Kommune og erhvervsliv bakker op om landets næstlængste pride

Hele ugen har regnbueflag prydet Sønderborgs gader under byens pride-uge. Kommunen og lokale virksomheder mener, det er en vigtig sag at bakke op om.

Mangfoldigheden markeres i disse dage i stor stil i Sønderborg.

Byen på Als har siden mandag holdt pride, der hylder personer fra LGBTQ+-miljøet.

Faktisk hyldes de endnu mere end i de fleste steder i landet. Priden i Sønderborg er seks dage lang, hvilket kun er overgået af den otte dage lange Copenhagen Pride.

Ugen får især opmærksomhed fra kommunens erhvervsliv. En af årets sponsorer er brætspilscafeen Æ Bræt.

- Da vi startede cafeen for to år siden, var det vores grundlag, at vi gerne ville gøre en forskel og støtte op om alle. Lige meget hvor man kom fra, hvordan man så ud, eller hvilken kønsidentitet man havde, siger medejer Helle Keller Lund.

Prides i Syd- og Sønderjylland

  • Aabenraa Pride, afholdt 22.-25. juni

  • Esbjerg Pride, afholdt 8. juli

  • Kolding Pride, afholdt 5. august

  • Sønderborg, afholdes fra 21.-26 august

  • Horsens Pride, afholdes 2. september

Kilde: LGBT+ Danmark

Opbakningen mødes også af Sønderborg Kommune, der mener, at priden er en vigtig begivenhed, som i år afholdes for anden gang.

- Sønderborg er efterhånden en ung og moderne by. Vi vil i hvert fald gerne være det, og vi vil også gerne være internationale og en by og kommune af mangfoldighed. Der er en masse gode og aktive mennesker i Sønderborg, der arbejder på det her, og dem bakker vi selvfølgelig op om, fordi vi synes, det er en god dagsorden, siger borgmester i Sønderborg Kommune, Erik Lauritzen (S).

Stor interesse 

Kommunens tegn på mangfoldighed kan blandt andet ses på antallet af registrerede par af samme køn. I dag er der 106 par, mens der i 1990 blot var fire.

Sidste år blev byen også fremhævet, da foreningen LGBTQ+ Sønderborg vandt prisen som årets bedste ved Danish Rainbow Awards.

Byen har hele ugen været gennemsyret af farver og regnbueflag, og på Æ Bræt kunne hypen også mærkes. 

De var torsdag værter for deres månedlige bingoaften, som denne gang var med et drag-tema. Interessen var så stor, at brætspilscafeen måtte have folk på venteliste.

Vigtigt med ekstra fokus 

Selvom LGBTQ+-personer accepteres i højere grad, så mener forpersonen for LGBTQ+ Sønderborg, at der stadig er forbedringer til gode.

- Jeg har prøvet at blive spyttet og råbt efter. Personligt synes jeg, at det er svært at gå på gaden med sin partner i hånden. Der bliver kigget og snakket meget. Det påvirker mig meget, og skaber en frygt for, at der sker noget, siger Niels Christian Aahøj Bech.

Helle Keller Lund oplever også, at det stadig ikke er alle, som står med åbne, hvorpå afholdelsen af ugen fortsat er vigtig.

- Det er ikke alle, der er ligeså åbne og forstående, som forhåbentlig de fleste er. Derfor er det så vigtigt, at der er et ekstra fokus, og at man som heteroseksuel også kan støtte op, siger hun.

Sønderborg Pride afslutter seks dages parade lørdag.