommunalpolitiker i Esbjerg er hendes mand også hendes nærmeste sparringspartner. Det var også ham, som satte den lille skærm i køkkenet i hjemmet.

Efter søndag aften skal den opdateres, når Stephanie Lose begynder sine møder i Venstres top.