Lovede at sætte straf ned til 25.000 kroner – men regningen kan blive langt højere

Nyt loft på 25.000 gælder ikke for nye sager, lyder meldingen nu fra forsikringsfonden DFIM.

Fremover kan det koste op til 60.000 kroner at være ejer af et uforsikret køretøj. Det har forsikringsfonden DFIM besluttet efter en række TV SYD-historier om borgere, som blev trukket i retten med krav om fem- og sekscifrede beløb.

Forsikringsbranchen har ellers signaleret, at ingen kan komme af med mere end 25.000 kroner. 

- 25.000 er det højeste beløb, man kan komme til at betale, hvis man ikke har fået forsikret sit køretøj, sagde Thomas Brenøe, som er vicedirektør i Forsikring og Pension, som DFIM hører under, til TV SYD i sidste uge.

Allan Pedersen, Kim Nielsen og Pia Jensen fik alle store regninger fra DFIM. Manglende information var en del af problemet.
Allan Pedersen, Kim Nielsen og Pia Jensen fik alle store regninger fra DFIM. Manglende information var en del af problemet.
Grafik: Lasse Lund Hansen, TV SYD

Men loftet på 25.000 kroner gælder kun for verserende sager. Eksempelvis blev Robert Hansen fra Fredericia afkrævet 325.000 kroner, men nu er kravet nedskrevet til 25.000. 

Han og mange andre borgere siger, de ikke har set de tre breve, som DFIM hævder at have sendt til deres postkasser. Derfor voksede dagsgebyrer på 250 kroner om dagen til enorme beløb, indtil der kom en indkaldelse fra Fogedretten i e-Boks.


Lover bedre information

DFIM oplyser nu i mails til TV SYD, at de nye og kommende sager kan give regninger på op til 60.000 kroner. 

quote

Vi kan aldrig være sikre på, at det er bevidst, hvis en borger slet ikke reagerer på henvendelser

Maria Clausen, direktør, DFIM

- Vi har indført et gebyrloft, så ingen kommer til at skylde mere end 60.000 kroner for et uforsikret køretøj. Vi kan aldrig være sikre på, at det er bevidst, hvis en borger slet ikke reagerer på henvendelser. Men vi kan sikre en proces, der betyder, at vi bruger flere kanaler for at få borgeren i tale. Så vi tidligt og systematisk tager kontakt til borgere, som ikke reagerer, så de hurtigst muligt forsikrer eller afmelder deres køretøj, skriver Maria Clausen, som ikke har ønsket at lade sig interviewe af TV SYD.

Loftet på 25.000 kroner gælder heller ikke for de sager, hvor folk allerede har betalt. TV SYD har tidligere fortalt om Pia Friis Jensen fra Hedensted, som betalte 62.250 kroner til DFIM i 2021. 

Skeptiske politikere

De mange sager er blevet et emne på Christiansborg, hvor både Peter Kofod (DF) og Karina Lorentzen Dehnhardt (SF) har sendt en stribe spørgsmål til transportminister Thomas Danielsen (V). De nye toner fra DFIM betyder ikke det store for de to folketingsmedlemmer.

quote

Jeg føler, at DFIM ændrer sin håndtering af dagsgebyrerne hver gang, TV SYD har fokus på det

Peter Kofod, retsordfører, Dansk Folkeparti

- Det nye loft ændrer ikke noget for mig. Jeg føler, at DFIM ændrer sin håndtering af dagsgebyrerne hver gang, TV SYD har fokus på det. Så jeg venter på, at ministeren svarer på, hvordan han ser på problemerne, siger Peter Kofod.

Stadig højt beløb

Karina Lorentzen Dehnhardt ser også frem til at få svar fra transportministeren. Hun er heller ikke sikker på, at DFIM har fået bugt med problemerne.

- 60.000 kroner lyder umiddelbart som et meget højt beløb, og man bør kigge på, om det er proportionalt i forhold til forseelsen. Samtidig skal man være helt sikker på, at kravet bliver ordentligt forkyndt, så folk tidligt ser, at der bliver krævet penge fra dem. Det bør man oplyse i både e-Boks og i et anbefalet brev, siger Karina Lorentzen Dehnhardt.

Hidtil har DFIM ikke sendt opkrævninger i e-Boks, men det er fonden begyndt på i 2023.

Farvel til 400 millioner

Loven om dagsgebyrer har eksisteret siden 1. januar 2019. Før loven fik man en bøde på 1000 kroner for at køre uforsikret rundt. I en række tilfælde er borgere pålagt dagsgebyrer for køretøjer, som ikke kunne køre, eller som de havde solgt eller skrottet.

Ved indgangen til 2022 havde DFIM 5573 aktive sager ved Fogedretten med regninger på i alt 611 millioner kroner.

Det er et gennemsnit på 109.636 kroner. Desuden lå flere tusinde sager og ventede på at blive sendt til retten. Ved at sætte et loft på 25.000 kroner frasagde DFIM sig krav for rundt regnet 400 millioner kroner.