Jagten på 50 år gammelt minde ændrede Jens' syn på sine bedsteforældre

Togvognen er kendt af lokale på Als, der fortæller om 'den svenske familie', som havde sit sommerresidens på øen.

Nogle minder forsvinder aldrig, selvom de ligger 50 år tilbage.

I en historie om en nyskrevet sang, jagten efter en gammel togvogn og nogle sort-hvid billeder fra 1930 fik Jens Lysdal øjnene op for en anden side af sine bedsteforældre. 

- Jeg har altid set dem som meget alvorlige mennesker, fortæller han. 

Jens Lysdal er selv født i 1960 i Sverige og har dermed ikke kendte sine bedsteforældre fra før anden verdenskrig. 

Han fortæller, at husker sine somre på Als med sin farmors særlige rødgrød, hvor han, indtil han var 12 år, holdt sommerferie hos sin farmor og farfar ved Nørre Kettingskov i en gammel togvogn, der var blevet lavet om til et sommerhus.

Det var her ved Nørre Kettingskov, at sommerhuset var placeret ud til kysten.
Det var her ved Nørre Kettingskov, at sommerhuset var placeret ud til kysten.

Men hans syn på sin farfar og farmor har været præget af historierne og den måde, de var, efter de deltog i modstandsbevægelsen i anden verdenskrig. Jens Lysdal har altid kunne mærke, hvordan oplevelserne fra dengang havde plantet sig dybt i dem.

I 1944 kom hans farfar i koncentrationslejr i Neuengamme. Siden har Jens Lysdal fået fortællinger om, hvordan hans farfar gemte sig, når der holdt biler ude foran deres hjem, da de på daværende tidspunkt boede i Haderslev.

- Det var bare en automatreaktion for en ellers helt velfungerende voksen mand, og det viser bare hvor tungt, det påvirker en resten af livet, siger Jens Lysdal. 

I begyndelsen af juni måned i år blev minderne fra somrene på Als til en sang, der hedder 'Vores Sommerhus på Als', og den sang blev startskuddet til, at han skulle finde vognen, han ikke har set siden han 1972.

- Jeg tror, efter at jeg er blevet ældre, at det er vigtigt for mig at vide, hvor jeg kommer fra, siger han.

quote

Det viste sig, at folk kendte rigtig meget til den her vogn

Jens Lysdal, sanger

Kendt på Als

Men allerede i 2010 forsøgte han at finde vognen, da han med sin daværende kæreste besøgte stranden ved Nørre Kettingskov. Men da de kom derud, var den væk. 

- Jeg spurgte nogle lokale, men der var ikke nogen af dem, der lige kunne sige, hvad der var sket med den, siger han.

I maj måned i år blussede nysgerrigheden op i ham igen efter at finde vognen, da han var ved at udkomme med sin sang om sommerhuset på Als. 

Der blev også taget billeder fra dengang, hvor vognen blev fragtet ned til stranden på Als, hvor somrene blev tilbragt.
Der blev også taget billeder fra dengang, hvor vognen blev fragtet ned til stranden på Als, hvor somrene blev tilbragt.
Foto: Privat

Han bevægede sig ind på en gruppe på Facebook 'Gamle billeder fra Als', hvor han i et opslag spørger, om nogen på Als kan have en anelse om, hvor togvognen befinder sig. 

- Der kom 50 kommentarer, for det viste sig, at folk kendte rigtig meget til den her vogn, fordi den var speciel, og der var nogen, der havde leget med min far på stranden osv., fortæller han. 

En bruger på Facebook skriver blandt andet:

- Jeg kan tydeligt huske vognen gennem min barndom, da jeg var nede på stranden. Synes den virkede så hyggelig udefra, skriver Jette Pedersen. 

Sådan udtrykker flere deres kendskab til den gamle togvogn. 

Videoklip fra 30'erne

Jens Lysdals barndomsminder fra sommerhuset indeholder dage i solen og sin farmors 'ondeste rødgrød', som han fik inde i den del af togvognen, der var lavet om til køkken.

Men alligevel var det billedet af de meget alvorlige bedsteforældre, der prægede billedet for sangeren. Lige indtil han modtog 12 videoklip, som hans farfar optog før krigstiden. 

Det viste sig, at hans fætter har haft klippene i alle årene, og da først Jens Lysdal begyndte at spørge omkring sig, dukkede de op.

Jens Lysdals farfar gik op i at filme, og det er her de unikke billeder kommer fra. De er blevet gemt i familien, og nu skal de bruges til en musikvideo.
Video: Privat

Her ser man billeder fra omkring 1930-1938, hvor de er ved deres sommerhus, og Jens Lysdals egen far også leger som helt lille. Sangeren fortæller, at han ikke har set billeder eller fotografier af sin farmor og farfar fra dengang.

- Det er meget specielt, for jeg har altid kun fået fortalt, at de var livsglade mennesker og 'festaber', og så ser jeg de her gamle videoklip, hvor min farfar leger og ruller rundt på græsset med fire børn ovenpå sig. Det er helt vildt at se, siger han.

Her ser man Jens Lysdals farfar krave rundt på alle fire med en pibe i munden.
Her ser man Jens Lysdals farfar krave rundt på alle fire med en pibe i munden.
Foto: Privat foto

Togvognen

På Facebook-opslaget i gruppen 'Gamle Billeder fra Als' er der en, der kan vise billeder af, da vognen i 2010 blev flyttet fra Nørre Kettingskov og ud til en forening ved navn 'E kleinbahn' i Nordborg.

En form for arbejdende museum, hvor pensionerede håndværkere går og istandsætter den gamle togvogn tilbage til sin originalitet.

- Da jeg fandt ud af, at den var der, tænkte jeg, at den skulle jeg bare ned og se, fortælle Jens Lysdal.

Togvognen har stået på stranden fra 1933 og frem til 2010, og ifølge Jens Lysdal og E Kleinbahn blev vognen formentlig solgt omkring 1979-1985, men de er usikre på, hvad den er blevet brugt til sidenhen.

E kleinbahn

E Kleinbahn har eksisteret siden 2003 med formålet at samle alle med interesse for den gamle alsiske jernbane og at genetablere og drive en delstrækning på 5 km fra Nordborg til Oplevelsesparken Danfoss Universe og til at udbrede kendskabet til jernbaner.

Sidenhen er de planer ifølge foreningen sat på pause, og nu arbejder de for at restaurere og genskabe togvogne fra de gamle amtsbaner på Als.

Navnet E Kleinbahn kommer sig af de smalle spor på en meter, man havde, dengang banerne var aktive.

Kilde: E kleinbahn

Tirsdag i denne uge blev så endelig dagen, hvor han skulle se togvognen for første gang, siden han som 12-årig legede på stranden på det sydlige Als. 

Ved ankomsten hos E Kleinbahn var der forberedt historiske dokumenter og en lille rundvisning for sangeren. 

Men efter flere års arbejde med vognen er den ikke helt, som Jens Lysdal husker det. Som en del af restaureringen af vognen er den blevet tømt, og malingen er skrabet af, for man vil gerne bringe vognen tilbage til sin originale stand fra 1913.

Alligevel var den en nostalgisk oplevelse for ham.

Sådan ser vognen ud i dag. Det var her familien havde køkken, dengang de brugte den som sommerhus.
Sådan ser vognen ud i dag. Det var her familien havde køkken, dengang de brugte den som sommerhus.
Foto: Jonas Ravnkilde Johansen, TV SYD

- Der kommer en masse sommerferieminder op fra dengang, og jeg kan genkende læderstropper og vinduer, så det er fedt, siger han.

I dag skal farfarens gamle videoklip bruges i musikvideoen til Jens Lysdals nye sang.