Besøg 250 år gammelt, lukket slot med et genfærd

Augustenborg Slot bliver åbnet for offentligheden i en kortere periode, når vandreforestillingen "Augustenborgs stemmer" spiller på slottet.

På Als ligger det 358 år gamle Augustenborg Slot, der gemmer på lidt af en historie.

Fra 19. august til 11. september er det dog for en periode slut med at gemme på slottets inderside, når offentligheden for første gang bydes indenfor. Det sker til vandreforestillingen ”Augustenborgs Stemmer”.

Her vil publikum blive ført rundt i grupper på en 1,5 kilometer lang rute, hvor man blandt andet bliver mødt af hertuginde Louise Augustas genfærd.

- Publikum har vel i årevis vandret rundt udenfor, så det må være en oplevelse at komme ind i bygningen nu. At jeg så kommer og forstyrrer dem lidt som Louise Augusta, det håber jeg kun bliver et plus, siger skuespiller Kirsten Olesen, der gestalter hertuginden.

Kirsten Olesen skal gestalte genfærdet af Hertuginde Louise Augusta.
Kirsten Olesen skal gestalte genfærdet af Hertuginde Louise Augusta.
Foto: Kenneth Ettrup Hansen

Hertuger, psykiatrisk hospital og kunst

Augustenborg slot bliver anset for et af Danmarks flotteste barokslotte, der blev opført i 1770 til 1776. Dengang var det stamsæde for hertugslægten og opkaldt efter Louise Augusta.

Louise Augusta blev født på Hørsholm Slot på Sjælland, datter af Christian VII og Caroline Mathilde - selvom det dog formodes, at hendes biologiske far var Johann Struensee.

Som 15-årig kommer Louise Augusta til Augustenborg for gifte sig med Hertug Frederik Christian II. 

- Jeg opfatter hende som en meget stærk kvinde, som har et godt ægteskab, siger Kirsten Olesen, der har studeret rollen godt.

 Hertuginden døde på slottet den 13. januar 1843.

Efter Genforeningen i 1920 solgte hertugfamilien, der i 1884 havde fået overdraget ejendomsretten, slottet til den danske stat. Fra 1929 til 2015 fungerede slottet derfor som psykiatrisk hospital med plads til 500 patienter.

I dag ejer Bygningsstyrelsen det fredede slot og efter en større renovering huser slottet cirka 400 medarbejdere i Landbrugsstyrelsen.

- Der er jo mere end 300 års historie, man kan dykke ned i. Fra hertugdømmer til psykiatrisk hospital til kunsten, der træder frem i dag, fortæller Kristian Grumme Nielsen, der er teaterleder af og skuespiller i "Augustenborgs Stemmer".


Kom indenfor

Slottet har aldrig været åbent for offentligheden, og derfor glæder Grummes Teater, der står bag forestillingen, sig, til at give publikum en unik oplevelse.

Folk får lov til at opleve slottet, palæerne, parkanlægget og den kunst og natur, der omgiver Augustenborg. Forestillingen er skabt af den Reumert-prisvindende dramatiker Simone Isabel Nørgaard.

Og Kirsten Olesen kan slet ikke vente sig med at byde folk indenfor.

I alt seks skuespillere udgør forestillingen.
I alt seks skuespillere udgør forestillingen.

- Det er vigtigt at bringe kultur og kunst ud i landet, og jeg har turneret landet rundt de sidste 50 år som skuespiller. Men det er en stor fornøjelse at prøve et helt nyt format, for jeg har aldrig prøvet en vandreforestilling, siger hun og fortsætter:

- Det er jo ikke bare en rundvisning med guide. Publikum kommer til at befinde sig på scenen og opleve de hændelser, der er sket lige dér, hvor de står.

Nu ser hun frem til at få øvet godt og grundigt frem til premieren om lidt over to uger.

- Det er inspirerende at stå her i de gamle bygninger, se den smukke park og den smukke gård. Og det er dejligt at være her så tidligt i forløbet, for nu skal vi hjem til København og arbejde på stoffet, smiler hun.