Direktør om grøn skattereform: - Vi har opfyldt alle klimamål og straffes nu med ekstra afgift

Regeringens udspil til en grøn skattereform møder ikke begejstring hos Egernsund Wienerberger. Virksomheden lever op til regeringens 2030-klimamål og opfatter afgiften som en ekstra straf.

- Vi har ikke brug for afgifter. Vi kan godt selv. Jeg frygter afgifterne vil koste dyrt på konkurrenceevnen, lyder det fra Andreas Christensen direktør for Egernsund Wienerberger – tidligere kendt som Egernsund Tegl.

Virksomheden producerer årligt 100 millioner teglsten, der alle bliver brændt med gas. Omkring 65 procent er biogas og derfor fritaget for CO2-afgiften. Den resterende del på 35 procent vil fremover blive belagt med en ny CO2-afgift, hvis udspillet bliver vedtaget.

Egernsund Wienerberger producerer årligt 100 millioner teglsten, der alle bliver brændt med gas.
Egernsund Wienerberger producerer årligt 100 millioner teglsten, der alle bliver brændt med gas.

Afgift er en ekstra straf

- Jeg synes, det er underligt, vi skal rammes af en ekstra afgift. Vi er en energitung virksomhed, der allerede i dag lever op til regeringens ambition om 70 procents CO2 reduktion i 2030, så vi er langt forud for den nationale ambition. Så jeg oplever det som en ekstra straf, siger Andreas Christensen.

- Hvis vi skal blive 100 procent CO2-neautrale, vil det blive rigtig dyrt. Og teknologien findes ikke i fuld skala endnu. Det vil måske først være muligt at omlægge vores produktion til el om 10 år, siger han.

quote

Hvis forslaget kommer til at slå igennem fuldt ud, så kan vi lige så godt lukke og slukke

Andreas Christensen


Ifølge regeringens udspil skal alle ikke-kvotevirksomheder betale en afgift på 750 kroner per ton udledt CO2. Kvotevirksomheder skal betale 375 kroner per ton. Og særligt energitunge virksomheder, der arbejder med mineralogiske processer slipper med at betale 100 kroner plus 750 kroner som stammer fra deres kvoter. 

Egernsund Tegl hører med i kategorien mineralogiske processer.

Virksomheden ligger i Nybøl, en by mellem Sønderborg og Gråsten, og beskæftiger i dag 300 medarbejdere og er Nordens største teglvirksomhed.
Virksomheden ligger i Nybøl, en by mellem Sønderborg og Gråsten, og beskæftiger i dag 300 medarbejdere og er Nordens største teglvirksomhed.

- Jeg ved godt, nogen opfatter det som en rabat, at vi kun skal betale 100 kroner per ton, men vi har jo allerede betalt 750 kroner i kvotesystemet. Jeg mener, vi bliver dobbelt beskattet.  Jeg vil meget hellere bruge pengene på at investere i grøn teknologi fremfor at betale afgifter, siger Andreas Christensen.

quote

- Vi har ikke brug for afgifter. Vi kan godt selv.

Anders Christensen


Kunderne efterspørger miljøvenlige produkter

Virksomheden ligger i Nybøl, en by mellem Sønderborg og Gråsten, og beskæftiger i dag 300 medarbejdere og er Nordens største teglvirksomhed. Teglbranchen er kendt for at være energitung, og derfor har Andreas Christensen gennem mange år arbejdet på netop at begrænse virksomhedens CO2 footprint.

- Vi har investeret i nye ovne, ny teknologi og nye produkter, der tilsammen er med til at sænke vores energiforbrug. Det har vi gjort, fordi vi mener, det er det rigtige at gøre, og fordi vores kunder efterspørger miljøvenlige produkter. Vi har ikke brug for regulering, siger Andreas Christensen.

Hvad er en CO2-kvote?

En CO2-kvote er en tilladelse til at udlede en bestemt mængde CO2 på årlig basis. CO2-kvoter bruges i EU, hvor de skal være med til at nedbringe den samlede mængde udledte CO2. CO2-kvoteordningen blev indført i 2005 på baggrund af EU's forpligtigelse til at nedbringe CO2-udledningen på baggrund af Kyoto-aftalen.

Regeringens grønne skattepakke kommer på et tidspunkt, hvor prisen for gas har slået rekorder. Det har betydet stigende udgifter til energi i en virksomhed, der årligt bruger 10 millioner kubikmeter gas, og direktøren for teglværket frygter, at nye afgifter vil mindske konkurrenceevnen. 

Egernsund Wienerberger eksporterer i dag cirka 35 procent til udlandet.

- Hvis forslaget kommer til at slå igennem fuldt ud, så kan vi lige så godt lukke og slukke. Så er der ingen teglværksvirksomheder i Danmark. Men uanset hvad, så vil det her komme til at betyde dyrere produkter, der er kun kunderne til at betale i sidste ende, siger Andreas Christensen.