Mårhunden har trange kår under jægere som Svend Michelsen

Gennem et år har Sønderborg Kommune gjort en særlig indsats for at komme den invasive mårhund til livs. Svend Michelsen er en af dem, som sørger for at det lykkes.

Igennem 55 år har Svend Michelsen været en flittig jæger. Men det seneste år har han fået travlt.

- Jeg har nok skudt 80 stykker, tror jeg, fortæller jægeren og fritidslandmanden fra Gammel Pøl på Sydals, mens han viser rundt på marken, hvor han flere gang har gået på jagt.

I 2019 blev der skudt 119 mårhunde. Sidste år var tallet oppe på 328.
I 2019 blev der skudt 119 mårhunde. Sidste år var tallet oppe på 328.
Foto: Tue Wettergreen-Paltorp, TV SYD

Han taler om antallet af mårhunde, som måtte lade livet under hans jagtgevær sidste år. Han er en af de jægere, som frivilligt forsøger at holde den invasive hundeart nede i landet.

Problemet med mårhunden er, at den æder alt fra frøer til fugleæg, som andre dyrearter lever af. Samtidig formerer den sig meget hurtigt. I modsætning til ulven har mårhunden aldrig eksisteret naturligt i Danmark.

Får hjælp af kommunen

I 2020 besluttede Sønderborg Kommune at gøre en særlig indsats for at få antallet af mårhunde bragt ned. De tilbød vildtkameraer til låns og gratis foder, så frivillige jægere kunne gå på jagt.

Planen har indtil nu virket. I 2019 blev der i kommunen skudt 119 mårhunde. Sidste år var tallet oppe på 328.

Spørger man kommunen, er det endnu usikkert, om ordningen fortsætter i det nye år.

- Det tror jeg ikke, vi gør det i al evighed, men nu tager vi det op igen i forbindelse med budgettet, og så ser vi, om det er nødvendigt at fortsætte, fortæller medlem fra Teknik- og miljøudvalget Tage Petersen til TV SYD.

Tilbage på marken er Svend Michelsen kravlet op på sin jagtstige.

- Jeg elsker at sidde og lure om aftenen omkring solnedgang. Det her er min hof-plads, fortæller jægeren.

Skærmbillede 2021-01-05 kl. 20.43.27
Foto: Tue Wettergreen-Paltorp, TV SYD

Selvom Svend Michelsen ikke er typen, som praler, så kan journalisten hurtigt regne ud, at jægeren har stået for mere end ti procent af alle mårhunde, der blev skudt i kommunen sidste år.

Men til spørgsmålet, om han og de andre jægere kommer mårhunden helt til livs, er svaret enkelt.

- Nej, men vi kan gøre en ihærdig indsats for at holde dem nede, men at komme dem til livs, tror jeg ikke, siger Svend Michelsen, der er uden planer om at stoppe jagten foreløbigt.