Papirdesigner Karen-Marie Fabricius: - Papir er vildt spændende

Denne uges ekspert i Krea Kongen Jul er papirdesigner Karen-Marie Fabricius, der de sidste 30 år har designet papirkunst, som hun sælger i sin butik.

I denne uges udfordring i Krea Kongen Jul får seerne brug for deres finmotorik, når de skal lave juletræspynt ud af papir. Alle kan være med, for der er mange muligheder.

Karen-Marie Fabricius, der er kreativ designer og indehaver af Karen Marie Klip og Papir i Gråsten, er ugens ekspert, og hun vil vise seerne, hvordan de laver julepynt ud af papir.

- Man kan blandt andet lave en klassisk skandinavisk julestjerne, som oprindeligt blev lavet af birkebark eller træspåner, og som har været kendt langt tilbage i tiden. Den kan både store og små også være med til at lave, siger Karen-Marie Fabricius.

I artiklen her finder du en guide til, hvordan du kommer i gang med den stjerne.

Facineret af papir hele livet

Karen-Marie Fabricius er uddannet designer og har arbejdet med papir stort set hele livet:

- Papir er fascinerende. At man kan få et simpelt stykke papir til at ligne noget helt andet og være både lækkert og eksklusivt, det er meget spændende, synes jeg.

Derfor ser Karen-Marie også frem til at gå på opdagelse i seernes bud på et smukt pyntet juletræ i denne uges udgave af Krea Kongen Jul. Særligt er hun spændt på at se, hvilken slags pynt, folk finder på:

- Jeg kommer til at gå efter det træ med den pynt, som rammer mig lige i hjertet og giver den helt rigtige julestemning, fortæller hun og fortsætter:

- Og så tænker jeg, det vil være spændende at se nogle nye måder at bruge den klassiske pynt på. Eksempelvis kan små julestjerner sættes sammen til krans. 

Karen-Marie Fabricius har altid elsket papir og papirklip.
Karen-Marie Fabricius har altid elsket papir og papirklip.

En pengepræmie blev startskuddet

Karen-Marie Fabricius er i dag 65 år. I begyndelsen af sin karriere arbejdede hun sideløbende med sit papirklip også som designer, hvor hun i stille perioder deltog i forskellige konkurrencer - blandt andet i 1982:

- Jeg tegnede og indrettede et badeværelse og vandt sørme, ler Karen-Marie og fortsætter:

- Præmien var en pose penge, og dem brugte jeg til at etablere min butik 'Karen-Marie Klip og Papir' i Gråsten.

Karen-Marie Fabricius:

Fra lille butik til 800 kvadratmeter

Siden Karen-Marie startede sin butik, er den kun vokset, og de kreative idéer har fået frit spil. Lige nu holder hun og medarbejderne til i et 800 kvadratmeter stort hus med både butik, pakkeri og udstillinger. Papiret bliver købt i hele stykker fra blandt andet Italien, og så bliver de skåret i strimler, vejet og pakket i butikken i Gråsten.

- Det er vigtig for mig, at papiret har den helt rigtige kvalitet. På den her måde får jeg det i hænderne og ved, at slutproduktet er i orden, fortæller hun, mens hun går mellem hylde efter hylde med papir i alle afskygninger, farver og mønstre. 

Både Karen-Marie selv og hendes ansatte er med til at udvikle og designe deres helt egne værktøjer, opskrifter og pynt, som de sælger i butikken. Lige nu gør de klar til at satse endnu mere på deres webbutik. 

- Vi kan mærke, at der er stor efterspørgsel. Det bliver nemmere for os at plukke og pakke, men derfor er det da vemodigt at skulle sige farvel til det univers, vi har skabt i butikken med små huse, temaer og store udstillinger i butikken, siger hun og fortæller, at de sælger til hele landet - og udlandet. 

Quilling er populær papirkunst

De seneste ti år har quilling været særdeles populært, og Karen-Marie designer især modeller til den særlige art af papirkunst.

Quilling er en gammel papirteknik, der går tilbage til renæssancen, og ifølge Karen-Marie mener man, at det er opstået i klostrene i Tyskland og Frankrig:

- Personligt tror jeg, at quilling er opstået i forbindelse med, at munkene har skåret de håndskrevne bøger til. Så har der været papirstrimler tilovers, som de så har rullet med gåsefjerpennen. Det er mit eget bud på historien - quil betyder nemlig gåsefjer, forklarer den erfarne papirekvilibrist. 

Om Krea Kongen

Deltag i Krea Kongen Jul

Er du blevet inspireret til at pynte et juletræ med masser af papirkunst og papitpynt, så tøv ikke med at melde dig til udfordringen ved at sende et billede af dine kreative udfoldelser via formularen herunder.

Deadline for at indsende et billede og være med i konkurrencen er torsdag klokken 9. Og ingen konkurrence uden præmier. Hver uge finder vi en vinder, der får en julekurv med søde sager og materialer til flere stunder med kreativ leg.

Vi håber, at du vil lege med og deltage i jagten på at blive ugens Krea Konge.

Du uploader dit billede her.