Region ansatte psykiater dømt for mishandling og beskyldt for sexkrænkelser

En svensk psykiater, der er dømt for mishandling af sin kone og to børn og som er anklaget for at have krænket flere kvindelige patienter i Sverige, arbejder lige nu ved psykiatrien i Region Syddanmark.

Det fortæller Radio24syv, der har fået aktindsigt i en række dokumenter hos de svenske tilsynsmyndigheder, ved retten i Linköbing og hos Region Syddanmark, der via et lægevikarbureau ansatte på den pågældende i maj 2016.

Generalsekretær hos Landsforeningen for Bedre Psykiatri, Thorstein Theilgaard, kalder oplysningerne "urovækkende og dybt bekymrende".

- Det er dybt urovækkende og skaber en utryghed for en masse mennesker i Danmark, og igen kan man undre sig over, at hvis der ligger den slags oplysninger i Sverige, at de så ikke spadserer videre til Danmark, siger han.

Psykiateren blev i 1999 idømt 10 måneders fængsel ved retten i svenske Linköbing for mishandling og grov krænkelse af sin kone og deres to børn på 10 og 13 år, og det fremgår bl.a. af dommen, som Radio24syv har fået indsigt i, at psykiateren flere gange slog, sparkede og tildelte lussinger til de to børn og tog kvælertag på konen.

Fra 2010-2014 var manden ansat som læge og psykiater ved psykiatrien i Lund i det sydlige Sverige, hvor otte forskellige kvinder, som var patienter, klagede i alt ni gange over manden og hans seksuelt krænkede adfærd.

I april 2014 opsagde psykiateren selv sin stilling, efter at ledelsen havde overvejet at afskedige ham pga. de mange klager, og i et efterfølgende brev til de svenske tilsynsmyndigheder (IVO) kom psykiatri-ledelsen i Lund med en direkte advarsel mod psykiateren.

Få måneder senere fik psykiateren kortvarig ansættelse hos psykiatrien i Umeå i det nordlige Sverige, men da ledelsen opdagede hans baggrund og de mange klager fra Lund, blev han ifølge lokale medier fyret.
 

I maj 2016 blev psykiateren ansat i psykiatrien i Region Syddanmark på fuldtid i en vikarstilling, og det skete via lægevikarbureauet Medicotrust.

Hos Landsforeningen Bedre Psykiatri vil man ikke tage stilling til, om psykiateren skal have lov at arbejde i Danmark, men klagerne fra Sverige skaber en unødig utryghed for patienterne, siger generalsekretær Thorstein Theilgaard, der mener, at det bør undersøges, om danske patienter har været udsat for krænkede adfærd.

Psykiateren, der indtil videre er ansat hos regionen måneden ud, er ikke vendt tilbage på Radio24syvs henvendelse, og Psykiatrien i Region Syddanmark skriver i en mail, at man intet har at udsætte på svenskerens faglighed.

- I Psykiatrien i Region Syddanmark følger vi altid de gældende ansættelsesprocedurer. Vi har på den baggrund og på lige fod med de svenske myndigheder ikke haft nogen anledning til at betvivle psykiaterens lægefaglige kvalifikationer, skriver lægefaglig direktør Anders Meinert Pedersen.