Sygeplejersker udvider strejke igen: Det vil gøre ondt

Mandag udtog Dansk Sygeplejeråd endnu 225 sygeplejersker til at gå i strejke. I Syd- og Sønderjylland vil udvidelsen lamme al planlagt kirurgi.

Endnu 15 sygeplejersker er udtaget til strejke på Sygehus Sønderjylland i Sønderborg, og 46-48 sygeplejersker er udtaget i denne omgang på Regionshospitalet Horsens.

I Sønderborg rammer udvidelsen bedøvelse og intensiv, og i Horsens er det opvågning og anæstesi, der rammes.

Dermed lammes al planlagt kirurgi stort set fra den 17. august.

Udvidelsen af strejken med 15 sygeplejersker kommer oveni udtagelsen af 64 sygeplejersker ved Sygehus Sønderjylland i Aabenraa i sidste uge og betyder, at al planlagt kirurgi i praksis bliver lammet fra den 17. august.

Store operationer rammes

I Horsens er det 36 anæstesisygeplejersker og 10-12 sygeplejersker på opvågning, der skal strejke fra den 17. august.

Fællestillidsmand Niels Jørgen Nielsen på Regionshospitalet Horsens fortæller, at man nu skal i gang med at forhandle nødberedskab med sygehusledelsen.

Hidtil har det kun været dagkirurgien i Horsens, der har været ramt af strejken. Men mandagens udtagelse af sygeplejersker på anæstesi og opvågning betyder, at det nu også er større planlagte operationer, der må aflyses, hvis der ikke opnås en aftale om ny overenskomst med Danske Regioner og KL inden udvidelsen af strejken er en realitet fra den 17. august.

quote

Anæstesiafdelingen, som rammes nu, er på den centrale operationsgang, hvor man tager sig af de større operationer.

Niels JørgenNielsen, fællestillidsmand, Regionssygehuset Horsens

- Forskellen på de to afdelinger er, at anæstesiafdelingen, som rammes nu, er på den centrale operationsgang, hvor man tager sig af de større operationer, hvor man også har patienter, der er mere komplicerede anæstesimæssigt, siger fællestillidsmand Niels Jørgen Nielsen.

Det er blandt andet nye og kunstige knæ og hofter og kunstige skuldre, det kommer til at gå ud over, mens der stadig vil blive gennemført livsvigtige operationer og operationer, som er afgørende for folks førlighed.

Livsvigtige operationer undtaget

Udtagelsen af 225 sygeplejersker på landsplan er et lille tal, siger Dansk Sygeplejeråd. Men sammen med sidste uges udtagelse af 702 sygeplejersker, som går i strejke fra den 10. august, er det en udvidelse, der ”vil gøre ondt”, skriver Dansk Sygeplejeråds formand, Grete Christensen i et tweet.

quote

Al den kirurgi, der er planlagt, bliver nu berørt i hele Syddanmark – stort og småt. Men det er klart, at hvis det er kræft eller sådan noget, så bliver det ikke berørt.

John Christiansen, kredsformand i Kreds Syddanmark, Dansk Sygeplejeråd

- Den samlede fortælling handler om, at vi nu stort set har lukket al planlagt kirurgi i hele Syddanmark. Vi har lukket de steder, hvor man laver operationer og bedøver, fortæller John Christiansen, som er kredsformand i Kreds Syddanmark, Dansk Sygeplejeråd.

- Al den kirurgi, der er planlagt, bliver nu berørt i hele Syddanmark – stort og småt. Men det er klart, at hvis det er kræft eller sådan noget, så bliver det ikke berørt, siger John Christiansen.

Nu strammer vi til

- Nogle afdelinger kan allerede være berørt med det strejkeudtag, vi allerede har gang i, men nu lukker vi dørene endnu mere i og strammer endnu mere til, og der er ingen, der siger, vi stopper her, siger John Christiansen.

quote

De har jo ikke reageret på det udtag, vi lavede i sidste uge, så nu giver vi det en tur mere, og så må vi se, hvad der sker. Og så strammer vi stille og roligt til.

John Christiansen, kredsformand i Kreds Syddanmark, Dansk Sygeplejeråd

Han slår fast, at målet er at få Danske Regioner og KL ud af busken, så der kommer bevægelse i konflikten.

- De har jo ikke reageret på det udtag, vi lavede i sidste uge, så nu giver vi det en tur mere, og så må vi se, hvad der sker. Og så strammer vi stille og roligt til, siger John Christiansen.

- Det er desværre det eneste, vi kan gøre for at få arbejdsgiverne ud af busken.