Kæmpe cykler skal få borgernes øjne op for særlig cykelrute

Flensborg Fjordruten blev åbnet sidste år, og nu gør kommuner og turistorganisationer en ekstra indsats for at promovere den grænseoverskridende cykelrute.

Små mænd af græs og hø står samlet hånd i hånd henover en bunke af kviste og grene. Øverst på værket står den tre meter lange cykel, som også er pyntet med græs og hø. 

Værket er en af tre cykler, der i disse dage pyntes og stilles op for at gøre opmærksom på en grænseoverskridende cykelrute, der passerer gennem byer som Aabenraa, Sønderborg, Flensborg og Lyksborg. 

quote

Vi vil det her grænseoverskridende samarbejde, og vi vil gerne lave flere projekter som dem her

Gitte Hoeg Andersen, PR- og Marketingsansvarlig, Destination Sønderjylland

Det er ikke helt tilfældigt, at kunstneren bag cyklen i Sønderborg Johnny Haugaard har valgt, at der skal laves små hømænd, der står samlet henover en 'grænse' af kvist og grene. Det symboliserer sammenholdet og fællesskabet mellem mindretallene i Tyskland og Danmark. 

- Det er med til at bygge bro mellem hinanden, så vi får brudt grænserne ned, siger Johnny Haugaard.

Bag projektet står danske og tyske kommuner, mens to turistorganisationer også er med til at sætte fokus på cykelruten i det grænseoverskridende turismeprojektet Blomster Bygger Broer. 

Formålet med projektet er at styrke samarbejdet mellem Danmark og Tyskland og skabe turisme på begge sider af grænsen, hvor man tænker hele området som én destination.

- Vi har fantastisk natur og oplevelser både syd og nord for grænsen, og vi vil de samme ting, så vi skal have vendt fortællingen rundt om, at vi er konkurrenter, siger PR- og marketingsansvarlig i Destination Sønderjylland, Gitte Hoeg Andersen.

Skoleklassen i Aabenraa var de første til at tage hul på udsmykningen af cyklerne.
Skoleklassen i Aabenraa var de første til at tage hul på udsmykningen af cyklerne.
Foto: Destination Sønderjylland

Låner lidt af Tour de France-gejsten

Tirsdag var en 6. klasse fra den tyske skole i Sønderborg med til at pynte cyklen, der står foran hotellet Alsik, hvor Tour de France rytterne kommer forbi den 3. juli. 

Og når tusindvis af mennesker kommer forbi, håber Gitte Hoeg Andersen, at folk vil kigge en ekstra gang på cyklen og få øje på kortet, der fortæller om Flensborg Fjordruten. For der er mange i lokalområdet, der ikke kender til ruten endnu, fortæller hun.

 - Så vi håber, at cyklerne kommer til at tiltrække sig lidt opmærksomhed på de forskellige hotspots, der er på Tour de France-ruten, siger hun.

Selve Flensborg Fjordruten bevæger sig også på Tour de France ruten ved både Aabenraa og Sønderborg. Den 307 kilometer lange rute går forbi flere slotte i regionen og nogle haver, som også er lavet i samarbejdet Blomster Bygger Broer.

Sådan ser den 307 kilometer lange cykelrute ud.
Sådan ser den 307 kilometer lange cykelrute ud.
Foto: Jonas Ravnkilde Johansen, TV SYD

Mere samarbejde

Blomster Bygger Broer bliver støttet af EU midler, som et såkaldt Interreg-projekt. Her modtager de 13,4 millioner kroner over en treårig periode til at fremme det dansk-tyske samarbejde.

En dansksproget skole fra mindretallet i Tyskland har været med til at pynte cyklen her i Wassersleben.
En dansksproget skole fra mindretallet i Tyskland har været med til at pynte cyklen her i Wassersleben.
Foto: Destination Sønderjylland

Iris Uellendahl står i spidsen for Blomster Bygger Broer, og hun forklarer, at projektets produkt er én ting, men at det er effekterne af samarbejdet, der forhåbentligt fører mere med sig

- Jeg håber, at skoleklasserne, der har været med, vil have lyst til at lave mere sammen, at turistorganisationerne vil arbejde mere sammen, og at det giver noget til vores erhverv i området, siger hun.

Intentionerne finder man også hos Destination Sønderjylland, lyder det fra Gitte Hoeg Andersen, der selv er en del af mindretallet i Danmark.

- Vi vil det her grænseoverskridende samarbejde, og vi vil gerne lave flere projekter som dem her, siger hun.