Kronisk syg Laura ved ikke, hvornår hun skal vaccineres - og hun kan ikke få det at vide

21-årige Laura Svangård er kronisk syg og indstillet til covid-19 vaccination af sin læge. Men ingen ved, om hun rent faktisk bliver vaccineret.

Laura Svangård fra Vejle er forvirret og frustreret. 

Hun har kronisk lungesygdom, hvor svær astma har reduceret hendes lungekapacitet til 80 procent. Derudover får hun medicin, som svækker hendes immunforsvar. 

quote

Jeg har brug for at vide, at jeg er ikke er tabt mellem to stole og glemt i systemet. Men det handler ikke kun om mig.

Laura Svangård

Ifølge Laura er hun blevet visiteret til vaccination mod covid-19 i gruppe fem af sin læge. Ifølge Sundhedsstyrelsen er det "udvalgte personer med tilstande og sygdomme, som medfører særligt øget risiko for alvorligt forløb ved covid-19". 

Laura Svangård udviklede svær astma som 16-årig og fik at vide, at hun aldrig ville kunne klare at gå på trapper igen.
Laura Svangård udviklede svær astma som 16-årig og fik at vide, at hun aldrig ville kunne klare at gå på trapper igen.
Foto: Tais Tullin, TV SYD

Problemet er bare, at det er flere uger siden, og hun ved ikke, om hun rent faktisk er i gruppe fem og snart bliver vaccineret, eller om hun skal vente til tidlig sommer sammen med en stor del af den danske befolkning. 

Den 31. marts udløber hendes sygedagpenge for personer i særlig risiko ved corona-smitte.

Imens har Laura set på, at venner og familier omkring hende blev vaccineret. 

En atypisk astma

Laura Svangårds astma er anderledes end astma, som de fleste af os kender den. Hendes åndedrag raller ikke, og hendes lunger lyder sunde, men det er de ikke. 

- Mine lunger kan ikke finde ud af at trække vejret. Jeg sprøjter mig selv med medicin hver uge, som kan give mig feber og opkast, men det er det værd, siger Laura. 

Hun kan heller ikke tage for lange bade, da dampen gør det svært for hende at trække vejret. Frostvejr bider også i lungerne, og nogle dage kan hun ikke gøre andet end at ligge afkræftet på sofaen.

Laura har en maskine derhjemme, der kan hjælpe hende med at udvide lungerne, hvis hun får et anfald.
Laura har en maskine derhjemme, der kan hjælpe hende med at udvide lungerne, hvis hun får et anfald.
Foto: Privatfoto

- Det føles som om, at der sidder en elefant på mig med to ben på hver lunge. Nogle dage er den tungere end andre, men den er der altid, siger Laura. 

Hun har gennem det sidste år været bekymret for at få covid-19 og selvisoleret sig ofte. Derfor har hun drømt om stikket, som ville give hende livet tilbage.

Men ingenting er sket.

Rundt i systemet

Laura har forgæves forsøgt at finde ud af, hvornår hun bliver vaccineret. Da hun er kronisk syg, er det hendes behandlende læge på lungeafdelingen på Aarhus Universitetshospital, som har visiteret hende til at komme i vaccinationsgruppe fem. 

Borgere kommer i gruppe fem, når lægen har sendt oplysninger om borgeren til den pågældende region, hvor borgeren bor. 

- Hvis den praktiserende læge har sendt en henvisning til vaccination i gruppe fem, så kan patienten regne med, at hun er i gruppe fem. Generelt afvises henvisninger fra praktiserende læger ikke, oplyser Region Syddanmark til TV SYD i et skriftligt svar.

Sundhedsstyrelsen forventer, at borgere i gruppe fem er færdigvaccinerede i begyndelsen af april.
Sundhedsstyrelsen forventer, at borgere i gruppe fem er færdigvaccinerede i begyndelsen af april.

Sundhedsstyrelsen oplyser ligeledes til TV SYD, at hvis lægen har visiteret til gruppe fem, så er borgeren i gruppe fem. 

Sundhedsstyrelsen oplyser desuden, at de hver dag modtager mange henvendelser via telefon, mail, Facebook og på hotline fra borgere, som ikke ved, om de er i gruppe fem eller ej. 

Det er altså et generelt problem, at borgere ikke ved, om de skal væbne sig med tålmodighed eller er endt i den forkerte gruppe. 

Region Syddanmark oplyser også, at de i uge otte valgte at invitere en meget stor gruppe patienter i gruppe fem, selvom de ikke kunne få en vaccine lige med det samme for at give disse patienter en sikkerhed for, at de er visiteret til gruppe fem. Laura Svangård var ikke en del af den gruppe.

Tjekker e-boks hver time

Tilbage i Vejle sidder Laura Svangård så og venter på klarhed. Hun tjekker sin e-boks hver time og sin profil på vacciner.dk. 

- Jeg vil bare gerne i gang med at arbejde igen. Den eneste grund til at jeg går hjemme, er fordi jeg ikke har fået vaccinen endnu, siger Laura og fortsætter:

I sommers åbnede en stor del af det danske samfund, og Laura sås med afstand med nogle af sine veninder.
I sommers åbnede en stor del af det danske samfund, og Laura sås med afstand med nogle af sine veninder.
Foto: Tais Tullin, TV SYD

- Jeg har brug for at vide, at jeg er ikke er tabt mellem to stole og glemt i systemet. Men det handler ikke kun om mig. Mange kan ikke få at vide, hvilken vaccinationsgruppe de er i. Hvis nogen ringede til mig og sagde, at nu var jeg i vaccinationsgruppe fem, så ville jeg sætte mig ned, trække vejret dybt i mine dårlige lunger og vente. 

Indtil videre kan hun ikke gøre andet end at krydse fingre for, at hun rent faktisk bliver indkaldt til en vaccination. 

Region Syddanmark bekræfter, at der ikke findes et register over borgere i vaccinationsgruppe fem.