LGBTQ+ i Sønderborg er glade for tilbud om abekoppe-vaccine

Antallet af smittede med abekoppe-virus stiger, og det får nu Sundhedsstyrelsen til at ændre strategi. Nu tilbydes vaccinen til mænd, der har sex med mænd.


Risikoen for smitte med abekopper stiger blandt udsatte grupper. Ifølge de seneste tal er 126 personer smittet, og det har fået Sundhedsstyrelsen til at tilbyde vaccination til mænd, der har sex med mænd. Det er den mest udsatte gruppe ifølge sundhedsmyndighederne.

Det skyldes, at de er i størst risiko for at blive smittet med virusset. Det skriver Sundhedsstyrelsen i en pressemeddelelse.

- I lyset af den stigende smitte, som vi har set af abekopper i Danmark, og fordi vi nu har en godkendt vaccine, har vi revurderet vores vaccinationsstrategi, siger Helene Probst, som er vicedirektør i Sundhedsstyrelsen.

quote

- Vi er glade for, at der er kommet en vaccinestrategi omkring abekopper

John Brandt, forperson for LGBTQ+ i Sønderborg

Smitte med abekoppevirus sker ved tæt fysisk kontakt

Risikoen for smitte er ikke knyttet til køn eller seksualitet, men der er set særligt mange tilfælde af smitte verden over i den omtalte gruppe.

Tilbuddet om vaccination vækker begejstring hos LGTBQ+ i Sønderborg, hvor forperson John Brandt har denne kommentar:

- Vi er glade for, at der er kommet en vaccinestrategi omkring abekopper. Det er klart, at en vaccine ikke ændrer de generelle retningslinjer omkring sikker sex, men det giver en større tryghed for den enkelte person, lyder det fra John Brandt.

Indtil nu er vaccinen mod abekopper kun blevet tilbudt personer, som har været i nær kontakt med en smittet. Men nu er det altså alle i risikogruppen, der får tilbuddet.

Vaccine kommer i to stik

- Vi fik en godkendt vaccine den 22. juli, og på omkring samme tidspunkt så vi en stigning i antallet af smittede med abekopper. Det er jo klart, at når vi skal vaccinere en rask gruppe, skal vi altid tænke os ordentligt om. Det har vi gjort i dialog med hjemlige fagfolk, og nu er vi klar med vores anbefalinger, siger Helene Probst.

Vaccinen mod abekopper kommer i to stik, som skal gives med mindst 28 dages mellemrum.

Sundhedsstyrelsen er i gang med at fastlægge, hvordan tilbuddet om vaccination skal tilrettelægges. Den forventer at kunne påbegynde vaccinationen i slutningen af denne uge.

quote

- Vi kan se, at smitten stiger uge for uge, og det samme gør bekymringen

Christian Østergreen, direktør i Aids-Fondet

Stigning bekymrer

- Vi ser gerne, at tilbuddet om en vaccine bliver udvidet mere med tiden, siger John Brandt fra LGBTQ+ i Sønderborg.

Aids-Fondet er positive over for Sundhedsstyrelsens udmelding. Organisationen har længe efterlyst handling fra styrelsen.

- Vi kan se, at smitten stiger uge for uge, og det samme gør bekymringen. Målgruppen ved, at der er en vaccine, og man vil gerne beskytte sig selv og sine partnere, siger direktør i Aids-Fondet Christian Østergreen.

Abekopper er et virus, der blandt andet kan give feber, hævede lymfeknuder og udslæt med hvide blærer.

Tydelige symptomer

Sygdommen varer normalt to til fire uger og går i de fleste tilfælde over af sig selv. Langt de fleste patienter forventes at komme sig helt.

- Hvis man oplever influenzalignende symptomer, skal man være ekstra opmærksom. Hvis man får kløe, svie, hududslæt og blærer på kønsorganer, i munden eller på hænderne, er det vigtigt, at man undlader tæt kontakt med andre, siger Helene Probst.

Oplever man symptomerne, anbefaler Sundhedsstyrelsen, at man kontakter sin læge og bliver testet for virusset.