Regionernes formand: Ventelister vil strække sig ind i 2022

Corona, konflikt og mange akutte patienter presser sygehuse, så ventelister vil fortsætte ind i det nye år.

Hospitalerne arbejder på at nedbringe de lange ventelister, men de når ikke til bunds, inden 2021 bliver til 2022.

Det siger Danske Regioners formand, Stephanie Lose (V).

- Jeg tror, at man må sige meget klart, at det er urealistisk at forestille sig, at vi har afviklet ventelister per 1. januar.

- Dels er ventelisterne ganske lange nogle steder med først corona og så sygeplejerskestrejke - dels er der rigtig travlt på det akutte områder nu, og det gør, at der ikke bliver afviklet ventelister af betydning på offentlige sygehuse for nuværende, siger hun.

Regionerne har fredag fået lovning på, at en nuværende kompensationsaftale, hvor staten dækker hospitalernes ekstraudgifter i forbindelse med corona, udvides.

Den vil også dække ekstraudgifter i andre sammenhænge, for eksempel som konsekvens af konflikten, hvor tusindvis af sygeplejersker strejkede i mange uger.

- Vi havde brug for et nik fra regeringen til, at også ekstraudgifter til afvikling af ventelister uanset årsag vil blive dækket. Det har regeringen sagt ja til.

- Men selv om det er godt at have tryghed om økonomien, så er økonomien ikke vores største problem. Det er, at vi har rigtig mange akutte patienter og ikke så mange hænder. Der er en begrænset vilje til at komme ind og tage en ekstra tørn i kølvandet på sygeplejerskekonflikten, forklarer Stephanie Lose.

Minister afviser at suspendere behandlingsgaranti

Sundhedsvæsenet er især presset af mange patienter, der bliver syge med forskellige luftvejsinfektioner.

- Får vi et efterår og en vinter med mange akutte patienter, så er det et sundhedsvæsen, hvor vi må prioritere mellem opgaverne og måske udskyde operationer for at sikre, at vi kan tage hånd om de akutte patienter, siger Stephanie Lose.

Sundhedsminister Magnus Heunicke (S) har trods presset på sundhedsvæsenet afvist at suspendere behandlingsgarantien.

Den betyder, at patienter har krav på behandling inden 30 dage, fra man er blevet udredt.

Heller ikke Lose mener, at punktet for at suspendere garantien er nået.

- Der er en kapacitet i det private, som vi skal bruge til gavn for patienterne. Mit udgangspunkt er, at vi ikke er der, hvor vi taler om suspension af patientrettigheder.