Skudepisode sætter fokus på psykiatrien - der er brug for en ny plan, mener udvalgsformand

25 psykiatriske sengepladser er lige nu lukket i Region Syddanmark. Formand for psykiatriudvalget håber, at ny tiårs-plan for bedre psykiatri hurtigst muligt bliver gennemført.

Efter den tragiske episode i indkøbscenteret Fields i København hvor en 22-årig mand skød og dræbte tre personer, er der på ny kommet fokus på kvaliteten af det psykiatriske behandlingssystem.

Og der er helt sikkert behov for forbedringer, mener Mette Bossen Linnet (V), der er formand for Psykiatri- og Socialudvalget i Region Syddanmark,

- Der skal være flere behandlingstilbud, lettere behandlingstilbud og en mere forebyggende indsats, der er tættere på borgerne, siger hun.

Derfor håber Mette Bossen Linnet, at der hurtigst muligt bliver sat skub i den tiårs psykiatri-plan, som et politisk flertal i folketinget er klar til at gennemføre.

- Der ligger sådan set et fagligt oplæg til en tiårs-plan. Det håber jeg, at man tager afsæt i og er tro mod. Der ligger rigtig mange gode intentioner om blandt andet sammenhæng i forhold til kommune og region.

- Noget omkring mere forebyggende indsats, særligt på børn og ungeområdet, og generelt et løft af af psykiatrien, fortæller Mette Linnet Bossen (V).

Ny plan for psykiatrien er længe ventet i Region Syddanmark, siger Mette Linnet Bossen (V).
Ny plan for psykiatrien er længe ventet i Region Syddanmark, siger Mette Linnet Bossen (V).
Foto: Heidi Birgitte Ida Dalgaard Clemmensen, TV SYD

Personalemangel

Som i de fleste regioner har Region Syddanmark gennem længere tid haft svært ved at skaffe tilstrækkeligt med personale til psykiatrien.

Derfor er 25 sengepladser ud af 581 pladser i psykiatrien lige nu midlertidigt lukket. Værst ser det ud på Psykiatrisk Afdeling Aabenraa, hvor et sengeafsnit med 15 senge har været lukket siden slutningen af 2020. 

- Det er fordi, vi mangler folk til at bemande afdelingen. Det giver ikke mening at holde dem åben. Men det er svært at skaffe kvalificerede folk. Der er for få, og nogle vælger andre græsgange, siger Mette Bossen Linnet.

Manglen på personale bliver også bekræftet af Kjeld Møller Petersen, der er professor i Sundhedsøkonomi. 

- Det er noget, der sådan for alvor har stukket sit ansigt frem her efter coronaen. Der har altid været en kompliceret personalesituation på området, men den er værre nu, end den har været i mange år, siger Kjeld Møller Petersen.

25 psykiatriske sengepladser er lige nu nedlagt i Region Syddanmark.
25 psykiatriske sengepladser er lige nu nedlagt i Region Syddanmark.
Foto: Heidi Birgitte Ida Dalgaard Clemmensen, TV SYD

Et vanskeligt område

Tiårs-planen Bedre mental sundhed og en styrket indsats til mennesker med psykiske lidelser er udarbejdet af Sundhedsstyrelsen, og der er ikke taget højde for økonomien i planen. Derfor skal den først gennem en politisk behandling, inden den kan gennemføres, fortæller Kjeld Møller Petersen.

Ifølge sundhedsprofessoren er behandling af psykiatriske patienter et vanskeligt område. 

Derfor tager det også tid at gennemføre en ny plan for området, selvom de fleste er enige om, at der skal gøres noget ved psykiatrien.

- Altså hvis jeg brækker mit ben, så kan enhver jo se det, men hvis jeg ikke har det godt i sindet, så er det ikke helt så synligt. 

- Der er også en diskussion blandt psykiatere, om hvor meget medicin og hvilken medicin der skal bruges, og så er der uklarheder, med hensyn til hvad kommunerne skal løse, og hvad regionerne skal løse, siger Kjeld Møller Petersen

Skal i gang nu

Både Kjeld Møller Petersen og Mette Bossen Linnet forventer, at folketingspolitikerne hurtigst muligt sætter sig sammen for at få sat gang i den nye tiårsplan for psykiatrien.

Den holdning er et flertal rundt om regeringen enig i. De vil have skubbet forhandlingerne om planen frem fra september til august.

- Jeg synes faktisk, det er gået forbavsende langsomt indtil nu, siger Kjeld Møller Petersen.