Hun smed 43 kilo og fik sit liv tilbage: Søndag deltog hun i Royal Run

Pia Johansen har smidt 43 kilo på to år, og det har givet hende et helt nyt liv. Nu drømmer hun om at kunne løbe 10 kilometer, og derfor deltog hun i Royal Run i Sønderborg, som er et vigtigt skridt på rejsen mod målet.

47-årige Pia Johansen har gjort noget, som de fleste drømmer om, men som de færreste formår.

På to år har hun tabt sig 43 kilo, og det har givet hende et helt nyt liv.

- Jeg er blevet et nyt menneske, og jeg har også fået et bedre og sundere liv. Det betyder også, at jeg har fået mere selvtillid og mange flere venner, end jeg havde før. Jeg tænker ikke længere på min fortid, den har jeg lagt bag mig, siger hun.

Når Pia fra Dybbøl tænker tilbage på sit liv for blot få år siden, lægger hun ikke fingre imellem.

- Jeg vil rent ud sagt sige, at mit liv var helt ad helvede til. Jeg var kraftig, deprimeret og trøstespiste hele tiden. Jeg kunne for eksempel finde på at tage tre portioner mad om aftenen, siger hun og fortsætter.

quote

Jeg er bare mega stolt. Når jeg bare tænker på det, bliver jeg helt rørt.

Pia Johansen

- Jeg kunne ingenting. Jeg var forpustet hele tiden. Min mand og jeg boede på anden sal, og jeg kunne ikke en gang gå op ad trapperne. Jeg var nødt til at holde en pause ved hver etage, og når jeg så endelig kom op, kunne jeg ikke trække vejret.

Pia lider af astma, og derfor var hendes størrelse og kost ikke ligefrem noget, som hjalp hende, når hun af naturlige årsager ville blive stakåndet. Derfor besluttede hun sig i maj 2019 at gøre en ende på sin livsstil.

Medaljen som Pia fik for at deltage i Royal Run.
Medaljen som Pia fik for at deltage i Royal Run.
Foto: Sebastian Würtz Bonde, TV Syd

Fedmeoperation har hjulpet på vægttabet

Derfor opsøgte Pia Johansen sin læge for at høre, om der var muligt at få en fedmeoperation.

Hun fik at vide, at hun kunne komme i betragtning, hvis hun smed 16 af sine 130 kilo. Det formåede Pia, og derfor fik hun en såkaldt gastric sleeve-operation. En operation, hvor man formindsker mavesækken for at blive hurtigere mæt. Dermed bliver maven til et smalt rør, hvor omkring 75 procent af maven fjernes.

Selvom operationen har været en stor hjælp for Pia i hendes bestræbelser på at tabe sig, så har det ikke altid været lige sjovt at være på kur.

- Jeg har været igennem hele følelsesregisteret. Jeg har været sur, glad, deprimeret og stresset. Jeg har været hele vejen rundt, siger hun.

Royal Run har været et mål

En fedmeoperation har dog langt fra været den eneste årsag til, at Pia er lykkes med at vinke farvel til de 43 kilo.

Motion har spillet en væsentlig rolle, og derfor er hun også begyndt at motionere langt mere, end hun tidligere har gjort.

Derfor blev hun inviteret til at deltage i Royal Run af sin søster, men eftersom løbet i Sønderborg blev aflyst på grund af coronaen, trak søsteren sig også fra sit tilbud.

- Min storesøster spurgte sidste år, om vi ikke skulle gå one mile i Sønderborg, men da det blev aflyst, hoppede hun også fra. Da tilmelding så åbnede til i år, besluttede jeg mig for, at one mile ikke var nok til mig. Så jeg tog fem kilometer i stedet for, siger Pia.

Søndag kom så dagen, hvor fem kilometeren i Sønderborg løb af stablen, og det var en fokuseret Pia, der stod klar ved startlinjen.

Glæden over at gennemføre Royal Run er ikke til at tage fejl af.
Glæden over at gennemføre Royal Run er ikke til at tage fejl af.
Foto: Sebastian Würtz Bonde, TV Syd

- Jeg skulle bare gennemføre. Om det så betød, at jeg vil få ondt i ryggen eller andre steder, var ligegyldigt, for jeg skulle bare igennem. Hvor jeg får den gejst fra ved jeg ikke helt, men jeg tror, det er fordi, at jeg havde nogle at følges med. Vi kunne jo støtte hinanden undervejs, siger hun.

Selve løbet gik godt, og Pia var forskånet for de store kriser og udfordringer undervejs. Derfor var det også en følelsesladet Pia, som TV SYD mødte efter medaljeoverrækkelsen.

- Jeg er bare mega stolt. Når jeg bare tænker på det, bliver jeg helt rørt. Det kunne jeg altså ikke for to år siden - det er helt sikkert, siger en storsmilende Pia Johansen.

Har fået smag på mere

Med et godt resultat i Sønderborg søndag eftermiddag ser Pia fortrøstningsfuldt mod fremtiden. Det helt store mål er at komme igennem en 10 kilometer i løb.

Derfor var fem kilometer i gang også et vigtigt skridt på vejen.

Det er dog ikke kun drømmen om at løbe 10 kilometer, der driver Pia. Det gør et yderligere vægttab også.

- Jeg vil gerne tabe mig endnu mere. Jeg vil gerne ned på 75 kilo, og det mangler jeg 14 kilo for at ramme, siger hun.

Se eller gense højdepunkterne fra Royal Run i Sønderborg lige her.