Kritikere af Carl Holst har presset embedsværket

Der har været et politisk pres for at hyre et bestemt advokatkontor i sagen mod Carl Holst. Det ligner sognerådspolitik, vurderer ekspert.

To politikere i Region Syddanmark har opført sig »ganske usædvanligt og meget uhensigtsmæssigt« i sagen om den tidligere regionsrådsformand Carl Holst (V).

Sådan lyder vurderingen fra Per Nikolaj Bukh, professor på Aalborg Universitet med ekspertise i offentlig ledelse.

Den kommer, efter at Jyllands-Posten i dag kan afsløre, at regionspolitikere i Region Syddanmark har været mere end almindeligt langt inde i sagsbehandlingen, hvad angår et civilt søgsmål mod Holst. 

De pressede på

På et lukket møde pressede to regionspolitikere – SF’eren Ida Damborg og De Konservatives Lasse Krull – på for, at advokatfirmaet Halling-Overgaard fra Aarhus skulle have mulighed for at komme med et tilbud på at løse opgaven, fortæller flere mødedeltagere til Jyllands-Posten. Hverken Socialdemokratiet, DF eller Enhedslisten modsatte sig. 

Hvem der ellers skulle have mulighed for at komme med et tilbud, måtte være op til embedsapparatet at bestemme.

Lasse Krull henviser til, at der var tale om »en lukket dagsorden«, mens Ida Damborg direkte adspurgt erkender, at hun sammen med Lasse Krull pressede på for et tilbud fra et bestemt firma. 

Flertal for ny undersøgelse

Den tidligere regionsrådsformand fik tilbage i november 2015 skarp kritik fra Statsforvaltningen for at have haft ansat en partifælle til at føre valgkamp for sig, skriver Jyllands-Posten.

I marts i år kom Rigsadvokaten dog frem til, at der ikke var grundlag for at rejse en straffesag imod Holst, og i maj konkluderede juristerne i Region Syddanmark, at der heller ikke var materiale til et civilt søgsmål for ulovlig brug af offentlige midler. 

Et flertal i regionen var dog ikke klar til at lægge sagen på hylden, men krævede et eksternt advokatkontor på banen for med nye øjne at vurdere muligheden for et civilt søgsmål.

Og det er i udpegningen af dette advokatkontor, at regionspolitikere har været ganske detaljeorienterede.