TV der bevæger dig

COVID-19

Klar til indsats mod corona-virus

Beredskabschef: Hvis smitten kommer hertil, skal borgerne ikke blive skræmte. Vi har styr på det.

Flyvestation Skrydstrup bliver samlingssted for mennesker, der eventuelt skal i karantæne i forbindelse med corona-smitten. Foto: Sofie Dupont

Syd- og sønderjyder skal ikke frygte, hvis corona-smitten kommer til landsdelen

Hvis man spørger beredskabschef i Region Syddanmark, Gitte Jørgensen, er der styr på det.

- Jeg er helt tryg ved, at vi har et så velforberedt beredskab og sundhedsvæsen, hvis eller når corona-smitten kommer. Vi er nok et de lande i verden, der har de allerbedste muligheder for at håndtere det på en god måde, siger hun til TV SYD. 

Læs også Flyvestation og beredskabscenter skal huse corona-smittede

Sundhedsstyrelsen sendte tirsdag nye retningslinjer ud for beredskabet.

Beskyt dig selv og andre mod coronasmitte

Forebyg smitte:

  • God håndhygiejne, primært håndvask, evt. hånddesinfektion, hvis hænderne er rene og tørre
  • Undgå kontakt med personer, der har symptomer på forkølelse og/eller luftvejsinfektion
  • Host eller nys i engangslommetørklæde, alternativt i albuebøjningen

Hvis du bliver syg:

Får du symptomer på sygdom (feber, tør hoste eller vejrtrækningsbesvær) 14 dage efter hjemkomst fra et sted i verden med virus, skal du ringe til lægen, inden du møder op.

Uden for åbningstider skal du ringe til lægevagten.

Se mere

Plads til 1.000 på flyvestation

Region Syddanmark og Region Midtjylland skal på linje med de tre andre regioner være klar med plads til 1.000 mennesker, der kan holdes i isolation, hvis den verdensomspændende corona-virus skulle dukke op i området.

Gitte Jørgensen opfordrer borgerne til at lytte til de meldinger, myndighederne kommer med.

- Borgerne skal tage det roligt og ikke blive skræmte. De skal gøre, som vi beder om, så skal vi nok tage os af det. Også selvom der kommer en del smittede hertil, siger hun.

De personer, man regner for at være raske, men skal i karantæne, kommer for Regions Syddanmarks vedkommende til Flyvestation Skrydstrup ved Vojens. Flyvestationen har dels de fysiske rammer, der kan rumme mange mennesker, dels en landingsbane til at transportere patienter hurtigt ind og ud.

Tilsvarende kommer borgere fra Hedensted og Horsens kommuner, der er en del af Region Midtjylland, i givet fald i isolation på et beredskabcenter i Herning. 

Sådan skal folk gøre

Borgere med mistanke om at være blevet smittet med corona-virus allerførst ringe til egen læge.

- De skal endelig ikke tage derned eller ind på sygehuset. Man skal oplyse om symptomer, hvor man har været henne, hvis man har været et sted i verden med risiko for corona. Så vil lægen tage stilling til, om der er en reel risiko for, at der kunne være noget, fortæller Gitte Jørgensen, der nedtoner sygdommens alvor.

- For de fleste patienter, der får den, er den formentlig mindre slem end almindelig influenza. Er man almindelig sund, er der gode chancer for, at man blot bliver lidt syg og kommer sig igen - måske uden at opdage, at det er corona, man har haft, siger beredskabschefen.

Mest sete på tvsyd.dk