Det var en ulv: Det er nu dokumenteret at en ulv har dræbt 60 får på Løgumkloster-egnen

Det er netop slået fast, at seks ud af syv angreb på får over den seneste måned hos forskellige landmænd omkring Løgumkloster er begået af en eller måske flere ulve.

Den 25-årige fåreavler Henrik Drøhse har netop fået at vide, at de otte får, der blev fundet dræbt eller hårdt sårede den 28. oktober på hans mark ved Ellum, er dræbt af en ulv.

- Det er meget chokerende at få at vide, siger Henrik Drøhse til TV SYD.

Ved ulveangrebet døde fire får, og fire får blev fundet hårdt sårede med struben og eller maven sprættet op, så Henrik Drøhse måtte aflive dyrene på stedet. Ved angrebet forsvandt der yderligere tre får, som aldrig er fundet.

Fredag den 6. november - i sidste uge - oplevede Henrik Drøhse endnu et angreb, hvor han mistede seks af sine får, men endnu ved han ikke, om det er en ulv, der igen har været på spil. 

Hunulv fra Berlin en af angriberne

Over den seneste måned har der været syv angreb på får i området fra Løgumkloster og ned mod den tyske grænse.

Ifølge ulvekonsulent Thomas Iversen Klit fra Naturstyrelsen Vadehavet er de seks angreb helt sikkert begået af en ulv, viser DNA-analyser. Ved angrebene har omkring 60 får mistet livet. Endnu mangler der testsvar fra det syvende angreb hos Henrik Drøhse fredag i sidste uge

- Vi ved, at tre af angrebene er begået af en tæve registreret GW1700F, der kommer fra egnen nord fra Berlin. Vi mangler endnu analyser fra to angreb, som kan fortælle hvilken ulv, det er, og så er der ét tilfælde, hvor det er konstateret, at det ér en ulv, men den kan ikke individbestemmes, forklarer Thomas Iversen.

Fåreavler Henrik Drøhse synes, det er svært at beskytte sine dyr mod ulveangreb.
Fåreavler Henrik Drøhse synes, det er svært at beskytte sine dyr mod ulveangreb.
Foto: Jakob Schjødt-Pedersen, TV SYD

Fåreavler Henrik Drøhse ved endnu, ikke hvilken ulv der angreb hans flok en af de sidste dage i oktober, men han skal nu til at se på, hvordan han kan sikre sine 444 får, som han jævnligt flytter rundt på markerne omkring sin gård:

- Jeg har fået at vide, jeg skal benytte et firtrådet elhegn, da det beskytter bedre mod angreb end det totrådede, jeg bruger lige nu, men det koster mig omkring 50.000 kroner at investere i, så det er en bekostelig affære og besværligt, da fårene flyttes cirka en gang i ugen.

En tysk hunulv og måske flere ulve har dræbt omkring 60 får på Løgumkloster-egnen over den seneste måned.
En tysk hunulv og måske flere ulve har dræbt omkring 60 får på Løgumkloster-egnen over den seneste måned.
Foto: Henrik Drøhse

Ulvekonsulent Thomas Iversen Klit har indberettet ulveangrebene til Miljøstyrelsen:

- Vores opgave er at afgøre, om det er en ulv ved hjælp af en DNA-test, og vi ser også på, hvordan dyrene er angrebet.Når det er konstateret, at det er en ulv, så kan vi bede Miljøstyrelsen om at udbetale erstatning til ejerne af dyrene.

Thomas Iversen Klit regner med, at ulveangrebene på egnen vil ophøre, og at ingen ulv slår sig permanent ned i området:

- Sønderjylland er ikke et område, ulvene foretrækker at bo i, og jeg forventer, den vandrer igennem området. Der er ikke noget, der peger på, den skulle blive der.