110 år gammelt skib bringer nyt liv til brugt tøj

Udgivet

Alle kunne aflevere tøj, de ikke brugte længere, og samtidig få chancen for at få nyt, men brugt, tøj helt gratis.

Det 110 år gamle skib Bonavista lagde tirsdag til i Sønderborg Havn med lasten fuld af genbrugstøj.

Tøjbyttetogt på Bonavista:

Skonnerten Bonavista er bygget i 1914 og sejlede oprindeligt uden motor efter klipfisk på Newfoundland.

I 2000 blev Bonavista købt af staten og blev totalrenoveret imellem 2008 og 2019.

Bonavista er en af de få danske langfartskonnerter og den største tomastede tilbage. Bonavista er ejet af Nationalmuseet.

Det er et samarbejde mellem Nationalmusset og ungdomsskolen i Holbæk - UngHolbæk, som står bag tøjbyttetogtet. Projektet er støttet af Spar Nord Fonden, hvilket har gjort det muligt for 70 unge at tage med helt gratis.

Bonavista er nemlig omdannet til et tøjbyttemarked, hvor formålet er at sætte fokus på forbrug og bæredygtighed.

Tøjbyttetogtet sejler fra havn til havn i fire uger hen over sommeren, og onsdag klokken 13.00 åbnede de dørene for tøjbyttemarkedet, hvor alle kunne aflevere tøj, de ikke længere brugte, for at få nyt, men brugt tøj i bytte.

Fillippa Normann Overgård fik både en sweater, et par bukser og nogle t-shirts med hjem. Foto: Josephine Maria Møller

Og det var der mange, der syntes var en god handel.

- Jeg synes, det er et fedt arrangement, som sætter fokus på genbrugstøj, siger Fillippa Normann Overgård, som bor i Sønderborg.

I forbindelse med tøjbyttemarkedet stod der skilte rundt omkring tøjrækkerne, hvor tøjindustriens belastning på klimaet blandt andet er beskrevet.

Tøjindustrien er en af store klimasyndere:

Med som videnspartner er tænketanken CONCITO. Ifølge en rapport fra tænketanken, offentliggjort i marts 2024, køber danskerne i gennemsnit 40 kilo tekstiler om året.

Ifølge Forbrugerrådet Tænk, viser en undersøgelse fra perioden 2018-2020, at virka 677 tons nyt tøj hvert år bliver smidt ud. Det svarer til cirka 2,7 millioner t-shirts om året.

En rapport fra Nordisk Ministerråd har 80 procent af det tøj, vi smider ud, 80 procent af levetiden tilbage.

Og netop det med klimaet i fokus falder i god smag hos Fillippa Normann Overgård.

- Jeg er meget bevidst om, at tøjindustrien ikke har en sund indflydelse på klimaet. Det er også én af årsagerne til, at jeg synes, arrangementet er fedt, siger Fillippa Normann Overgård og fortsætter:

- Jeg er bare glad for, at andre kan få glæde af det tøj, som jeg ikke længere vil gå med. Samtidig er jeg glad for det tøj, jeg har fundet, som en anden ikke længere ville gå med.

Fillippa Normann Overgård går ofte i genbrugsbutikker og er i færd med at lære at sy sit eget tøj.

Fra havn til havn

Ombord på Nationalmuseets gamle fragtskib er der, udover tøj, 70 klimaengagerede unge. Det er unge fra Holbæk, der sammen med ungdomsskolen Ung Holbæk opstiller tøjstativerne i kategorier samt laver en upcycler-station, hvor man enten kan få syet en ny knap på eller få bukser lavet om til shorts.

-De unge mennesker er så engagerede i projektet og ved også meget om tøjindustrien. De er meget opmærksomme på, at tøjindustrien er en af de største klimasyndere og går derfor meget op i, at tøj får en længere levetid, siger Astrid Ågot Nielsen, der er facilitator og formidler for UngHolbæk.

Astrid Ågot Nielsen håber, at Bonnavista kan sejle igen næste sommer med tøjbytte-konceptet. Foto: Josephine Maria Møller

Tøjbyttetogtet skal i løbet af fire uger forbi 13 danske havne. Sønderborg Havn er den ottende havn, togtet besøger.

- Vi har virkelig fået en god respons fra de havne, vi har været forbi indtil videre, hvilket vi er så glade for, siger Astrid Ågot Nielsen.

Projektet er med klimaet for øje, derfor har de også selv tænkt klimaet ind.

-Vi bruger kun diesel, når vi skal ind og ud af havne. Ellers bruger vi sejl. Derudover er det en vegetarisk tur, så vi har selvfølgelig også tænkt klimaet ind i projektet på den måde, fortæller Astrid Ågot Nielsen og fortsætter:

- Vi håber selvfølgelig også, at folk føler sig inkluderet. Selvom man ikke har noget tøj, man skal af med, så må man jo stadig gerne komme her og tage tøj, man kan bruge. Vi har også oplevet, at en ældre dame kom herned for at donere et jakkesæt fra Prada, som en anden blev helt vildt glad for at kunne tage med hjem uden at betale en krone.

En del af børneopdragelsen

Efterhånden som folk kommer og afleverer tøj, de ikke bruger længere, bliver tøjstativerne fyldt op. Så snart de friske forsyninger er hængt på plads, er der flere henne for at kigge det igennem.

Over 80 millarder kroner planlægges at bruges på ferier:

En undersøgelse fra Norwegian Cruise Line viser, at danskerne planlage at bruge 82 milliarder kroner på ferier i 2023. Det er 3 milliarder kroner mere end 2019.

Alligevel er det ikke alle som har råd til ekstravagante rejser. Nye tal fra Mødrehjælpen viser nemlig, at 1.608 familier i Syd- og Sønderjylland har søgt om økonomisk hjælp til sommerferien. På landsplan drejer det sig om 8.883 familier. Dermed er der mange mennesker i både vores landsdel og på landsplan, der kort og godt ikke har råd til at holde ferie.

Heidi Meldgaard er én af dem, som har været heldig at finde masser af tøj, hun kan bruge.

Heidi er på ferie i Sønderborg med hendes fire børn og hendes søster, og da de hørte om tøjbyttetogtet var der ingen tvivl om, hvad de næste par timer skulle bruges på.

- Jeg går kun i genbrugstøj. Nærmest alt, jeg ejer, er genbrug, fortæller Heidi Meldgaard og fortsætter:

- Det er selvfølgelig økonomisk, men jeg tænker også ofte over den køb-og-smid-væk-kultur, vi har i Danmark, som jeg ikke vil tage del i.

Heidi har lånt sine forældres sommerhus i Sønderborg, hvor hun er afsted med sin søster og hendes fire børn. Foto: Josephine Maria Møller

Genbrug er en fast del af Heidi Meldgaards opdragelse af hendes fire børn.

- De lærer simpelthen, at genbrug er fedt, og at det ikke er noget, man skal skamme sig over. Det er vigtigt for mig, at mine børn lærer, at man ikke nødvendigvis skal have alting nyt, men at ting, der er brugt, kan være lige så gode, siger Heidi Meldgaard.

Bonavista sejler torsdag mod Middelfart, og fredag åbner de for tøjbyttemarkedet i byen.

Storkeungerne har endnu ikke lært at flyve, og det er der en grund til

Video: Søren Pors Grundahl, TV SYD / Storkene.dk
Udgivet

De basker og basker med vingerne i reden i Smedager, alligevel er ingen af de nu omkring ni uger gamle storkeunger lettet endnu.

De fire storkeunger i Smedager ser man i disse dage ofte stå på kanten af reden, mens de basker ihærdigt med vingerne. De øver sig i at flyve.

Du kan hele døgnet følge livet i storkereden her.

De er nu omkring ni uger gamle, og de burde alle have været ude at flyve for første gang, men det har de ikke.

- De har det for godt, tænker jeg, og det kan der være flere årsager til, siger Jesper Leegaard, fra foreningen Storkene.dk

Ifølge storkeeksperten kan det være fordi, at forældrene Thorkild og Connie opfører sig som det, vi i menneskeverdenen kalder for 'curlingforældre'.

- De henter simpelthen for meget mad til dem. Normalt begynder forældrene at komme med mindre og mindre mad til ungerne, for at få dem jaget af reden. Men det er tydeligt, at de ikke er sultne nok til at få lettet rumpen fra reden, siger Jesper Leegaard og fortsætter:

- Det kan være, at forældrene instinktivt ved, at den megen regn og blæst kan være for farlig for dem at tage deres første flyvetur i, så de derfor er fortsat med at fodre dem så godt. Det er ikke noget, vi ved med sikkerhed, men absolut en overvejelse.

De fire uger er tre hanner og en hun. Den ene af hannerne bærer en GPS-sender. I løbet af den kommende uge sætter TV SYD en SMS-afstemning i gang, hvor alle interesserede kan stemme om ungernes navne.

Oprør på ø: Vil rive faldefærdig gård ned, men kommunen siger nej

Foto: Privatfoto
Af Kristian Jakobsen
Udgivet
I samarbejde med TV2 Østjylland

Gården er hærget af vind og vejr, men skal bevares af hensyn til kulturarv og turister, mener kommunen.

Skal en gammel, udtjent gård bevares, eller skal den rives ned og give plads til nyt, tidssvarende byggeri?

Det spørgsmål er samtlige grundejere på Endelave blevet bedt om at forholde sig til ved en nabohøring i foråret.

Maja Schildknecht Hoé og Keld Dam Jensen ejer slægtsgården Bremå, der har været i familien Schildknecht Hoés eje i fire generationer.

Vi kan ikke forsvare, at kvæget kommer derind, fordi vi risikerer, at loftet falder ned

Maja Schildknecht Hoé

Men i dag er gården så nedslidt, at familien gerne vil have lov til at rive det hele ned og bygge et nyt stuehus og en lade.

- Gården er jo så gammel, og spærene og det hele er meget medtaget og væggene selvfølgelig også, fortæller Keld Dam Jensen til TV2 Østjylland.

For farligt for dyrene

Bygningerne har længe været i forfald og henstår i dag i så ringe stand, at familien ikke kan drive deres lille landbrug med otte kreaturer og den jord, der hører til, fra gården.

- Vi kan ikke forsvare, at kvæget kommer derind, fordi vi risikerer, at loftet falder ned, hvis de rammer en bjælke, siger Maja Schildknecht Hoé.

Staldbygningen er ifølge ejerne uforsvarlig at opholde sig i. Foto: Privatfoto

Traktorer og vogne kan heller ikke komme under tag på gården.

- Bygningerne er for lave til, at vi kan få dem ind, da traktorerne er blevet lidt højere med årene. Så vi har faktisk lejet os ind et andet sted på øen, siger Keld Dam Jensen.

De vil gerne samle kreaturer og maskiner på gården, men en renovering bliver for bekostelig.

- Det bliver alt for omkostningstungt. Vi havde et firma ude og kigge på det, og det vil koste rigtig mange penge at lave det gamle i stand, siger Maja Schildknecht Hoé.

Længe lagt ned under storm

Da stormen Otto rasede i februar 2023, gik det hårdt ud over gårdens vestlige længe, der ifølge Keld Dam Jensen gik helt i knæ.

Familien søgte efterfølgende om tilladelse til at rive længen ned, og da den formodede, at det blot var en ekspeditionssag i Horsens Kommune, tog de fat på nedrivningen.

Længen her faldt sammen under stormen. Foto: Privatfoto

- Der har aldrig været noget førhen, hvor man ikke har fået lov til at rive ned. Så vi var helt overbeviste om, at der ikke var noget problem i det, siger Keld Dam Jensen.

Men da kommunens folk opdagede det, trak de i nødbremsen og stoppede nedrivningen. Keld Dam Jensen erkender, at de var for hurtigt ude.

- Der lægger jeg mig fladt ned. Set i bakspejlet kan jeg godt se, at vi skulle have taget fat på dem eller taget nogle billeder af det. Det er selvfølgelig ikke så heldigt, og vi troede, vi ville få en løftet pegefinger, siger Keld Dam Jensen.

Bekymrede for ejendomsretten

Da afgørelsen fra Horsens Kommune kom 17. juni, var det dog lidt mere end en løftet pegefinger fra fastlandet.

Ikke alene fik familien afslag på at rive gården ned. De fik heller ikke godkendt nedrivningen af den ene længe, så den skal genopføres med betydelige omkostninger til følge.

Undervejs er sagen sendt i nabohøring til samtlige grundejere på Endelave. Det har resulteret i 71 svar, hvoraf hovedparten tilkendegiver, at de ikke har noget imod familiens planer om at rive gården ned og bygge nyt.

Da gården heller ikke er fredet, men blot vurderet bevaringsværdig i middel grad og bygget om flere gange, forstår familien ikke kommunens afslag.

Museum: Gård bør bibeholdes

Uddrag af høringssvar fra Horsens Museum:

  • Museet har tidligere udtalt, at en nedrivning ikke kan anbefales ud fra et kulturhistorisk synspunkt, og museet anser gården for at være en vigtig del af øens kultur- og udskiftningshistorie.

  • Museet har tidligere anbefalet, at gårdens oprindelige, firlængede struktur blev bibeholdt.

  • Museet vil desuden gøre opmærksom på, at der i området omkring gården er gjort en del fund fra vikingetid.

  • Gives der tilladelse til nedrivning og genopførelse af bygninger på matriklen, er det museets vurdering, at der ved anlægsarbejder vil kunne påtræffes fortidsminder.

Kilde: Høringssvar i sagen

Afgørelsen, som TV2 Østjylland har set, begrundes blandt andet med, at ejendommen er "beliggende i et værdifuldt kulturmiljø" og at "oplevelsen af gamle huse og gårde samt den meget varierede natur er af afgørende betydning, for at udvikle turismeerhvervet på øen."

- Det, der egentlig bekymrer os mest, er vores ejendomsret i forhold til den måde, de håndterer lokalplanen på. Og så kan vi virkelig også bekymre os for øens fremtid, hvis vi ikke må gøre noget og gøre nogle ting anderledes. Skal det være et uddøende museum herovre, spørger Maja Schildknecht Hoé.

- Vi ligger langt fra alfarvej og langt fra byen for enden af en blind vej, og der er ikke nogen, der kan se det. Vi synes, det er forkert, at vi ikke kan få lov til det her. Det er derfor, vi gør oprør, tilføjer Keld Dam Jensen.

- Folk vil hellere bede om tilgivelse

TV2 Østjylland har spurgt formanden for Plan- og vejudvalget i Horsens Kommune, Martin Ravn (V), hvordan han ser sagen.

Det er ikke første gang, vi er udfordret af, at folk river ned, inden de har fået tilladelse

Martin Ravn, formand for Plan- og vejudvalget, Horsens Kommune

Han forstår godt bekymringen og frustrationen både i den aktuelle sag, men også i forhold til de mange høringssvar.

- Det er fuldt forståeligt, at de mennesker, som bor på Endelave, gerne vil have deres private ejendomsret og tænker, at de gerne vil have lov til at gøre, hvad de vil med deres huse.

- Men der ligger jo bare en lokalplan og en lovgivning og en intention for øen, og det skal vi jo alt andet lige huske at have respekt for. Og så er jeg godt klar over, at vi måske ikke kan tilfredsstille alle i sådan en situation, siger Martin Ravn.

Familien vil ikke poste flere penge i gården og håber nu på at få medhold i Ankestyrelsen. Foto: Privatfoto

Han står dog fast på kommunens beslutning og påpeger, at de i udvalget skal se det hele i et større perspektiv.

- Jeg er rigtig træt af sådan et forløb, for jeg ville ønske, at man satte sig bedre ind i tingene, inden man begynder at rive bygninger ned, uden at have fået tilladelse. Det er ikke første gang, vi er udfordret af, at folk river ned, inden de har fået tilladelse, og så vil man hellere bede om tilgivelse end om tilladelse.

- Man skal huske på, at hvis vi først har givet lov ét sted, danner det præcedens andre steder på øen, siger Martin Ravn.

Har anket afgørelsen

Martin Ravn er dog åben for, at familien kan fremsende en ny ansøgning til et byggeri, hvor man bevarer gårdens oprindelige udtryk.

- Man må sådan set gerne rive ned, hvis man så bygger noget i respekt for byggestilen og i forhold til det kulturarvsmiljø, man ligger i, så det bliver en moderne fortolkning af en firlænget gård. Så det er jo ikke sådan, at vi ikke vil give lov til at rive ned, siger han.

Den løsning er gårdejerne dog ikke interesseret i.

De mener ikke, at kommunen har hjemmel til at forbyde nedrivningen. De har derfor anket kommunens afslag og afventer nu Ankestyrelsens afgørelse.

Dit digitale aftryk

Vi bruger cookies for at gøre din oplevelse bedre. Vi klatter ikke med dine data, og du kan altid trække dit samtykke tilbage. Klik på detaljer, hvis du vil vide mere.

Du kan altid ændre dine præferencer senere.

Her kan du finde en oversigt over hvilke cookies vi potentielt sætter.
Du kan se flere detaljer om vores cookies her

Nødvendig cookies

Navn Udbyder
CookieConsent tvsyd.dk
__whplayCrate tvsyd.dk
__whseenVerticalVideosCrate tvsyd.dk
frequencyCategoryV2 tvsyd.dk
recencyCategoryV2 tvsyd.dk
recencyLastVisitV2 tvsyd.dk
visitHistoryFrequencyV2 tvsyd.dk
visitedPagesV2 tvsyd.dk

Funktionelcookies

Navn Udbyder
JSESSIONID LinkedIn
bcookie LinkedIn
bscookie LinkedIn
csrftoken instagram.com
lang LinkedIn
li_gc LinkedIn
lidc LinkedIn

Markedsføringcookies

Navn Udbyder
LAST_RESULT_ENTRY_KEY YouTube

Præferencercookies

Navn Udbyder
NID Google

Statistikcookies

Navn Udbyder
_cb Chartbeat
_cb Chartbeat
_cb_expires Chartbeat
Chartbeat
_cb_svref Chartbeat
_cb_svref Chartbeat
_cb_svref_expires Chartbeat
_cbt Chartbeat
Chartbeat
_chartbeat2 Chartbeat
_chartbeat2 Chartbeat
_chartbeat2_expires Chartbeat
_chartbeat4 Chartbeat
_chartbeat4 Chartbeat
_chartbeat4_expires Chartbeat
_v__cb_cp Chartbeat
_v__cb_cp Chartbeat
_v__cb_cp_expires Chartbeat
_v__chartbeat3 Chartbeat
_v__chartbeat3 Chartbeat
_v__chartbeat3_expires Chartbeat
ebx_webtag_ Echobox
userId tvsyd.dk

Brugeroplevelsecookies

Navn Udbyder
sp_landing spotify.com
sp_t spotify.com
tableau_locale public.tableau.com
tableau_public_negotiated_locale public.tableau.com