Førtidspensionister er med til at få boligområde på ghettoliste

Beboere på førtidspension medvirker til, at boligområdet Nørager og Søstjernevej i Sønderborg betegnes som "hård ghetto" af regeringen.

Cirka 200 førtidspensionister er en del af forklaringen på, at boligområdet Nørager og Søstjernevej i Sønderborg nu bliver defineret som et "hårdt ghettoområde" på regeringens ghettoliste.

Førtidspensionister anses nemlig som uden tilknytning til arbejdsmarkedet. Og derfor kan beboere på førtidspension være afgørende for, at et boligområde ender på listen.

Et af kriterierne for at blive placeret på regeringens ghettoliste er, at over 40 procent af beboerne i alderen 18 til 64 år hverken har et job eller er i gang med en uddannelse.

Marlene Wullf, der er projektleder for bolig- og socialindsatsen i Sønderborg Kommune, mener, at det er ærgerligt.

- De har fået førtidspension af en grund og kan ikke arbejde. Og det kan vi jo ikke gå ind og pille ved, siger hun til Ritzau.

Trist borgmester

Sønderborgs borgmester, Erik Lauritzen (S), er heller ikke særlig tilfreds med, at boligområdet er kommet på listen.

- Jeg er da lidt trist over, at man nu skal rende rundt med et prædikat, der hedder en hård ghetto i et boligområde, som vi slet ikke føler hører hjemme i den kategori. Det betyder ikke, at vi ikke synes, at her skal der ske nogle forandringer. Men at have det prædikat er jo hverken sjovt for beboerne eller for Sønderborg Kommune, siger Erik Lauritzen til TV SYD.

I boligområdet i Sønderborg er 41,8 procent hverken tilknyttet arbejdsmarkedet eller en uddannelse. Grunden til, at området nu kaldes en "hård ghetto", er fordi, det nu har figureret på regerings ghettoliste i fem år i træk.

Det betyder samtidig, at Sønderborg Kommune og Sønderborg Andelsboligforening skal udarbejde en udviklingsplan for området.

- Det er sådan set det eneste gode ved dagen i dag. Nu skal vi gå i gang med en udviklingsplan for området, og det vi gør, det er jo at søge en dispensation, sådan at vi får reduceret det antal boliger, som vi skal fjerne, siger borgmesteren.

Der er et krav til de "hårde ghettoområder", at 60 procent af de almene familieboliger skal rives ned. Det er her, Sønderborg Kommune søger om at få en dispensation, så det kun er cirka 40 procent, der skal fjernes. 

Formanden for Sønderborg Andelsboligforening håber, at dispensationen bliver givet. 

- Hvis vi får godkendt ansøgningen om de 40 procent, så er jeg da ret sikker på, at vi ikke mere er med på den ghettoliste. Så er det da slut, lyder det fra Vivian Engelbredt.

Boligområdet Nørager og Søstjernevej - vejen til ghettolisten 2020

  • Indvandrere og efterkommere (ikke-vestlige) 66,6 procent
  • Uden tilknytning til arbejdsmarked og uddannelse: 41,8 procent
  • Dømte: 1,49 procent
  • Kun grundskole: 73,3 procent
  • Gennemsnitlig indkomst under 55 pct. af gennemsnittet i regionen: 60,8 procent


Kilde: Sønderborg Kommune