Nu får læger i psykiatrien hjælp af hunde

Region Syddanmark indfører ordning med besøgshunde på de psykiatriske afdelinger. De firbenede skaber en bedre stemning og får patienter til at blive bedre.

Haves: Psykiatriske patienter. Ønskes: Besøgshunde

Nu vil Region Syddanmark indføre besøg af hunde og deres ejere. Det sker, efter et et-årigt pilotprojekt i Odense viste så gode resultater, at ordningen nu også kan indføres på de psykiatriske afdelinger i Esbjerg, Vejle, Aabenraa, Middelfart, Odense og Svendborg. 

- Hvis afdelingerne ønsker det, siger frivillighedskoordinator i psykiatrien i Region Syddanmark, Lotte Slot Jensen. 

Henriette Schøler fra Nyborg med sin Sally på 3 år var i dag til besøgshundeprøve. Men om de to skal være besøgsteam i psykiatrien, har hun ikke besluttet endnu.  
Henriette Schøler fra Nyborg med sin Sally på 3 år var i dag til besøgshundeprøve. Men om de to skal være besøgsteam i psykiatrien, har hun ikke besluttet endnu.  
Foto: Finn Grahndin

Vejle er klar

En af dem, der allerede står klar til at agere besøgsteam, er Claus Have og hans airedale terrier, der hedder Monty. Han er ansat i psykiatrien i Vejle som udviklingskonsulent. Han ser gode muligheder i den nye ordning. 

- Jeg var en dag sammen med en patient og hendes besøgsven. Jeg fik lov til at tage hunden med, og det blev en rigtig god oplevelse. Hun (patienten, red.) løsnede op, og det gav anledning til samtaler, som ikke handlede om hendes sygdom men om alt muligt andet, fortæller Claus Have. 

Bedre kontakt

Pilotprojektet med to besøgshunde og deres hundeejere - som begge er ansat på to forskellige psykiatriske afdelinger i Odense - blev modtaget godt af patienterne. Hundene skabte simpelthen en bedre stemning, og de ansatte fik bedre kontakt med patienterne. 

- Det viste sig, at hundene blev et samlingspunkt for samtaler, der ikke nødvendigvis handlede om sygdom og "hvordan har du det i dag". Et fælles tredje. Det betød, at nogle af patienterne, der ellers ikke er særligt åbne af forskellige årsager, pludselig godt kunne åbne sig, siger Lotte Slot Jensen.

Venter på corona-afslutning 

I de åbne afsnit vil hund og hundeejer fint kunne være almindelig frivillige. På de skærmede afsnit kræves det, at hundeejeren er ansat i psykiatrien - begge steder kræves det, at besøgshunden er godkendt af TrygFonden. 

Nu mangler blot to ting: Retningslinier for hvordan besøgshundene og deres ejere kan komme indenfor. Og ikke mindst: At de nuværende corona-restriktioner, der blandt andet forhindrer de frivillige at komme på besøg, bliver ophævet. 

- Jeg håber, at vi kan komme i gang med ordningen hurtigt i det nye år, siger Claus Have. 

På de skærmede afsnit, skal det være en ansat og dennes hund, som er godkendt som hundeekvipage, som kan komme på besøg.