To komikere undersøger, hvorfor det er bedre at bo i Jylland end i København

I ny programserie viser komiker og jyde Torben Chris alt det gode ved Jylland frem til sin komikerven Thomas Hartmann, som flyttede til Give sidste år.

I 2019 kiggede komikeren Torben Chris og hans kone Jenny på hinanden. Efter 16 år i København var de trætte af at bo i storbyen og overvejede at flytte med deres to børn.

- Så sagde jeg til Jenny, at det dybest set handlede om, om børnene skulle blive københavnere eller jyder, siger Torben Chris. 

Det gjorde udslaget, og i 2019 flyttede familien til Give, hvor Torben og Jenny begge kommer fra. 

Thomas Hartmann (tv) og Torben Chris (th) foran Gives vartegn Solhjulet. Det blev lavet for at hylde fundet af et 5.000 år gammel skivehjul i Give i 1948, som man mener, er Europas ældste hjul.
Thomas Hartmann (tv) og Torben Chris (th) foran Gives vartegn Solhjulet. Det blev lavet for at hylde fundet af et 5.000 år gammel skivehjul i Give i 1948, som man mener, er Europas ældste hjul.
Foto: Respirator

Sidste år fulgte komiker og vennen Thomas Hartmann så med, da han og hans kone også bosatte sig i Give. Efter at Thomas Hartmann har boet hele sit liv i København. 

- Vi har kendt hinanden i mange år og arbejdet sammen på flere shows. Og så lokkede jeg Thomas til Give, siger Torben Chris. 

Men hvordan skal den inkarnerede københavnersnude Thomas Hartmann opleve det, som er fedt at lave i Jylland? Det kan bonderøven Torben Chris vise ham.

Det projekt følger TV SYD i en ny serie, der har premiere lørdag aften klokken 19.30 på TV SYD. I programmet skal Torben og Thomas blandt andet til ringridning, prøve grænsehandel af, blive optaget i en knallertklub og komme uanmeldt på besøg. 

Du kan også se alle afsnit af 'Jysk for begyndere' lige her på TV SYD PLAY - det er helt gratis. 

Fra øst til vest

Det gav lidt sig selv for 44-årige Torben Chris, at han skulle flytte til Give. 

Han voksede op i byen med 4.500 indbyggere og havde stadig gamle venner dér. Derudover har han i årevis brugt sin Facebook-side til at fortælle vittigheder om forskellen på jyder og københavnere.

Men for 52-årige Thomas Hartmann var det anderledes. Han har boet hele sit liv i København. Han havde længe talt med sin kone om at flytte fra storbyen. At Give så også skulle være hjemby for Thomas Hartmann og familien, var ikke lige så naturligt, som det var for Torben Chris.

- Vi tænkte på, at vi kunne få flere kvadratmeter bolig, og at tempoet i Jylland måske passede os bedre. Vi brugte ikke København så meget mere, så byen var mere til gene. Jeg samler på biler og ville også gerne have en garage til dem, siger Thomas Hartmann. 

Den første maj fik de så nøglerne til deres nye hus i Give. 

Torben Chris og Thomas Hartmann har lavet shows sammen siden 2005 og har optrådt i Afghanistan, Libanon og Kosovo sammen.
Torben Chris og Thomas Hartmann har lavet shows sammen siden 2005 og har optrådt i Afghanistan, Libanon og Kosovo sammen.
Foto: Respirator

- Jeg elsker hvert sekund af det. Det er fantastisk, at jeg kan gå ud af min dør og være i en skov efter et halvt minut. Det kører bare i et lavere gear her, hvor der ikke er så mange mennesker, siger Thomas Hartmann. 

Og netop det med at komme ned i gear, kender Torben Chris til. Da han flyttede, fik han ofte spørgsmålet, om det ville blive nemt at komme ned i gear. 

FEM HURTIGE OM TORBEN OG THOMAS

- Men det er jo aldrig svært at komme ned i gear. Det svære er at blive oppe i gear. Aldrig den anden vej. Det er gået over al forventning med at flytte, siger han. 

Det er også derfor, at de nu har lavet programmet 'Jysk for begyndere' med TV SYD. For de kunne lige så godt have det sjovt og vise andre, hvad det egentlig er, som gør Jylland til noget særligt. 

Tre hurtige om det gode ved Jylland

TV SYD har bedt de to komikere om at komme med tre ting, som de er glade for ved Jylland. 

Torben Chris:

Torben Chris har svært ved at få armene ned over Jylland.
Torben Chris har svært ved at få armene ned over Jylland.
Foto: Respirator
  • Store legepladser hos institutionerne
  • Naturen
  • Høfligheden

- Når man sender ungerne afsted, så bliver de sgu sendt afsted til fest og udfoldelse på de store legepladser. Jeg kan også godt lide at fiske, og det er meget nemmere i Jylland end i København. Folk er også mere servicemindede i Jylland, hvor kassemedarbejderen kigger dig i øjnene, og så kan jeg godt lide, at folk hilser på hinanden på gaden, siger Torben Chris. 

Thomas Hartmann:

Det første, Thomas Hartmann bed mærke i efter skiftet fra København til Give, var, at  udbuddet af takeaway faldt markant.
Det første, Thomas Hartmann bed mærke i efter skiftet fra København til Give, var, at udbuddet af takeaway faldt markant.
Foto: Respirator
  • Naturen
  • Høfligheden
  • Trafikken

- Der findes grønne områder i København, men det hele er anlagt. Jeg kan godt lide, at jeg kan gå i skoven og føle, at jeg er den første til at gå der. Det er rigtig natur. Menneskerne er mere rolige og høflige, og så kan jeg godt lide, at der er mindre trafik. Jeg kører 30.000-40.000 kilometer om året, og så ligger Give bare godt, siger Thomas Hartmann.

'Jysk for begyndere' har premiere lørdag aften og sendes de følgende lørdage. På TV SYD PLAY kan du se alle afsnit, lige når det passer dig.

Youtuberen og komikeren Daniel Hoff bor også i Give, hvor han ligeledes er vokset op. Dengang gjorde han det for at redde sig selv.

TV SYD fulgte Daniel Hoff på rejsen, og du se alle afsnit af programmet 'Hvem er Daniel nu?' på TV SYD PLAY lige her.