Neongule veste samlede skrald ind til Royal Run

Der lå ikke meget affald i Sønderborgs gader i forbindelse med Royal Run. Det kan kommunen takke løberne og Folkebevægelsen mod affald i naturen for.

I det blå menneskehav er de nemme at få øje på. 

Med deres neongule veste og store skraldeposer har Folkebevægelsen mod affald i naturen søndag holdt Sønderborgs gader til Royal Run rene. 

De blev spurgt af Sønderborgs Kommune, om de ville varetage opgaven, og uden at tøve svarede formanden Svend Erik Petersen ja. Grunden var forholdsvis simpel: De vil gerne vise sig frem. 

- Vi er i Sønderborg i dag, da vi gerne vil reklamere for os selv, så folk i byen kan se os, og hvad vi laver. Det, håber vi på, kan gøre, at folk ikke smider affald i naturen, siger han. 

Både børn og voksne er velkommen i foreningen.
Både børn og voksne er velkommen i foreningen.
Foto: Sebastian Würtz Bonde, TV Syd

Folkebevægelsen mod affald i naturen har flere tusinde medlemmer, hvoraf 600 af dem er aktive i Sønderborg Kommune. 45 af dem var søndag klar til at samle affald. De havde til opgave at holde ruterne og gaderne rene, men til Svend Erik Petersens store overraskelse var der ikke meget affald at samle op.

- Vi har gået one mile ruten, og jeg er meget overrasket, for der lå næsten intet skrald. Vi har fået udleveret 800 poser til hele dagen, og vi fyldte knap to poser på den ene tur. Jeg så ikke én løber som smed et stykke affald, og det synes jeg er imponerende, siger han. 

Intet honorar for opgaven

Foreningen har frabedt sig honorar for opgaven, men de må i stedet beholde de affaldsposebeholdere, der benyttes på dagen. Det er beholdere, som gør, at posen altid er åben, og det derfor er nemmere at putte affald ned i posen. 

Udover affaldsposebeholdere har Folkebævelgesen mod affald i naturen også modtaget et sponsorat på 500 veste fra GF forsikring til en værdi af 45.000 kroner. Ifølge daglig leder ved GF Forsikring ved grænsen, Bjarne Thørring, er sponsoratet og Royal Run noget, de gerne ser forsætte.

- GF Fonden har sponsoreret vestene, og de arbejder med trafiksikkerhed. Ved at gøre indsamlerne mere synlige i trafikken er det mere sikkert for dem. Vi har et løbende sponsorat kørende nu, og for os er Royal Run og samarbejdet med foreningen noget, der gerne må forsætte, siger han. 

Det hele startede med hundeluftning

Folkebevægelsen mod affald i naturen har kun eksisteret i tre år, men alligevel har foreningen vokset sig stor. I Facebook-gruppen har foreningen over 2.000 medlemmer, og det er særligt corona, der er skyld i det. Det hele startede dog med folk, som luftede deres hunde. 

- Jeg snakkede med nogle i det område, hvor jeg bor, som alligevel er ude at gå med deres hund. Jeg spurgte dem, nu når de alligevel er ude at gå med deres hund, om de så ikke kunne samle noget affald op imens. Det kunne de jo godt, siger Svend Erik Petersen.

Formanden, Svend Erik Petersen, har selv været med til Royal Run, hvor han var med på One Mile ruten.
Formanden, Svend Erik Petersen, har selv været med til Royal Run, hvor han var med på One Mile ruten.
Foto: Sebastian Würtz Bonde, TV Syd

For Svend Erik Petersen er foreningen en stor drøm, som han har haft i lang tid. Hjemme har han heste, og her oplevede han, hvordan affald kom helt ind på marken. Så tænkte han, at nu skulle det være. 

- Jeg får en personlig glæde ved at se, at vi får en renere natur, siger han.

Selvom foreningens navn lyder som noget, hvor fokusset er at samle affald, så er det ikke deres mission. Deres mission er ifølge Svend Erik Petersen at gøre en forskel.

- Skal man gøre en forskel, så skal man være synlig. Det er ikke vores mission at samle affald, det er bare en af måderne på at få folk til at lade være med at smide det, siger han. 

Se eller gense højdepunkterne fra Royal Run i Sønderborg lige her.