18-års fødselsdag udviklede sig: Nu afholder Rasmus festival for unge

Torsdag middag lød startskuddet til dette års Soleng Festival. For to år siden begyndte idéen bag egentlig som en almindelig 18-års fødselsdagsfejring.

Kolde fadøl, live musik og glade festivaldeltagere. Næsten som en selvfølge er den blanding toppet med dansk sommervejr, når det er bedst - lårfede regnvejrsstråler.

- Jeg ved ikke om jeg skal grine eller græde, men det er festivalvejr, griner Rasmus Madsen, mens regnen siler ned over hans mørkegrønne regnjakke.

Den 20-årige sønderborgenser står bag den store scene på græsarealet ved Alssundgymnasiet Sønderborg. Netop der skal de kommende dages koncerter få festivaldeltagerne til at danse regnen væk og skråle deres lunger tomme for luft, når spirende artister fra hele landet gæster scenen.

Torsdag lød startskuddet til dette års Soleng Festival nemlig.

quote

Vi vil gerne hylde ungdommen og vise folk, hvad ungdommen kan tilbyde.

Rasmus Madsen, 20 år, arrangør, Soleng Festival

18-års fødselsdag

Inden Rasmus Madsen kunne skrive arrangør af en festival på sit CV, skulle han arrangere sin egen 18-års fødselsdagsfest.

- Jeg havde bare inviteret et par venner, og så blev det bare større og større. Til sidst kom der 300 mennesker, og så havde jeg lejet en kampe scene med en masse fede bands, og så var Soleng ligesom i gang, fortæller den unge arrangør.

Historien er dog ikke så enkel.

Rasmus Madsen fyldte 18 år i 2019, og da han havde oprettet en Facebook-begivenhed, hvor flere hundrede havde tilkendegivet sin deltagelse, han havde lejet en udendørsscene og teltplads til 100 mennesker, så kontaktede Sønderborg Kommune ham og fortalte, at den slags arrangementer skal der søges tilladelser til.

Paraplyer og rengtøj var fundet frem, men der blev også søgt ly ved festivalbaren.
Paraplyer og rengtøj var fundet frem, men der blev også søgt ly ved festivalbaren.
Foto: Hans Lausten, TV SYD

Som sagt så gjort. På to måneder formåede den unge mand at stable Soleng Festival på benene, og han kunne fejre sin 18-års fødselsdag.

- Siden da har jeg prøvet at holde den kørende. Møde nogle nye mennesker, opbygge kompetencer, få boostet unges cv’er inden for musik- og eventbranchen, og det vil vi bare gerne hylde her. Vi vil gerne hylde ungdommen og vise folk, hvad ungdommen kan tilbyde, og vi kan stå med noget så stort, siger han. 

Corona-festival

Der er solgt knap 200 billetter til dette års festival, som er den tredje af slagsen. For selvom den første festival ifølge Rasmus Madsen var en vellykket fødselsdagsfejring, så var anden omgang en udfordring.

Coronapandemien gjorde, at statsministeren på et pressemøde i foråret sidste år fortalte, at 2020-sommerens festivaler måtte aflyses.

Det udfordrede den unge sønderborgenser, men festival det blev der.

- Jeg ved ikke helt, hvordan det lykkedes. Det har været en rutsjebane af følelser, fordi der på det ene tidspunkt har været nogle restriktioner, vi skulle forholde os til, og dagen efter nogle nye, så det har været rigtig hårdt, siger han.

Kedde Brock er en af artisterne til dette års Soleng Festival.
Kedde Brock er en af artisterne til dette års Soleng Festival.
Foto: Hans Lausten, TV SYD

Efter utallige møder kom Rasmus Madsen frem til, at der skulle afholdes en virtuel festival med fællessang og online koncerter.

Underskud eller et overskud, der gives væk

Frem til lørdag får dette års festivaldeltagere fornøjelsen af 27 kunstnere, der kommer og optræder, og arrangøren forsikrer, at der er musik for enhver smag.

- Man ansøger om at komme og spille på festivalen. I år har 125 artister fra hele landet ansøgt, og så har vi så valgt kunstnerne derudfra, så vi får alle genre repræsenteret, for der skal være noget til enhver musiksmag. Vi har rock, vi har soul, vi har pop, der kommer også en DJ, så vi støtter alle musikere, vi kan, siger Rasmus Madsen.

Soleng Festival

Han fortæller også at arrangere en festival for unge er ikke noget, han bliver millionær af - tværtimod.

- Jeg tjener ikke nogen penge på festivalen. Hvis det går rigtig godt, så går vi i nul. Sådan tror jeg rigtig mange frivillige foreninger har det. Hvis vi får et overskud, så donerer vi det væk til velgørende formål, der arbejder med børn eller unge her i kommunen, siger den unge festivalarrangør og slutter af med at håbe på endnu en festival næste år.