trine jepsen still sum redigeret schackenborg 211220

Forældrene ville have hun skulle tage en uddannelse - Nu er tidligere popstjerne direktør

Trine Jepsen startede sin voksne tilværelse som popstjerne. I dag har hun skiftet mikrofonen ud med direktørstolen på Schackenborg Slot.

Siden artiklen blev udgivet i 2020, er Trine Jepsen fratrådt stillingen som direktør for Schackenborg Fonden.

Du husker hende måske som vinderen fra Melodi Grand Prix i 1999. Eller også husker du hende som medlem af popgruppen EyeQ, der vandt tv-programmet Popstars på TV 2 i 2001.

Men meget er sket siden for Trine Jepsen, der stammer fra Holsted.

Hun har byttet tilværelsen som sangerinde ud med direktørstolen. Nu står hun i spidsen for Schackenborg Fonden som direktør.

Hendes opgave: at åbne prins Joachims tidligere hjem for offentligheden og gøre det til et kulturelt samlingspunkt med koncerter, foredrag og lignende. Kulturen skal økonomisk være en lige så bærende del som landbruget.

quote

Det med at formidle historier, det har jeg gjort gennem hele mit arbejdsliv. Nu gør jeg det bare på en ny måde.

Trine Jepsen, direktør, Schackenborg Fonden

Du kan i øjeblikket opleve Trine Jepsens arbejde i serien ’Schackenborg’, der sendes hver lørdag klokken 19.30 på TV SYD.

Faktisk er koblingen mellem popstjerne og direktør ikke så kuriøs, som den ved første øjekast måske kan se ud.

- Det med at formidle historier, det har jeg gjort gennem hele mit arbejdsliv. Nu gør jeg det bare på en ny måde, siger Trine Jepsen, der som barn drømte om at blive sangerinde.

Nu har hun med en karakteristisk ihærdighed og optimisme påtaget sig direktøropgaven på det gamle slot i Møgeltønder.

Men hvor stammer det gåpåmod fra? Svaret skal sandsynligvis findes i hendes opvækst og hendes tid på de skrå brædder. Mere om det senere.

Fakta om Schackenborg Slot

  • I mere end 300 år fra 1661 til 1978 var Schackenborg ejet af slægten Schack.
  • Prins Joachim fik som niårig overdraget slottet i 1978 af det barnløse grevepar Hans Schack den 6. og Karin Grete Olsen.
  • Da prins Joachim og prinsesse Alexandra blev gift i 1995, fik de en folkegave på 13 mio. kroner, der var øremærket til at renovere Schackenborg Slot.
  • Prins Joachim solgte i 2014 Schackenborg Slot for 100 millioner kroner til Schackenborg Fonden, der nu driver slottet og det tilhørende landbrug.
  • Til Schackenborg hører knap 900 hektar jord.
  • I dag bruger prins Joachim, prinsesse Marie og deres børn stadig sydfløjen af slottet som deres hjem, når de er i Møgeltønder.

10 meter-vippen

Trine Jepsen er født og opvokset i Holsted mellem Esbjerg og Vejen med forældre, der havde en radio- og tv-butik. Ifølge Trine selv var det et hjem med borgerlige værdier, hvor det var vigtigt at tage en fornuftig uddannelse.

- Jeg er opvokset med livrem og seler. Man skulle have en uddannelse og være fornuftig. Men et eller andet sted tror jeg, at mine forældre ret tidligt opdagede, at jeg var eventyrlysten.

quote

Det er klassisk mig at springe ud fra 10 meter-vippen uden at have undersøgt, om der er vand i bassinet.

Trine Jepsen, direktør, Schackenborg Fonden

Så da Trine en dag kom hjem og sagde, at hun gerne ville være sanger, sagde forældre ifølge Trine: ”Ja, det er også fint, at du gerne vil synge. Men hvad vil du gerne arbejde med?”.

Men da sangkarrieren i de sidste teenageår begyndte at tage mere og mere fart, kunne forældrene godt se, at det måske kunne være en levevej for deres datter.

Blå bog

  • 43 år
  • Født og opvokset i Holsted mellem Esbjerg og Vejen
  • Bor på Schackenborg og i Midtjylland
  • Diplomuddannelse i ledelse, kunst og kultur fra Den Danske Scenekunstskole
  • Direktør for Fonden Nørre Vosborg 2015-2019
  • Afdelingsleder i Dansk Talentakademi, Holstebro, 2011-2016
  • Vandt sammen med Michael Teschl Melodi Grand Prix i 1999 med sangen ’Denne gang’
  • Deltog i Melodi Grand Prix igen i 2009 med sangen ’I’ll Never Fall In Love Again’
  • Medlem af popgruppen EyeQ, der vandt Popstars i 2001

Så selvom forældrenes snak om fornuft lå i baghovedet på Trine, var det svært at påvirke hende, når først hun havde sat sig noget for.

- Det er klassisk mig at springe ud fra 10 meter-vippen uden at have undersøgt, om der er vand i bassinet. Jeg er ikke bange for at kaste mig derud, hvor jeg ikke kan bunde. Det er ikke fordi, jeg ikke laver fejl, jeg bliver bare ikke væltet af det.

Fra udøvende sanger til leder

Trines målrettethed gav pote, og i 1999 vandt hun Melodi Grand Prix med sangen ’Denne gang’. Derefter blev hun del af popgruppen EyeQ, der vandt tv-programmet Popstars på TV 2 i 2001.

Men den eksponering, som popstjerne-livet efterhånden gav hende, havde også sine bagsider.

Trine Jepsen sammen med Michael Teschl, som hun vandt Melodi Grand Prix med i 1999. Her er de fotograferet i Jerusalem til generalprøven på Det Europæiske Melodi Grand Prix.
Trine Jepsen sammen med Michael Teschl, som hun vandt Melodi Grand Prix med i 1999. Her er de fotograferet i Jerusalem til generalprøven på Det Europæiske Melodi Grand Prix.
Foto: Bax Lindhardt/Ritzau Scanpix

Selv bruger hun ord som ”mediecirkus” og ”maskine”, når hun skal forklare tiden efter Popstars, der gjorde EyeQ-pigerne til fast inventar i de kulørte blade.

- Når man bliver så hårdt pumpet frem i medierne, så er risikoen, at publikum rammer et mætningspunkt. Det samme gjorde vi selv.

Så efter to album og to turnéer kastede sydvestjyden sig i stedet over musicalgenren, hvor mediebevågenheden var mindre. Skiftet skulle også vise sig at blive hendes vej ind i et lederjob.

Trine Jepsen har også medvirket i en lang række musicals. Her i hovedrollen som Eva Peron i musicalen Evita på Musikteatret i Holstebro i 2012.
Trine Jepsen har også medvirket i en lang række musicals. Her i hovedrollen som Eva Peron i musicalen Evita på Musikteatret i Holstebro i 2012.
Foto: Johan Gadegaard/Midtjyske Medier/Ritzau Scanpix

For efter at have spillet med i musicals i blandt andet Holstebro og Herning fik hun i 2011 jobbet som afdelingschef for Musical- og Teaterlinjen på musicalskolen Dansk Talentakademi i Holstebro.

Et job der i 2015 ledte til, at hun blev direktør for Fonden Nørre Vosborg, der driver herregården af samme navn i Nordvestjylland.

Dermed var kimen til jobbet som direktør for Schackenborg også lagt.

- En af mine styrker er, at jeg i kraft af min fortid kan iscenesætte og formidle ting, som man også kan drive forretning på.

Vil åbne slottet og tjene penge

I godt et år har Trine Jepsen været direktør for Schackenborg Fonden, og hun husker tydeligt, første gang hun satte fødderne på brostenene foran slottet, der har rødder tilbage til 1200-tallet.

- Det glemmer jeg aldrig, og jeg bliver aldrig træt af at gå ud ad min dør på Porthuset, hvor slottet er det første, jeg ser. Når man sidder i mit job, så er det med en vis portion ærefrygt og en kæmpe portion respekt. Samtidig en energi og et gåpåmod til at ville flytte noget.

Trine Jepsen har ikke langt til arbejde. Hun har nemlig en lejlighed i porthuset, der ligger i forbindelse med Schackenborg. Det er den ældste bygning på Schackenborg.
Trine Jepsen har ikke langt til arbejde. Hun har nemlig en lejlighed i porthuset, der ligger i forbindelse med Schackenborg. Det er den ældste bygning på Schackenborg.
Foto: Visit Rømø og Tønder

Men hvad er det så, den 43-årige direktør vil flytte på?

- Jeg har en meget stor respekt omkring den kulturarv, som Schackenborg repræsenterer. Men jeg kommer også med et ønske om at udfordre de rammer og tilgængeliggøre dem. Jeg har en kæphest med, at hvis mine børn skal lære at sætte pris på vores kulturarv, så skal vi tilgængeliggøre det. Så kan det ikke nytte noget, at man skal stå og kigge på tingene gennem glas, hvor man ikke må røre ved noget.

Godt nok har slottet et godt stykke tid været åbent for offentligheden, der har kunnet booke guidede rundture og nu også kan komme til foredrag og koncerter på slottet. Men målet er, at det skal åbnes endnu mere, så historierne om Schackenborg kan blive endnu mere tilgængelige.

Ønsket om at åbne slottet sker samtidig ud fra en opfattelse af, at fonden ikke alene kan tjene penge på landbruget. Trine Jepsen lægger derfor heller ikke skjul på, at hun er sat i direktørstolen for at gøre en forretning ud af Schackenborg.

- Der er meget mere potentiale end det, der er forløst indtil nu. Landbruget er en kæmpe del af Schackenborgs dna, og det skal det også fremadrettet være. Men nu kommer vi til at stå på to ben i stedet for ét – landbrug og oplevelsesøkonomi. Det er ikke fondens formål at lave store overskud, men vi skal sikre bygningerne for fremtiden, og det kræver mange penge.

Hun fremhæver, at kommercialiseringen af slottet kommer til at ske med respekt for slottets arv og lokalområdet, der også kommer til at nyde gavn af arbejdet.

Artiklen fortsætter under tidslinjen.

Musik i blodet

Tilværelsen som udøvende musiker er lagt helt på hylden. I hvert fald udadtil. For det er alligevel ikke så nemt at lægge den indre musiker fra sig. Så sommetider sætter hun sig ved flyglet i riddersalen på slottet og synger - vel at mærke, når hun er alene.

- Jeg vil altid have musikken med mig. Det ligger som en del af mit DNA, og det kommer aldrig til at forsvinde. Men hvis jeg spiller eller synger nu, er det kun for hyggens skyld.

De mange år som popmusiker og siden musicalskuespiller har lært Trine Jepsen en masse, som hun ikke ville have været foruden. Ikke mindst fordi det også var det, der i sidste ende førte hende til Schackenborg.

Om Trine Jepsens erfaring i kulturlivet kommer til at hjælpe hende i arbejdet på Schackenborg vil vise sig. For nylig har fonden overtaget Schackenborg Slotskro, og inden længe vil der åbne en café på slottet, og så er det meningen, at der for alvor bliver åbnet for offentligheden. Hvis pandemien vel at mærke tillader det.

Se med hver lørdag klokken 19.30 på TV SYD, hvor vi viser serien 'Schackenborg'.