TV der bevæger dig

Hård kritik: Vejle sjusker med borgernes cpr-numre

Datatilsynet kritiserer Vejle i sine hårdeste vendinger for at sjuske med borgernes personfølsomme oplysninger. Også Horsens og Vejen får kritik.

Borgmester Arne Sigtenbjerggaards kommune får den hårdeste kritik af Datatilsynet.

Vejle Kommune sjusker med sine borgers helt personlige oplysninger i en sådan grad, at kommunen i en ny rapport modtager den skarpeste grad af kritik fra Datatilsynet. Også Horsens og Vejen kommuner får kritik af tilsynet, men i den mildeste grad.

Mens tilsynet kalder det beklageligt, at de to kommuner i begrænset omfang ikke overholder persondatalovens regler om sikkerhed, så betegner Datatilsynet Vejles overtrædelse af lovens sikkerhedsregler som meget kritisabelt, hvilket er den hårdteste kategori af kritik fra tilsynet.

Datatilsynet konstaterer, at Vejle har ”meget omfattende mangler i efterlevelsen af persondataloven på de områder, som var omfattet af tilsynet….Datatilsynet har endvidere fundet anledning til at orientere byrådet om de konstaterede brud på persondataloven”.

 

Læs også Sigtenbjerggaard om cpr-sjusk: Vi kan gøre det bedre

Kommunen overholder ikke sikkerhedskravene i persond ataloven, når den udleverer følsomme personlige oplysninger om sine borgere til en eksterne samarbejdspartner, f.eks. private firmaer, som vedligeholder kommunens datasystemer, eller til f.eks. KMD, som udvikler datasystemer.

 

Det vil sige, at Vejle Kommune ikke sikrer, at personfølsomme oplysninger om borgerne ikke går videre til udenforstående. 

 

Det drejer sig om alle typer af personfølsomme oplysninger som f.eks. cpr-nummer, helbredsoplysninger, straffeattest, boligforhold, økonomiske forhold og også andre ikke følsomme oplysninger som f.eks. adresse og e-mail.  

Kontorchef Lena Andersen i Datatilsynet siger til TV SYD, at hun har en kraftig opfordring, ikke alene til Vejle, men til alle danske myndigheder og virksomheder:

- De skal øge deres fokus på databeskyttelsen både hos dem selv og deres leverandører. De krav, som i dag følger af persondataloven, går ikke væk med den nye databeskyttelsesforordning – tværtimod – så det handler om noget endnu mere om, at organisationer, der behandler personoplysninger, skal se at få styr på deres data og deres databehandlere, siger kontorchef Lena Andersen.

I alt 15 kommuner over hele landet modtager kritik i forskellige grader i en ny rapport fra Datatilsynet. Vejle ligger sammen med Langeland, Læsø og Odense i den hårdeste kritikgruppe, mens Vejen og Horsens ligger i den mildeste.

Opdateret, kl. 18.22: TV SYD har forsøgt at få en kommentar fra Vejles borgmester, Arne Sigtenbjerggaard, men det er endnu ikke lykkeds.

Rapporten blev udgivet af Datatilsynet i går. Se den her

Den hårde kritik af Vejle kommune har journalnummer: 2016-623-0062.  Se kritikken her  

Horsens Kommune har journalnummer: 2015-632-0154. Se kritikken her 

Vejen Kommune har journalnummer: 2016-623-0066. Se kritikken her 

Inde på Vejle Rådhus sjusker demed borgernes følesomme oplysninger, fastslår Datatilsynet. Foto: Colourbox

 

Mest sete på tvsyd.dk