Her er 1. maj hverken virtuel eller bag lukkede døre

Coronasmitten har gjort de fleste 1. maj-arrangementer virtuelle eller lukkede for offentligheden. Dog ikke i Sønderborg.

For andet år i træk sender coronasmitten markeringen af arbejdernes internationale kampdag 1. maj over på de digitale platforme eller ind bag lukkede døre i mindre forsamlinger.

Det sker ovenikøbet på 150-årsdagen for arbejderbevægelsen i Danmark.

Forsamlingsloftet forbyder forsamlinger på over 50 personer udendørs, og det har gjort markeringen af dagen til en lukket fest de fleste steder. 

Dog ikke i Sønderborg. For her inviterer Socialdemokratiet til tre forskellige 1. maj-arrangementer. 

quote

Det havde da været optimalt at kunne samle de 50, men folk er nok lidt nervøse for at komme.

Charlotte Grau, sekretær, Socialdemokratiet i Sønderborgkredsen.

Hvis man tilmelder sig som en af de 50 første, er man velkommen et af tre steder i kommunen i løbet af dagen for at høre taler fra både transportministeren og borgmesteren - begge socialdemokrater naturligvis.

1. maj i Sønderborg

Indtil videre tegner det dog ikke til, at forsamlingsloftet bliver en faktor. I skrivende stund er det første af de tre arrangementer i gang i Nordborg på Als, og her er 17 mødt op. Ved de to andre arrangementer har henholdsvis 41 og 36 meldt sig til, så der er stadig plads.

- Vi samler dem, vi kan samle. Det havde da været optimalt at kunne samle de 50, men folk er nok lidt nervøse for at komme, lyder det fra Charlotte Grau, der er sekretær hos Socialdemokratiet i Sønderborgkredsen.

Siden 1890 er arbejdernes internationale kampdag blevet markeret 1. maj i Danmark. Ved det første arrangement for snart 130 år siden var kravet om en otte-timers arbejdsdag på dagsordenen.

Fagbevægelsens virtuelle 1. maj i Syd- og Sønderjylland

Der er dog også blevet plads til 1. maj-talerne på Facebook. Benny Engelbrechts partifælle Jesper Petersen har optaget en tale fra Tørning Mølle, som han har lagt på Facebook.

Bryghus inviterer til kommunalpolitisk debat

I den anden ende af landsdelen forsøger man sig også med et anderledes arrangement på arbejdernes internationale kampdag.

Bryghuset Warwik i Varde inviterer nemlig til et 1. maj-arrangement, hvor fanerne har forskellig kulør, og hvor der debateres på tværs af partierne.

Her bliver der taget hul på kommunalvalget med debat om fremtidens Varde Kommune mellem borgmesterkandidaterne fra Socialdemokratiet (Søren Laulund), Det Konservative Folkeparti (Steen Holm Iversen) og Venstre (Mads Sørensen).

Ordstyrer er sognepræst Morten Thaysen.