Play

Læger anbefalede retspsykiatrisk til demensramt mand uden at have set ham - nu forklarer de

Dele af billedet er skabt med AI. Personen på billedet er ikke den tiltalte. Grafik: Lasse Lund Hansen
Udgivet
Artiklen er mere end 30 dage gammel

Tre læger tæt på demensramt mand anbefalede, at han blev placeret på et demensplejehjem. Retslægerådet anbefalede i stedet psykiatrisk afdeling, og sådan blev dommen.

Skal en demensramt mand, der ikke husker et overfald, der kostede en 99-årig kvinde livet, placeres permanent på en psykiatrisk afdeling?

Nej, mener en række mennesker, som TV SYD har talt med.

Men det var netop dét, Retslægerådet anbefalede i sagen mod manden, og det valgte Retten i Kolding at følge.

Den 29. oktober blev manden kendt skyldig i legemsangreb med døden til følge og idømt anbringelse på en psykiatrisk afdeling.

Vi forstår ikke, hvorfor denne svært demensramte mand skal være på et lukket afsnit på akut psykiatrisk sengeafsnit, hvor vi tydelig kan se, at han bliver negativt påvirket af urolige og til tider voldelige medpatienter

Klaus Müller-Nielsen, cheflæge, psykiatrisk afdeling i Aabenraa

Læger tæt på manden, eksperter i strafferet samt Alzheimerforeningen undrer sig over, at retten valgte at følge Retslægerådet.

Den 75-årige demensramte mand har været varetægtsfængslet i surrogat på en psykiatrisk afdeling siden december 2023.

Patienten har behov for støtte og beskyttelse, forudsigelighed, begrænsnings af stimuli. Dette kan tilbydes på et demensplejehjem

Gyde Dethlefsen, overlæge psykiatrisk afdeling i Aabenraa

Allerede i foråret vurderede tre læger fra psykiatrisk afdeling, at det var forsvarligt at flytte manden til et demensplejehjem, hvilket han ifølge lægerne også ville have bedre af.

Ifølge dem kræver manden ro og afskærmning fra ydre stimuli, hvilket ifølge dem ikke er muligt på en psykiatrisk afdeling.

Han skubbede hende omkuld

Det hele begyndte den 9. december sidste år, da den nu 75-årige mand forvildede sig ind i den 99-årige kvindes lejlighed på deres fælles plejehjem, Kongebrocentret i Christiansfeld.

Manden troede fejlagtigt, at det var hans egen lejlighed. Kvinden bad ham gå ud, og det gjorde manden vred, så han skubbede hende omkuld.

Kvinden brækkede hoften og næsen, og en skulder gik af led, og hun blev samme aften opereret på Kolding Sygehus. Næste morgen fandt en laborant hende død.

Inden sin død nåede den 99-årige kvinde at udtale, at hun ikke mente, at manden skulle tiltales.

Udtalelser fra tre læger

To af de læger, der sendte en fælles udtalelse til anklagemyndigheden, var Klaus Müller-Nielsen, der er cheflæge på psykiatrisk afdeling i Aabenraa og Kim Balsløv, som er overlæge på Psykiatrisk afdeling i Middelfart.

I boksen herunder kan du læse udtalelsen fra Klaus Müller-Nielsen:

Udtalelse fra Klaus Müller-Nielsen

Patienten har diagnosen demens og klinisk er denne demens meget fremskreden. Hans hukommelse er meget svær læderet, han genkender ikke sine børn eller sin kone, selvom konen besøger ham flere gange ugentligt. Konen prøver at indrette patientens stue som en almindelig stue. Hun kommer hver gang med andre ting og sager som fylder stuen. Patienten har god gavn af hjemmestrikkede tæpper, puder, personlige og private ting, billeder af familie og andre genstande således han kan føle sig tryg i genkendelige rammer, men dette er ikke muligt at tilgodese på grund af medpatienter og sikkerhedshensyn i lukket afsnit på psykiatrisk sengeafsnit.

Patienten har ingen forståelse længere, dømmekraften er ikke længere tilstede og desuden kender han efterhånden kun enkelte ord, han kan bruge. Patienten er rolig men fuldstændig passiv både i kontakt og handling, han sidder det meste af tiden i sin stol og kigger ud i luften. Han spiser og drikker det, han får serveret.

Patienten reagerer dog på vores urolige medpatienter i lukket afsnit, som vi kun har mulighed for at have der. Akut dårlige patienter påvirker patienten meget, han bliver irritabel og reagerer med søvnløshed til følge. Vi har naturligvis ikke mulighed for at kunne skærme ham fra disse patienter og det er ej heller muligt at have patienten i åbent regi grundet varetægtsfængslingen og diagnosen. På åbent afsnit vil han blive endnu mere overstimuleret med risiko for irritabilitet.

Vi har ikke mulighed for at tilgodese hans behov for aktivitet og behov for en meningsfuld hverdag da akutte opgaver overskygger disse behov.

Vi forstår ikke hvorfor denne svær dement mand skal være på lukket afsnit på akut psykiatrisk sengeafsnit, hvor vi tydelig kan se, at han bliver negativt påvirket af urolige og til tider voldelige medpatienter. Samtidig opleves patienten rolig og venlig, når der er ro på lukket afsnit.

Kan patienten ikke passes på et plejehjem? Eller i "enkeltmandsprojekt" som Kolding Kommune ellers havde planlagt?

Udtalelsen er skrevet af Klaus Müller-Nielsen, der er cheflæge på psykiatrisk afdeling i Aabenraa i fællesskab med Kim Balsløv, som er overlæge på Psykiatrisk afdeling i Middelfart.

Også overlæge på psykiatrisk afdeling i Aabenraa, Gyde Dethlefsen, sendte en udtalelse. Hendes udtalelse kan du læse i boksen herunder:

Udtalelse fra Gyde Dethlefsen

Han er på intet tidspunkt urolig eller udadreagerende. Han ses ikke omkringvandrende. Han går ikke ind på medpatienternes stuer. Der ses heller ikke symptomer som hallucinationer eller vrangforestillinger.

Herfra vurderes det fuldt forsvarligt, at patienten bor/er i varetægtssurrogat på et passende plejehjem for demente patienter. Patienten har behov for støtte og beskyttelse, forudsigelighed, begrænsnings af stimuli. Dette kan tilbydes på et demensplejehjem. Det vurderes ikke nødvendigt, at patienten er i varetægtssurrogat på et psykiatrisk akutsengeafsnit.

Udtalelsen er skrevet af Gyde Dethlefsen, der er overlæge psykiatrisk afdeling i Aabenraa.

Retslægerådet undersøger ikke selv personer

Men hvordan kan det så være, at Retslægerådet kom frem til at anbefale psykiatrisk afdeling?

Retslægerådet vil ikke kommentere den konkrete sag, men vil gennem Civilstyrelsens presseafdeling gerne uddybe, hvordan rådet arbejder:

- Retslægerådet foretager et selvstændigt lægefagligt skøn på baggrund af de akter, der er forelagt rådet. Retslægerådet undersøger normalt ikke selv personen, som sagen vedrører. Hvis rådet vurderer, at sagen ikke er tilstrækkeligt oplyst, kan rådet bede om yderligere oplysninger til sagen.

Om rådet har gjort dét i sagen om den demensramte mand, vides ikke.

Retslægerådets opgave er at give lægefaglige vurderinger "til offentlige myndigheder i sager om enkeltpersonerne retsforhold". Eksempelvis laver de mentalvurderinger af personer sigtet for drab.

Det bad anklagemyndigheden om i denne sag.

Har højtspecialiserede sagkyndige på sidelinjen

Der er lige nu 11 medlemmer af Retslægerådet med forskellige faglige kundskaber. Der udpeges tre medlemmer til at vurdere en given sag.

Vi er meget bekymrede over, at Retslægerådet på den måde negligerer den lægefaglige indsigt i demenssygdom og den demensfaglige ekspertise

Alzheimerforeningen

- Herudover har Retslægerådet tilknyttet cirka 250 højtspecialiserede lægefaglige sagkyndige. Dette sikrer, at Retslægerådets udtalelser afgives af eksperter med højeste lægefaglige viden og erfaring i de pågældende sagers emneområder, skriver rådet til TV SYD.

De skriver, at det bliver konkret vurderet, hvilken ekspertise de skal besidde for at kunne udtale sig.

Alzheimerforeningen er rystet over forløbet og behandlingen af den demensramte mand, der ikke selv husker noget om hændelsen.

- Vi er meget bekymrede over, at Retslægerådet på den måde negligerer den lægefaglige indsigt i demenssygdom og den demensfaglige ekspertise, skriver foreningen.

Følger næsten altid Retslægerådet

TV SYD har spurgt professor i jura ved Syddansk Universitet, Frederik Waage, om Retslægerådets rolle i sager som denne.

- Retten følger praktisk taget altid Retslægerådet, for dommerne har ikke den lægefaglige indsigt. Rådet har ikke nogen reel magt, og retten har mulighed for at tilsidesætte deres vurderinger. Men realiteten er, at retssystemet næsten altid følger Retslægerådet, siger Frederik Waage, professor ved juridisk institut på Syddansk Universitet.

TV SYD ville gerne have haft svar på, om Retslægerådet har forhørt sig hos andre relevante fagpersoner med demensekspertise i forbindelse med anbefalingen om afsoningen på psykiatrisk afdeling, ligesom der står i Retslægerådsloven §2 stk. 4.

Vi ville også gerne vide, hvorfor man i denne sag ikke har brugt Hanne Gottrup, der også sidder i Retslægerådet, eftersom hun har speciale i demens.

Det har Retslægerådet ikke svaret på.

Desuden vil TV SYD gerne vide, om det er tilstrækkeligt at lave en vurdering af manden alene ud fra papirer uden at have mødt personen selv.

Det har rådet heller ikke svaret på.

Tema

Retssag mod demensramt mand

Marianne opdagede snyd til køreprøver - alligevel kalder hun nye regler for "skod"

Kørelærer Marianne Snitgaard anmeldte en tolk for snyd. Alligevel er hun imod myndighedernes forbud. Foto: Privatfoto
Udgivet

Kørelærer Marianne Snitgaard opdagede en dag, at tolken pegede på sit bryst og undrede sig over, hvad det betød.

Hun har selv anmeldt en tolk for snyd.

Alligevel synes Marianne Snitgaard, at det er for galt, at myndighederne nu har forbudt elever med udenlandsk baggrund at have tolk med til køreprøven.

- Man kunne indføre mere kontrol i stedet for at forbyde tolkene. Jeg synes, de nye regler er skod, siger Marianne Snitgaard, der er kørelærer og medejer af Køreskolen Down Town i Esbjerg.

1. januar trådte reglerne i kraft. De betyder, at teoriprøven og den praktiske prøve nu kun kan gennemføres på dansk, engelsk, færøsk, grønlandsk og så også på tysk i de sønderjyske kommuner.

Vi fik en elev fra Grindsted. Han havde dumpet teoriprøven med 24 fejl i en prøve med 25 spørgsmål, og så bestod han med én fejl hos os

Marianne Snitgaard, kørelærer og medejer af Køreskolen Down Town i Esbjerg

Et af argumenterne for at indføre forbuddet mod at bruge tolk ved prøverne har været at komme snyd til livs, men hverken Transportministeriet eller Færdselsstyrelsen, der har ansvaret for prøverne, har afdækket omfanget.

Færdselsstyrelsen skriver dog til tvSyd, at det i flere konkrete tilfælde, har været nødvendigt at afvise eller bortvise tolke, der har hjulpet elever med køreprøven.

Det er omkring ti år siden, at Marianne Snitgaard fik mistanke om, at en arabisk tolk snød.

De havde samarbejdet med ham gennem 20 år, og en dag da eleverne forberedte sig til en teoriprøve, opdagede hun noget mærkeligt.

- Jeg lagde mærke til, at tolken pegede på sit bryst og undrede mig over det, siger hun.

Marianne Snitgaard fortæller, at det viste sig, at eleverne skulle have en mobiltelefon gemt i bh'en eller ved brystet.

- Og så skulle de have en øresnegl siddende dybt inde i øret. Når der blev pustet i røret i den anden ende, betød det, at de skulle svare ja, forklarer hun.

Vietnamesiske Teen Van Tran bestod teoriprøven før jul, men nu risikerer han, at de 25.000 kroner han indtil videre har brugt på at tage kørekort, er spildt, fordi han ikke kan forstå, hvad der bliver sagt til den praktiske prøve uden en tolk. Foto: Helle Eriksen, tvSyd

Nogle af eleverne fortalte hende, at tolken samarbejdede med en køreskole i København. Tolken tog mellem 5000 og 6000 kroner for at hjælpe eleverne og skulle give halvdelen til dem i København, men så var der også garanti for at bestå, fortæller Marianne Snitgaard.

- Jeg kan huske, vi fik en elev fra Grindsted. Han havde dumpet teoriprøven med 24 fejl i en prøve med 25 spørgsmål, og så bestod han med én fejl hos os, fortæller hun som et eksempel på en af dem, der har fået hjælp af tolken.

Hun anmeldte tolken, og ifølge Marianne Snitgaard blev han bandlyst af politiet, der dengang stod for køreprøverne.

Regler kan koste jobbet

1. oktober 2021 overtog Færdselsstyrelsen ansvaret for prøverne, og det er dem, der har indberettet meldingerne om snyd til ministeriet, som altså er baggrunden for de nye regler.

Reglerne har mødt kritik fra flere steder.

De seneste dage har vi her på tvSyd fortalt om flere eksemler på folk, der kommer i klemme på grund af tolkeforbuddet.

Der er vietnamesiske Teen Van Tran fra Ny Nørup, som har brugt 25.000 kroner på køretimer og teoriprøve, og som nu risikerer, at pengene er spildt, fordi han ikke kan dansk eller engelsk.

Khalid Khalil Zeid (th.) fra Sønderborg er selvstændig maler. Han mangler bare at bestå den praktiske prøve for at få sit kørekort, men han kan ikke dansk eller engelsk nok til at forstå, hvad der bliver sagt. Lige nu kører hans kæreste ham rundt til de opgaver, han har som selvstændig maler. Foto: Alberte Stæhr, tvSyd

Der er Khalid Khalil Zeid fra Sønderborg. Han er selvstændig maler og risikerer at måtte lukke sin virksomhed, fordi han ikke taler dansk eller engelsk nok til at bestå den praktiske prøve.

Han bliver lige nu bliver kørt rundt til maleopgaverne af sin kæreste, der er på barsel.

Og så er der virksomheden Danepork i Randbøl, som er afhængig af udenlandsk arbejdskraft, og som frygter, at de ansatte rejser hjem, fordi de ikke kan få kørekort, og der er køreskoler, der risikerer at miste over halvdelen af deres kunder på grund af de nye regler.

På slagteriet Danepork i Randbøl mellem Vejle og Billund har flere end to tredjedele af de ansatte udenlandsk baggrund. Han er træt af, at de nye regler spænder ben for, at flere af hans ansatte kan få svært ved at komme på arbejde, fordi de ikke kan få kørekort. Foto: Helle Eriksen, tvSyd

I Esbjerg så Marianne Snitgaard gerne, at man gik en helt anden vej end at forbyde tolkene.

- Hvis Færdselsstyrelsen havde et fast tolkekorps, som var godkendt, så kunne de lave kontroller ved prøverne, siger hun.

tvSyd har ad to omgange bedt transportminister Thomas Danielsen (V) om en kommentar til sagen.

I sidste uge havde han ikke mulighed for at stille op til interview, og fredag har han via sine pressefolk afvist at stille op til interview om sagen.

Simon Kjær stopper karrieren

Simon Kjær stoppede i sommers på landsholdet. Nu stopper han karrieren helt. Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Af Rasmus Lomholt Leth og Joachim Glenthøj & Jesper Amter
Udgivet
I samarbejde med TV 2 Sport

Midtstopperen fra Lund ved Horsens spillede senest en fodboldkamp i juni.

Simon Kjær lægger fodboldstøvlerne på hylden. Det fortæller han til TV 2 Sport.

- Nu var egentlig det rigtige tidspunkt til at få lukket det kapitel, siger Simon Kjær i et stort TV 2 Play-interview, der udkommer fredag.

De seneste måneder har Simon Kjær brugt masser af tid med familien og fået ro på i den nye tilværelse, efter kontrakten med AC Milan udløb i sommer, og hvor han efterfølgende stoppede på landsholdet.

Nu siger han så farvel til professionel fodbold.

- Det er jo ikke en beslutning, jeg har taget efter sommeren, men en jeg har gået og tænkt over året inden EM, fortæller 35-årige Kjær.

Det blev blandt andet til 132 kampe i landsholdstrøjen for Simon Kjær- Foto: Atypisk støtte til Danmark gemmer på herlig historie

Faktisk begyndte tankerne at boble allerede i efteråret 2023.

- Dér kunne jeg godt se, at min tid i Milan måske var ved at være slut. Hvad skulle der så ske?

Jeg har ikke haft noget behov overhovedet for at melde noget ud for nogen andre end mig selv

Simon Kjær

Herfra var der mange komponenter, der spillede ind på fremtiden. Børnene, familien. Retningen på landsholdet og i AC Milan – drømmeklubben.

- Det var mange ting, der gjorde, at efter EM var det ligesom sådan: Lad os se, hvad der kommer, men hvis der ikke kommer det rigtige for først og fremmest min familie og så det sportslige, er det nu. Jeg fortryder ikke noget. Jeg mangler ikke noget i den forstand.

Kunne ikke have fået en bedre afslutning

Simon Kjær spillede sin sidste kamp, da Danmark mødte Norge i en venskabskamp inden sommerens EM-slutrunde, hvor Kjær kom på banen i anden halvleg.

Forsvarsgeneralen har stået uden arbejdsgiver, siden han brød med AC Milan i sommer.

Udadtil har der været stille omkring Simon Kjær og hans fremtid.

Simon Kjærs blå blog

Født: 26. marts 1989 (35 år)

Position: Forsvar (centerback)

Fod: Højrebenet

Klubkarriere:

  • AC Milan (2020-2024) – vandt det italienske mesterskab i 2022

  • Atalanta BC, leje (2019-2020)

  • Sevilla FC (2017-2019)

  • Fenerbache AS (2015-2017)

  • OSC Lille (2013-2015)

  • VfL Wolfsburg (2012-2013)

  • AS Roma (2011-2012)

  • VfL Wolsburg (2010-2011)

  • US Cittá di Palermo (2008-2010)

  • FC Midtjylland (2006-2008)

Danmarks landshold:

  • 132 kampe, fem mål (fra 2009 til 2024)

  • Næstflest landskampe for fodboldherrerne

  • Seks slutrunder (VM i 2010, EM i 2012, VM i 2018, EM i 2021, VM i 2022 og EM i 2024)

Ærgrer det dig, at beslutningen først kommer ud nu her efter et halvt år, hvor folk har tænkt, om han kommer tilbage? At det slutter på den her måde – med al respekt?

- Overhovedet ikke, overhovedet ikke. I mit hoved lå min afslutning i Milan. Jeg vidste godt, at derfra og til at finde noget andet var jeg så langt i mine tanker og processen i mit hoved, at jeg kunne ikke have fået en bedre afslutning. Den afslutning, jeg fik på San Siro – og den oplevelse … Der vidste jeg godt, at det var min afslutning.

- Jeg har ikke haft noget behov overhovedet for at melde noget ud for nogen andre end mig selv. Der hviler jeg nok i mig selv. Hvis jeg kigger tilbage, kunne jeg sagtens have gjort det endnu større og lavet et endnu større stop efter Milan. Men det har jeg ikke nogen form for behov for. Det er også derfor, vi sidder her i januar – fordi det var ikke vigtigt for mig, at jeg fik en stor afsked på den måde, fortæller Simon Kjær til TV 2 Sport.

Simon Kjær spillede senest på klubplan 25. maj mod Salernitana.

På det danske landshold spillede han fra 2009 til 2024 og nåede 132 kampe – næstflest af alle for fodboldherrerne nogensinde. Han blev anfører for Danmark i 2016.

Brug vores app og få de vigtigste nyheder fra Syd- og Sønderjylland lige ved hånden.

Dit digitale aftryk

Vi indsamler information for at huske indstillinger, forbedre sikkerheden, analysere statistik samt og vise dig funktioner til sociale medier. Vi sporer dig ikke systematisk på vores hjemmeside eller på tværs af andre hjemmesider og apps. Du kan altid tilbagetrække eller ændre dit samtykke, ved at klikke på ”Opdater dit cookietilsagn her” i bunden af siden. Klik på detaljer, hvis du vil vide mere om brugen af cookies.

Du kan altid ændre dine præferencer senere.

Her kan du finde en oversigt over hvilke cookies vi potentielt sætter.
Du kan se flere detaljer om vores cookies her

Statistikcookies

Statistikcookies hjælper os med at forstå, hvordan vores hjemmeside bliver brugt, så vi kan forbedre den. Vi forsøger at minimere brugen af eksterne tjenester og sikrer, at dine data anonymiseres så vidt muligt.

Navn Udbyder
Chartbeat
_cbt Chartbeat
_cb Chartbeat
_cb Chartbeat
_cb Chartbeat
_cb_expires Chartbeat
_cb_svref Chartbeat
_cb_svref Chartbeat
_cb_svref_expires Chartbeat
_cbt Chartbeat
Chartbeat
_chartbeat2 Chartbeat
_chartbeat2 Chartbeat
_chartbeat2_expires Chartbeat
_chartbeat4 Chartbeat
_chartbeat4 Chartbeat
_chartbeat4_expires Chartbeat
_v__cb_cp Chartbeat
_v__cb_cp Chartbeat
_v__cb_cp_expires Chartbeat
_v__chartbeat3 Chartbeat
_v__chartbeat3 Chartbeat
_v__chartbeat3_expires Chartbeat
ebx_webtag_ Echobox
userId tvsyd.dk

Funktionelle cookies

Funktionelle cookies giver os mulighed for at huske dine præferencer og forbedre din brugeroplevelse. Disse cookies er ikke strengt nødvendige, men de gør din oplevelse mere personlig og problemfri.

Navn Udbyder
csrftoken instagram.com
bcookie LinkedIn
bscookie LinkedIn
csrftoken instagram.com
JSESSIONID LinkedIn
jwplayer.bandwidthEstimate tvsyd.dk
jwplayerLocalId tvsyd.dk
lang LinkedIn
lang LinkedIn
LAST_RESULT_ENTRY_KEY YouTube
LAST_RESULT_ENTRY_KEY youtube.com
li_gc LinkedIn
lidc LinkedIn
tableau_locale public.tableau.com
tableau_public_negotiated_locale public.tableau.com

Ikke tildelte cookies

Disse cookies er endnu ikke blevet kategoriseret. Vi arbejder på at identificere deres formål og sikre, at de respekterer dine privatlivsindstillinger.

Navn Udbyder
_clsk tvsyd.dk
pusherTransportTLS no-domain
sentryReplaySession no-domain
tv_syd_session tvsyd.dk

Nødvendige cookies

Disse cookies er essentielle for at vores hjemmeside fungerer korrekt. De sikrer grundlæggende funktioner. Uden disse cookies ville siden ikke kunne fungere optimalt.

Navn Udbyder
app_banner_enabled tvsyd.dk
breaking tvsyd.dk
breaking_banner_dismissed tvsyd.dk
CookieConsent tvsyd.dk
frequencyCategoryV2 tvsyd.dk
recencyCategoryV2 tvsyd.dk
recencyCategoryV2 tvsyd.dk
recencyLastVisitV2 tvsyd.dk
tv2reg_cookie_consent tvsyd.dk
visitedPagesV2 tvsyd.dk
visitHistoryFrequencyV2 tvsyd.dk
XSRF-TOKEN tvsyd.dk

Præference-cookies

Præference-cookies husker dine valg, så vi kan tilpasse hjemmesiden efter dine behov. Disse cookies sikrer, at du får en mere personlig oplevelse ved hvert besøg.

Navn Udbyder
NID Google

Markedsføringscookies

Vi anvender ikke selv markedsføringscookies, men vi har valgt at kategorisere en række cookies, som eksterne partnere sætter, som netop markedsføringscookies for at gøre dig som bruger opmærksomme på dem. Vi anvender kun eksternt indhold når det er vores vurdering, at det løfter kvaliteten af vores journalistik eller at det er bydende nødvendigt.

Navn Udbyder
remote_sid youtube.com
sp_landing spotify.com
sp_t spotify.com
TESTCOOKIESENABLED youtube.com
VISITOR_INFO1_LIVE youtube.com
VISITOR_PRIVACY_METADATA youtube.com
YSC youtube.com