Efter storbrand: Forurenet sø fører til fiskedød

En voldsom brand i en malingfabrik natten til torsdag har forurenet Ulkebøldam i Sønderborg, da vand fra slukningen af branden er løbet ned i søen. Forureningen har nu ført til fiskedød.

Opdatering
Artiklen er torsdag aften opdateret med udviklingen af forureningen i dammen. Det har ført til fiskedød i dammen, og ifølge Sønderborg Kommunens miljøvagt kan det ikke udelukkes, at noget forureningen også er løbet ud i Augustenborg Fjord.

- Vi må desværre konstatere, at forureningen har spredt sig til hele dammen.

Sådan lyder meldingen torsdag aften fra Lisbeth Møller Jensen, der er afdelingsleder for Vand og Natur i Sønderborg Kommune.

Natten til torsdag opstod en voldsom brand i en malingfabrik, og som følge deraf er slukningsvandet løbet ned i Ulkebøldam.

Fabrikken producerer maling til fliser, og de store mængder vand, som blev brugt af brandfolkene, har skyllet kemikalier fra produktionen med sig. Særligt drejer det sig om oliesyre, der har en meget lav PH-værdi og altså er meget sur.

Fiskedød i dammen

Forureningen i dammen har blandt andet fået konsekvenser for fiskene i vandet, konstaterer afdelingslederen.

- Vi kan se, at fiskene begyndte at samle sig i vandoverfladen for at få luft, så det har altså ført til fiskedød i dammen, siger hun og tilføjer, at miljøfolkene på stedet stadig arbejder på at mindske spredningen af forureningen.

- Det er noget skidt, men vi arbejder stadig med at inddæmme forureningen. Vi har flydespærrer ude, men regnvejret har givet os udfordringer, og derfor har spærrerne ikke kunne inddæmme alt.

Efterslukker stadig branden

Miljøfolk og beredskabet har hele torsdagen arbejdet på at minimere forureningen, fortæller beredskabschef i Sønderborg Kommune, Allan Dalager Clausen.

- Torsdag aften er vi gået over til at efterslukke branden. Der kan stadig være varme brandlomme, som vi skal sørge for ikke får branden til at blusse op igen.

Tidligere på dagen fortalte han, at beredskabet i forbindelse med slukningen forsøgte at minimere brugen af vand, for at der skulle løbe mindst muligt forurenet vand ned i dammen.

Der var indkaldt tankvogne fra flere nærliggende brandstationer.
Der var indkaldt tankvogne fra flere nærliggende brandstationer.
Foto: Presse-foto.dk

Fjord undgår ikke forurening

Ulkebøldam er en dam, der ligger i bydelen Ulkebøl i Sønderborg. Dammen løber ud i Augustenborg Fjord, og Sønderborg Kommune arbejder på at forhindre, at det forurenede vand løber videre ud i fjorden - måske forgæves.

- Jeg kan ikke udelukke, at der måske er kommet lidt forurening derud, der ligger som et film på overfladen og flyder, siger Lisbeth Møller Jensen. 

Hun opfordrer derfor borgere til ikke at bade i Augustenborg Fjord, hvis man kan se forureningen.

- Kan man se eller lugte noget i det område, man ønsker at bade, så lad være at hoppe i, siger hun. 

Arbejdet med at mindske forureningen og efterslukke branden fortsætter i de kommende timer. Der er også tilkaldt slamslugere for at suge det forurenede vand op af dammen.