TV der bevæger dig

Responstiden bliver overskredet: Nu bliver akutlægerne flyttet

Ombygning på Sygehus Sønderjylland betyder længere responstid for regionens akutlægebiler, men en løsning er på vej.

Over halvdelen af udrykningerne med Region Syddanmarks akutlægebiler fra Sygehus Sønderjylland overskrider regionens tidsgrænse. Foto: Beredskabsinfo

67,8 procent af akutlægebilernes udrykninger fra Sygehus Sønderjylland overskrider regionens egen målsætning.

Det viser en opgørelse lavet Region Syddanmark i 2. kvartal af 2019.

Regionsrådet vedtog tilbage i maj 2018 en målsætning om, at kun fire procent af udrykningerne måtte overskride den bestemte responstid.

- De tal, vi ser nu, er ikke tilfredsstillende. Vi har haft fokus på ambulancerne, og så er det vigtigt, at vi også får akutlægebilerne med, siger formand for præhospitaludvalget i Region Syddanmark, Mads Skau, til TV SYD.

Regionen overtog tilbage i 2016 selv driften af ambulancer og akutlægebiler i Vestjylland, Sønderjylland og på Fyn, efter ambulanceselskabet BIOS gik konkurs. Derfor prioriterer region også at få nedbragt responstiden.

- Vi kører ambulancerne selv, og det er vigtigt, at vi viser, at vi kan levere den samme kvalitet som private ambulanceselskaber, siger Mads Skau.

Ny sengebygning skal være med til at nedsætte responstiden

En del af forklaringen på responstiden fra Sygehus Sønderjylland er ifølge udvalgsformanden, at læger og assistenter opholder sig for langt fra akutlægebilens nuværende placering, mens ombygninger er i gang på sygehuset.

Udfordringen skulle fra nytår være løst, når den nye sengebygning efter planen skulle stå klar.

Opnåeligt mål

Trækker man responstiden fra akutlægebilerne i regionen fra i den seneste opgørelser ligger de resterende udrykningskøretøjer under de fire procent, som er regionens målsætning.

Derfor er udvalgsformanden også fortrøstningsfuld i forhold til at få akutlægebilernes responstid ned under grænsen.

- Vi har sat en grænse for vores samlede udrykning, så den skal jo overholdes, og det holder vi skarpt øje med politisk. Vi mener, at målet er opnåeligt, da vi også har set på, hvilke tider der bliver opnået andre steder, siger Mads Skau.